Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
12.03.2015 09:15:04
Deli članek:

Psihološka vojna: Saj se ve, kdo je kraljica

Reuters

Enkrat smo si že sposodili primerjavo iz živalskega sveta – Tina Maze kot levinja in Anna Fenninger kot gepardka.

V naravnem okolju obeh velikih mačk se vprašanja, kdo je glavni, ne postavlja, tam je hierarhija natančno določena. V človeškem svetu pa vse skupaj deluje malce drugače, bolj zapleteno in bolj kompleksno. Zato pa so stvari tudi bolj zanimive.

Tina Maze je sama sebi otežila položaj v boju za veliki kristalni globus, vsem drugim pa je naredila obračun za končno skupno zmago v svetovnem pokalu izjemno zanimiv. Vsekakor je vsaj to dobro za alpsko smučanje pri nas in za interes javnosti na splošno.

vszi
Zagotovo bi si Tina želela mirnejšega zaključka verjetno zadnje (čeprav nekateri indici kažejo drugače – nove smuči za novo sezono) sezone v njeni smučarski karieri, toda dramatično stopnjevanje napetosti v tem trenutku koristi vsem vpletenim v ta šport. O smučanju se piše, govori, razglablja v lokalih in redki športni navdušenci v petek in soboto ne bodo vsaj z enim očesom škilili na tekmi v Åreju

Ne bomo daleč od resnice, če bomo zapisali, da bo na zadnjih šestih tekmah sezone odločala predvsem psihična pripravljenost obeh velikih tekmic. In kdo je tu v prednosti? V tem trenutku se zdi, da je v prednosti Mazejeva, ki je na zadnji tekmi v Garmischu končno uspela prehiteti Fenningerjevo.

Pa ne da bi Anna kaj izgubila v svoji glavi, saj ve, da je izgubila dvoboj s Tino samo zaradi postavitve proge. Predvsem je Tina dobila nazaj tisto, česar na zadnjih tekmah po svetovnem prvenstvu ni imela – ubijalski instinkt, tako značilen za njeno podobo v živalskem svetu.

"Mislim, da smučam dobro. Vsa stvar je v tem, da v vožnjah najdeš sproščenost in zaupanje. Počutim se dobro," je dejala Tina, ki ji je pri značilnem pljunku na startu manjkalo tisto notranje rjovenje levinje, ko se požene za plenom.

Korošica se zaveda, da se bo morala kmalu umakniti z mesta vodje smučarskega tropa, ker prihajajo mlajše, močnejše, hitrejše, bolj zvite in bolj prilagodljive. Dolga leta bojev so jo utrudila, pa ne toliko telesno kot psihično, saj je težko več let ostajati v preži, biti vse dni pripravljen na napad in ob vsem tem hkrati skrbeti še za hrano (zmage, kolajne). Fenningerjeva je ena tistih mladih mačk, ki menijo, da je prišel njihov čas za vladavino v savani.

"Anna je res velika, prava tekmica. V prednosti je zaradi mladosti. Ima izjemen talent, talent, ki je podoben tistemu, ki ga imam sama. V njej vidim mlajšo sebe, ko sem se borila in plezala proti vrhu. Je nevarna, ker se ob njej počutim starejšo, in s tega zornega kota je izziv še večji," je o morda svoji naslednici govorila Mazejeva.

vszi
Tina ima psihološko prednost pred Anno, ki jo lahko gradi predvsem na izkušnjah, na vseh 397 tekmah v svetovnem pokalu, ki jih je peljala, na vseh 26 zmagah v svetovnem pokalu. Predvsem pa je Tina levinja, ki je najbolj nevarna, ko je lačna, ko si nečesa res želi – takrat je ne more nihče ustaviti. Ustavi lahko le sama sebe. 

In še v nečem je Mazejeva v prednosti pred Fenningerjevo. Avstrijka si ne more privoščiti napake, niti ene, niti najmanjše. Tina si celo lahko privošči tudi kakšno bolj previdno vožnjo, kakšno točko manj od pričakovane, medtem ko bo morala Anna na vsaki tekmi voziti stoodstotno in na polno.

"Anna je res velika, prava tekmica. V prednosti je zaradi mladosti. Ima izjemen talent, talent, ki je podoben tistemu, ki ga imam sama. V njej vidim mlajšo sebe, ko sem se borila in plezala proti vrhu. Je nevarna, ker se ob njej počutim starejšo, in s tega zornega kota je izziv še večji."

TINA MAZE

Na zadnjih tekmah je sicer pokazala zastrašujočo formo in izjemno zanesljivost, vendar je skoraj nemogoče, da se ji na enajstih tekmah po svetovnem prvenstvu (pet jih je že bilo, šest pa jih je še pred nami) ne bi vsaj enkrat zalomilo, da ne bi niti na eni tekmi naredila niti najmanjše napake.

Tina je svojo kvoto napak izrabila v Mariboru, tako da je zelo malo verjetno, da bi lahko ponovila kaj podobnega. Tudi zato se zdi, da je v tem trenutku pritisk na Anno celo malce večji od pritiska, ki ga doživlja Tina. In tudi zato se zdi, da bo levinja še vedno kraljica svojega dela sveta tudi po končanem obračunu.