Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
11.07.2015 11:10:07
Deli članek:

Kline: Mnenje o Massiju sem spremenil za 180 stopinj

Arsen Perić

Moška smučarska reprezentanca je bila v zadnjih letih deležna številnih kritik. Nekaj luči na koncu predora so kazali tekmovalci v hitrih disciplinah, zdaj pa so dobili še dodaten motiv.

Andrea Massi, še vedno vodja ekipe aMaze, je prevzel telesne priprave smučarjev. Čeprav to nekoliko presega okvire dogovora, ki ga ima s smučarsko zvezo, se je izkazalo za zadetek v polno. Zadovoljni so vsi, tako Massi kot tekmovalci, ki so končno dobili nekoga, ki ve, kako se rečem streže.

Massija so mnogi slovenski trenerji kritizirali, češ da se ne spozna na smučanje in da zato ne more delati kot svetovalec, toda navsezadnje je vodil in bil tudi trener v ekipi, katere tekmovalka je osvojila 13 kolajn na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih. Torej Massijeva beseda nekaj velja, in tako so Andreo sprejeli tudi fantje. In ni jim žal. Eden tistih, ki je najbolj pogrešal čiste račune in jasne cilje, je bil Boštjan Kline.

Je bilo težko, naporno ...?
Prvi teden, prišel sem namreč z dopusta, je bilo kar v redu. Drugi teden je bil peklenski. Čeprav smo imeli v soboto popoldne in v nedeljo prosto, se utrujenost prenese. Tisti drugi teden mi je bilo res težko. Ta teden pa se je vse skupaj stopnjevalo, vendar sem se na vse skupaj že privadil. Vse je bilo v redu. Seveda tudi napreduješ ter pridobivaš dodatno vzdržljivost in moč.

Massi je dejal, da imate v sebi nekaj slalomista.
Massi je človek, ki zelo dobro gleda, zelo jasno vidi stvari in zelo dobro opazuje. Pa ne samo glede telesne pripravljenosti, ampak pogleda in vidi človeka – vidi gibe, vidi psiho. Včasih se tudi zmoti, kar je logično. Za slalomista pa me je razglasil zaradi moje eksplozivnosti pri sprintih in pri poskokih. To, da zna tako opazovati in potem to tudi povedati, mi kar godi.

Arsen Perić


Je bilo to, da je prišel Massi, za vas dodatna psihološka injekcija in dodatna motivacija za nadaljnje delo, glede na stanje v našem alpskem smučanju?
Dva meseca smo čakali. Nisem vedel kaj bi, trenerji so pobegnili, mi pa smo se držali Petra Pena in upali, da bo ostal. Na srečo se je to na koncu tudi zgodilo. Potem pa pridejo in nam povedo, da so za nas organizirali štiri tedne skupnih kondicijskih priprav. Pa sem si mislil, da se je mogoče nekaj pa le začelo dogajati. Pa slišiš, da je to urejeno, da je urejena fizioterapija ... In se takoj počutiš malce bolj povezanega z ekipo. Takoj se začneš počutiti res kot vrhunski športnik. Zame so bili Massi in skupne priprave zagotovo nekakšna motivacijska injekcija. Je pa res, da se morajo urediti tudi druge stvari. Ne vem, kakšno je stanje na zvezi, saj nam nič ne povedo.

Kako pa je s poškodbo oziroma kolenom? Vse v redu, kaj čutite?
Koleno je trdo in včasih me boli, ampak ker veš, da s tem ni nič narobe, je v redu. Greš čez to. Nekaj drugega je, če te boli, pa ti zdravnik reče, da te ne sme boleti. Če pa ti zdravnik reče, da te bo bolelo in da se moraš na to navaditi, potem si misliš, da boš že potrpel. Ni krize ali kakšne panike, da zaradi tega ne bi mogel trenirati.

Zdaj si boste teden dni odpočili?
Imamo teden dni aktivnega dopusta, kar pomeni en trening na dan. To lahko delamo ali na morju ali pa doma. Potem bomo trenirali doma in se večkrat zbrali ter opravili treninge pod vodstvom kondicijskega trenerja Jana.

Računate, da boste tekmovalci v hitrih disciplinah šli avgusta v Južno Ameriko na snežni trening?
Da. Vsaj tako so nam rekli trenerji. Tako kot lani naj bi šli v Čile, v La Parvo. Glede tega ne bi smelo biti težav. Glavnemu trenerju za hitre discipline Penu so na zvezi potrdili tako program kot proračun. Po informacijah, ki jih imam v tem trenutku, naj bi potovali na južno poloblo, razen če snega ne bo.

Ste končno začeli ustvarjati prave temelje za dobro sezono?
Da. Zelo pomembno pa je še nekaj drugega. Zdaj veš, da imaš nekoga trdnega, človeka, ki ima občutek za tekmovalce, po drugi strani pa ne da veliko na zastarel in okostenel sistem. Če imaš kakšno težavo, se lahko vedno obrneš na Massija.

Massi je zelo poseben človek, kot trener in kot osebnost.
Andrea se vsakemu kaže v malce drugačni luči. Za nas, tekmovalce, je super, za vas, medije, pa je morda malce težaven. Tega ne vem. Lahko povem, kakšen vtis je naredil na nas vse – izjemno pozitivnega. Pred štirimi tedni sem imel še popolnoma drugačen vtis – da je aroganten, zaverovan vase in vzvišen. Zdaj pa sem svoje mnenje spremenil za 180 stopinj. Zdaj je zame supermojster.