Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
10.03.2015 16:45:24
Deli članek:

Planica: Rekorda ne bomo lovili

Arsen Perić

Planica bo prihodnji konec tedna gostila finale svetovnega pokala v smučarskih skokih.

Prireditelji tekmovanj na novi letalnici na glas ne napovedujejo novega rekorda v poletih. Direktor Zavoda Planica Jelko Gros pa upa, da bodo vremenske razmere takšne, da bodo zagotavljale čim več poletov preko 200 metrov.

V skladu z zagotavljanjem varnosti tekmovalcem je Gros napovedal, da bo krivulja leta v Planici nekoliko višja kot v Vikersundu, kar naj bi zagotovilo večje število dolgih poletov, o rekordnem letu v dolini pod Poncami pa ni želel govoriti, saj so razlike med letalnicami izredno majhne in za velike daljave bodo potrebni tudi optimalni vremenski pogoji.

Bolj je Grosa razjezila zahteva Planice za mednarodni certifikat, ki dovoljuje tekmo. Predstavniki Fis so v Planico poslali svojega geometra, da je natančno izmeril napravo, kar ni v skladu s splošno prakso. "Bili smo zelo užaljeni, saj smo se počutili, kot da nas imajo za banana republiko," je povedal Gros in dodal, da je pri certifikatu pomagal tudi nekdanji podpredsednik OKS Janez Kocijančič, še vedno član predsedstva Mednarodne smučarske zveze. Na koncu je vse steklo brez težav.

"Letalnica je ena tehnično najlepših. Zagotavljala bo varne in dolge polete. Za nas je v ospredju varnost, zato nismo v lovu za svetovnim rekordom," je povedal vodja organizacije Drago Bahun in pri tem opozoril tudi na javno žrebanje številk v petek in soboto v Kranjski Gori, 21. in 22. marca, ki sicer vsako leto dodatno popestrita prireditev.

A današnja predstavitev planiškega praznika je bila namenjena predvsem predstavitvi prireditve. Poleti v Planici se bodo začeli v sredo, kot prvi pa naj bi se okrog 10.15 po novi napravi spustil Rožle Žagar ali Jaka Rus. Nato bo letalnico preizkusilo 24 predskakalcev, med katerimi jih osem prihaja iz tujine.

Zares bo šlo v četrtek, ko bo Planico spet obiskalo več tisoč mladih navdušence nad skoki. Zanimivo pa bo nato v petek, soboto in nedeljo, ko prireditelji pričakujejo izreden obisk tekem, saj so v primerjavi z letom 2013 v predprodaji prodali še enkrat več vstopnic. Letos pri tem ne bo odločilna le nova letalnica, ampak tudi boj Petra Prevca za zmago v skupnem seštevku.

Prav zaradi velikega števila gledalcev planiški prireditelji naprošajo gledalce, da v čim večjem številu na tekmo pridejo z vlakom, slovenske železnice pa bodo organizirale kar pet dodatnih vlakov do Hrušice, od tam pa avtobusni prevoz do letalnice. Gledalce naprošajo tudi, da bi v primeru prevoza z avtomobilom skušali najti možnost, da bo v vsakem vozilu čim več oseb.

V skladu z načeli trajnostnega razvoja so prireditelji opozorili tudi na čistočo, spoštovanje navodil varnostnikov, saj je del nordijskega centra še vedno gradbišče in tudi na dejstvo, naj prireditelji dobro poskrbijo za osebne predmete, saj vsako leto prireditev z nešportnimi nameni obišče tudi vrsta nepridipravov. "Vsak sam lahko naredi veliko, da bo dogodek lep in varen," je povedal predstavnik policije Andrej Zakrajšek.

Med letošnjimi zmagovalci Planice pa je že občina Kranjska Gora. Zaradi prireditve so zmogljivosti v občini teden dni praktično razprodane, zelo živahno pa bo že ta konec tedna, ko bo v Planici pokal Vitranc alpskih smučarjev.