Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
06.03.2015 10:12:44
Deli članek:

SP v biatlonu: Nešteto odprtih vprašanj o favoritih

Grega Wernig

S tekmo mešanih štafet se je začelo v četrtek začelo biatlonsko svetovno prvenstvo.

Tudi ta tekma je potrdila, da je v sezoni 2014/15 nešteto odprtih vprašanj o favoritih. Zanesljivo so zmagali Čehi, tudi uvodna tekma pa je potrdila, da z uspehi razvajeni Nemci, Norvežani, Rusi in drugi niso tako suvereni kot v preteklih sezonah.


Največje vprašanje so Norvežani, ki so predvsem v moški konkurenci v preteklih letih z ekipo obvladovali nastopajoče. "Ne vem, zakaj letos ne gre. Takšno je stanje in ni razlogov, da bi kaj olepševali," je ob robu SP dejal Emil Hegle Svendsen.

Že zadnji svetovni pokal v Oslu je pokazal, da je kriza v norveškem taboru res velika. Svendsen je tekmo zaradi prehlada izpustil, legendarni Ole Einar Bjoerndalen se je odločil za višinske priprave, Tarjei Boe, ki ima že celo sezono težave z zdravjem, pa je tekmo po posvetu z zdravniki izpustil. Na zadnjem SP so Norvežani osvojili štiri zlate medalje, tokrat pa kaže, da jim za ta uspeh manjka tudi prava merica samozavesti.

Podobne težave imajo Nemci, ki imajo za sabo najslabšo sezono svetovnega pokala v več kot dveh desetletjih. Z uspehi izstopa le Simon Schempp, daleč pa so časi legend kot so Kati Wilhelm, Uschi Disl, Magdalena Neuner, Sven Fischer, Ricco Gross in drugih.

Prvenstvo ponuja priložnosti drugim. V mešanih štafetah so to že lepo izkoristili Čehi, slovenski tabor, kjer mladi v zadnjih letih nikakor ne najdejo stika s svetovnim vrhom, pa upa, da bo zablestel vsaj Jakov Fak, saj so ostali tekmovalci glede na prikazano v sezoni daleč od realne možnosti za medaljo.

Kontiolahti pa ni pod drobnogledom le zaradi uspehov športnikov. Še kako je živo SP pred 16 leti, ko so morali prireditelji tekme zaradi izrednega mraza prestavljati kar šest dni. V mestu s 15.000 prebivalci blizu ruske meje se je živo srebro leta 1999 med SP več dni spustilo več kot 30 stopinj pod ledišče. V takih razmerah izvedba tekem seveda ni bila možna. Tudi zaradi mraza je SP na sporedu zato letos šele marca.

Odprtih vprašanj pred pravim začetkom SP in sobotnim sprintom letos ne manjka, prvi odgovori pa bodo znani v dobrih 24 urah.