Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
10.03.2015 14:45:31
Deli članek:

Koliko je ura? 6 do 12

Reuters

Dvoboj med Tino Maze in Anno Fenninger za skupno zmago v svetovnem pokalu bo, kot kaže, napet do konca. Lahko se celo zgodi, da bo odločala zadnja tekma na finalu svetovnega pokala v Meribelu. Prav nihče si ne upa napovedati, katera bo 22. marca dvignila veliki kristalni globus. Zdaj sta na vrsti dve tekmi v švedskem Åreju.

Na tem prizorišču, ki je prevzelo tekme iz Courchevela, je Tina decembra vzela 180 točk za prvo mesto v veleslalomu in drugo mesto v slalomu. Takrat ji je do dvojčka (dve zmagi na istem prizorišču v enem koncu tedna), ene od redkih še neizpolnjenih Tininih želja, zmanjkalo šest stotink na slalomu, ko jo je prehitela domačinka Maria Pietilä-Holmner.

Fenningerjeva je bila decembra na Švedskem na veleslalomu šesta, na slalomu pa kot običajno ni nastopila. To se sicer lahko spremeni, saj vedno obstajajo možnosti, da se Anna, zdaj ko je tako napet dvoboj za veliki kristalni globus, odloči voziti tudi slalom. In da ga zna odpeljati zelo dobro, je že dokazala na kombinacijski tekmi tako na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku kot v Banskem, ko je za Tino na slalomu zaostala le sedem stotink (res je, da je Tina smučala precej zadržano).

Zabavno je, ko je tako napeto. Se že veselim novih dvobojev z Anno.

Sicer pa je to za šampionko iz Črne skoraj nepomembno. Mazejeva se pač mora osredotočiti le nase in na svoje vožnje, kar bo tudi storila. Dovolj je izkušena, da ve, da ne more vplivati na vožnje in odločitve Fenningerjeve, zaveda pa se tudi, da je v prednosti ob določenih postavitvah v vseh disciplinah, saj Anna še ni najbolj domača s hitrimi in dolgimi zavoji.

"To je bil zelo hiter superveleslalom, ki mi ne ustreza najbolj. Za Garmisch sem mislila, da bo Tina pred mano v smuku in da ji bom jaz vrnila na superveleslalomu. Pa se je zgodilo ravno obratno. Trd boj bo do konca," je včeraj dejala Fenningerjeva, ko sta se srečala športnik in športnica leta 2014 v Avstriji.

Anna in nogometaš Bayerna David Alaba sta odgovarjala na nevsakdanja vprašanja, zanimivo pa je, da imata oba skupno ljubezen – kroglo. "Krogla? Krogla oziroma žoga je moje življenje," je kot iz topa ustrelil Alaba, Anna pa je bila po pričakovanju malce bolj zadržana: "Krogla, velika kristalna krogla, ni ravno moje življenje, je pa zame največji in najtežji izziv. Je pa res, da ima v mojem življenju poseben pomen." 

fb
Tina se je v nedeljo končno sprostila in smučala tako, kot zna, zato so bili tudi odgovori na novinarska vprašanja bolj iskrivi in bolj optimistični. Prednost 44 točk pred Anno je sicer majhna, toda ... "Zabavno je, ko je tako napeto. Se že veselim novih dvobojev z Anno," je dejala Tina. 


Oddahnil si je tudi vodja ekipa aMaze Andrea Massi, ki je, tako kot vedno, morda celo pod največjim pritiskom. "Potem ko je bila Tina trikrat za Anno, tako težke psihološke bitke, kot je bila v nedeljo, še ni bilo. Veliko spoštovanje do Tine, dokazala je neverjetno hladnokrvnost in smučala je dobro, Vonnova je smučala boljše, a smo še spredaj in smo malo nadoknadili zaostanek," je dejal Massi. "V soboto smo preboleli ta udarec. Vsaka tekma je drugačna, vsaka sezona je drugačna, dobili smo tri velike udarce. Fenningerjeva je bila na zadnjih treh tekmah spredaj, trikrat smo dobili nokavt in logično, da smo bili pod pritiskom, a dober pokazatelj je, da je Tina zdržala. To je tudi za Tino nova dimenzija. Spet sem pozitivno presenečen. Spet me preseneča, spet je naredila en korak naprej," je še dejal Massi, ki ne pričakuje, da bo ta konec tedna kaj lažje: "Isto bo, osredotočenost mora biti ista, je pa pretekli konec tedna gotovo pozitiven." 

No, še šest minut in zvoniti bo začelo poldne, ko bo dvoboj za veliki kristalni globus odločen. 

Grega Wernig