Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
07.03.2015 07:00:12
Deli članek:

Tina Maze: Moram premagati Anno

Reuters

N Zdaj pa gre res zares. Ni več prostora za napake, ni več časa, da bi napake lahko popravljala. In Tina Maze se tega zelo dobro zaveda. Na skoraj 3000 metrov dolgi progi Kandahar se je po navadi dobro počutila, in kot kaže, se bo tudi tokrat, saj je že na treningu pokazala, da je njena želja samo zmaga.

Novozapadli sneg je odnesel četrtkov trening in dekleta so lahko progo preskusila le včeraj, zato rezultate ne smemo vzeti za suho zlato, kajti mnoge so smučale bolj zadržano, da čim bolje spoznajo progo. Še najboljše je progo presmučala Tina, tista iz Liechtensteina, ki je za 56 stotink prehitela Tino, tisto iz Črne na Koroškem. Dve desetinki je za Mazejevo zaostala Avstrijka Sterzova, več kot pol sekunde pa Anna Fenninger na četrtem mestu. Lindsey Vonn je bila še za malenkost počasnejša (Ilka Štuhec je zasedla 26. mesto (+2,84), Vanja Brodnik pa 50. (+5,25)).

GARMISCH
sobota: smuk (ob 10.45)
nedelja: superveleslalom (ob 12.15)

Weiratherjevi je proga na Bavarskem vedno odgovarjala, saj se je tu že trikrat uvrstila na stopničke. »Vedno sem zelo dobro tekmovala v Garmischu in se zelo veselim tekem ta konec tedna. Na treningu sprva ni bilo lahko voditi smuči, saj so bili nekateri deli precej mehki. Na tekmi naj bi bilo drugače,« je povedala Tina iz Liechtensteina.

Druga Tina, tista s Koroške, je bila kar zadovoljna s tem, kako je presmučala progo Kandahar. Čeprav v svetovnem pokalu ni zmagala že od veleslaloma v Åreju (12. december), pa ji zlato na svetovnem prvenstvu in tudi zadnji tekmi v Banskem dajejo dobršno mero samozavesti za napad na sam vrh. Tina se zaveda, da bo treba zmagovati, če želi do konca obdržati prednost pred Anno. »Zabavno je spet biti tukaj,« je dejala Tina in nadaljevala: »Vreme je kar ugodno, posebej pa sem vesela, ker nam čakanje na start, tako kot je bilo v Banskem, ne bo vzelo preveč energije. Moj edini cilj je zmaga. Anna smuča res dobro in morala jo bom premagati. Vse bom naredila, da to dosežem na tekmah ta konec tedna.«

Smela napoved, vendar edina mogoča – Tinin edini cilj ta konec tedna je, da na obeh tekmah premaga Fenningerjevo. Na smuku bo to malce lažje kot na superveleslalomu, vendar tudi v nedeljo ni brez možnosti za zmago (letos ji manjka samo še zmaga v tej disciplini, da bi spet naredila četverček zmag – smuk, slalom, veleslalom in superveleslalom).

Toda ali bomo kar odpisali vsa druga dekleta? Nikakor ne. Kljub dobri vožnji na treningu se zdi, da Weiratherjeva ne more povsem na vrh, je pa tu seveda Vonnova, ki je na treningu delala napake, pa je bila vseeno zelo hitra. »Mislim, da dobro smučam. Na treningu sem delala napake, tako da vem, da lahko prismučam do zmage, če se bom ognila napakam. Tudi sama imam lepe spomine na Garmisch, kjer sem že zmagovala, in to nameravam tudi tokrat,« je bila odločna Lindsey, ki ni vajena porazov, kot jih je doživljala v zadnjem mesecu, zato je željna maščevanja.



Trening pa je zelo nesrečno končala Italijanka Daniela Merighetti, ki so jo morali s smučišča odpeljati s helikopterjem. Ob njenem padcu je bil trening za 15 minut prekinjen, po zadnjih vesteh pa naj bi utrpela spiralni zlom fibule, kar zahteva takojšnjo operacijo in seveda pomeni konec sezone. Po Viki Rebensburg je Daniela nova nesrečnica, ki pa je letos že imela nesrečo, saj je grdo padla na smuku v Cortini in si zlomila čeljust.