Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
06.03.2015 17:47:49
Deli članek:

Lahko že odločilna

Reuters

Jutri se s kvalifikacijami v Lahtiju začenja letošnja nordijska skakalna turneja, zadnje dejanje pred finalom v Planici, ki bo odgovorila že na veliko vprašanj glede obračuna za veliki kristalni globus. Zdi se, da v igri zanj ostajajo le še Peter Prevc, Stefan Kraft in Severin Freund.

Naš adut je že v Vikersundu, kjer se je izkazal z zmago in svetovnim rekordom, a naslednji dan s 16. mestom dosegel tudi svojo najslabšo uvrstitev v sezoni, napovedal, da bo glede velikega kristalnega globusa odločilna prav nordijska turneja. Tako je bilo tudi lani, ko si je Kamil Stoch na njej nabral odločilno prednost pred mladeničem iz Dolenje vasi.

SPORED SVETOVNEGA POKALA
- 7., 8. marec Lahti (ekipna in posamična tekma) 

- 10. marec Kuopio 
- 12. marec Trondheim 
- 14., 15. marec Oslo (dve posamični tekmi) 
- 20. do 22. marec Planica (posamična in ekipna tekma ter finale najboljše trideseterice v svetovnem pokalu)

Takrat je imel Poljak pred začetkom nordijske turneje, ki je bila zaradi generalke v Falunu še nekoliko daljša in s tekmo več kot letos, le 13 točk naskoka pred Prevcem na drugem mestu, Freund pa je kot peti zaostajal že skoraj tristo točk. Po zadnji tekmi turneje na Holmenkollnu nad Oslom je prednost Stocha narasla na neulovljivih 168 točk, Severin pa se je s tremi prvimi in dvema drugima mestoma Petru približal na zgolj 29 točk.

Slednji je na lanski turneji zabeležil drugo, dve četrti, šesto, 11. in v Trondheimu po napaki 45. mesto, kar je bilo premalo, da bi še držal stik s konkurentoma, čeprav je vsaj prednost pred Freundom v Planici vendarle zadržal.

Marsikdo bi lahko dejal, da lanski sneg ni isti od letošnjega in da takšne primerjave niso najbolj umestne. No, vsaj s Freundom, ki smo ga v Ekipi že pred dobrim mesecem označili za Petrovega glavnega konkurenta za veliki globus, določene podobnosti vendarle obstajajo.

Tudi lani z izjemo zmage v Lillehammerju v prvem delu sezone še ni blestel, na OI v Sočiju je dopotoval po dveh drugih mestih v Willingenu, tam pa se je moral zadovoljiti s četrtim in 31. mestom, a je hkrati veliko prispeval k zmagi Nemcev na ekipni tekmi. Ta mu je očitno dala krila za omenjeno serijo na nordijski turneji, ki ji je nato dodal še zmago na SP v poletih v Harrachovu ter prvo in drugo mesto na finalu v Planici.

Letos je zalet vzel že po novoletni turneji, pred katero je sicer slavil že v Nižnem Tagilu. Po njej je nanizal štiri zmage (Kulm, Willingen, Titisee-Neustadt, Vikersund) ter še tri tretja in četrto mesto, njegove predstave na svetovnem prvenstvu in način, kako je na veliki skakalnici opravil s konkurenco, pa so sploh zgodba zase.

V formi, v kakršni je, 102 točki za Prevcem sploh ne pomenita velikega zaostanka. Na zadnjih enajstih tekmah, torej od konca novoletne turneje, je osvojil le 51 točk manj od našega asa, čeprav je vmes izpustil tekmi v Saporu in bil po vodstvu po prvi seriji diskvalificiran na drugi tekmi v Titisee-Neustadtu. Že, če bi na tisti tekmi zmagal, Peter pa bi bil osmi namesto sedmi, bi bila razlika med njima zdaj le še 34 točk.

KRAFT V ODLIČNI FORMI
Seveda ima svojo računico še naprej tudi Stefan Kraft. Po šestih zaporednih uvrstitvah na zmagovalni oder se mu je nato na nemških tekmah sicer malce ustavilo, a slabši kot sedmi v tem času vendarle še ni bil. Petru je skupno vodstvo prepustil s tem, ko se ni udeležil poletov v Vikersundu. Tako kot ostali najboljši Avstrijci se je raje posvetil sklepnim pripravam na SP v Falunu, kjer je zasedel tretje in peto mesto ter srebro z ekipo. Lani je zelo solidno skakal tudi na nordijski turneji, na kateri je osvojil več točk od Prevca, čeprav njegova sezona niti približno ni bila tako uspešna kot letošnja.

Peter, ki je na drugi tekmi v Vikersundu zamudil priložnost, da bi bil vsaj v Lahtiju za Krafta še nedosegljiv, razlika med njima zdaj znaša 57 točk, se s tovrstnimi seštevki noče obremenjevati. Verjame, da je kljub nekaj slabšim skokom na SP še vedno ohranil vrhunsko formo, da se bo nordijska turneja zanj razpletla uspešneje od lanske in da se bo o vsem odločalo na prenovljeni letalnici v Planici.

"Lani sem tam malce popustil, zlasti tisti spodrsljaj v Trondheimu, ko sem po dolgem času ostal brez finala, je bil kar usoden. Verjamem, da bo letos drugače," je razmišljal pred včerajšnjim odhodom na sever.

Ob tem je bil lahko zadovoljen še s prepričljivo zmago na domačem DP v Kranju, ki je bila zanj dokaz, da je forma še naprej prava. Zaveda pa se, da bo na nordijski turneji, kjer fante čaka šest tekem v devetih dneh, program zelo naporen, zato bo osredotočenost na vsak skok potrebna še toliko bolj. Njegova glavna konkurenta mu zagotovo ne bosta ničesar podarila.

V LAHTI TUDI CENE PREVC
Program v Lahtiju se bo danes ob 18. uri začel s kvalifikacijami za nedeljsko posamično tekmo, vmes bo jutri še tekma ekip. Ker je v slovenski ekipi ostalo eno prosto mesto, potem ko se je Robert Kranjec (na DP je osvojil šele 15. mesto) odločil, da se ekipi pridruži šele na ponedeljkovih kvalifikacijah za naslednjo tekmo v Kuopiu, je glavni trener priložnost ponudil Cenetu Prevcu. Drugi najstarejši iz družine Prevc, ki v tej sezoni v svetovnem pokalu še ni dobil priložnosti, je Janusa prepričal z dobrimi skoki in drugim mestom na državnem prvenstvu.

Reuters