Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
18.03.2015 14:18:35
Deli članek:

Afera Mae: Zveza miži na obe očesi

Večkrat smo pisali o sramotni aferi na Krvavcu v zvezi z Vanesso Mae, v kateri je sodelovalo nekaj slovenskih smučarskih delavcev in slovenski smučarski klub iz Kranja.

Smučarske delavce sta kaznovali Smučarska zveza Slovenije in mednarodna smučarska zveza s suspenzom delovanja pod njunim okriljem za dobo štirih oziroma enega leta. Kako pa izrečene kazni delujejo v praksi? Vlado Makuc je moral zapustiti prostore smučarske zveze, tudi verjetno zaradi tega, ker je bil v njej zaposlen in medijsko najbolj izpostavljen.

Kako pa je z izvajanjem kazni pri ostalih udeleženih v aferi? Kot kaže, sta izrečeni kazni za časomerilca Matjaža Golteza le mrtve črke na papirju. Goltez v tej zimski sezoni kljub suspenzu nadaljuje aktivnosti časomerilca na tekmovanjih, ki se izvajajo pod okriljem SZS, in sicer tako na otroških regijskih in državnih kot tudi mednarodnih FIS-tekmovanjih. Neposredno sicer nikjer ni imenovan kot časomerilec, saj se skrije za drugimi imeni oziroma organizacijami, dejansko pa funkcijo časomerilca opravlja on.

To se je zgodilo najmanj na naslednjih tekmovanjih: FIS masters program Cerkno 3. in 4. januar 2015, otroški pokal centralne regije Cerkno 13. januar 2015, otroška državna tekma Rauch za U-12 Kranjska Gora 25. januar 2015, otroška državna tekma, velika nagrada Rauch za U-14 in U-16, Cerkno 4. in 5. februar 2015 ter tekme FIS Krvavec od 10. do 12. februarja 2015. Na otroških državnih tekmovanjih so bili prisotni tudi uradni predstavniki smučarske zveze. Timing sicer najamejo organizatorji tekmovanj (člani SZS), vendar očitno za njih ni sporno, da najamejo časomerilca, ki je v suspenzu v smučarski zvezi in ki mu za nekaj deset ali sto evrov kot postranski zaslužek ni problem po potrebi prikrojiti kakšnega rezultata.

O teh nepravilnostih je bil po elektronski pošti obveščen tudi direktor smučarske zveze Jurij Žurej, vendar se s tem v zvezi ni nič spremenilo in so se te nepravilnosti pojavile še na nekaj tekmah poleg že omenjenih.

Ali to pomeni, da smučarska zveza podpira kaznovane, ki jim je izrekla prepoved? Ali pa jim je preprosto vseeno in jim je malo mar, kako se izvajajo kazni? Še pred kratkim je direktor zveze z visoko dvignjeno roko in prstom žugal, rekoč, da za take "barabe" v slovenskem smučanju ni prostora. No, verjetno je na to že pozabil ali pa mu je popolnoma vseeno. Etika in morala sta šli, kot kaže, dokončno rakom žvižgat.