Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
zu
zu
02.03.2015 08:53:39
Deli članek:

Fak: Največji kapital je zdravje

STA

Slovenska biatlonska reprezentanca se danes odpravlja na svetovno prvenstvo v Kontiolahti.

Tam bo prvi slovenski adut Jakov Fak, ki je v sezoni že dosegel dve zmagi in bo branil bron s SP 2013 na Češkem v sprintu. Zanimivo je, da se je Fak na SP pripravljal na Hrvaškem.

A priprave na Hrvaškem v enem od zimskih športov so nekaj neobičajnega le za nepoznavalce Gorskega Kotarja. Fak je doma v Mrkopalju, kjer je trenutno še vedno več kot meter snega. "Vsak športnik pred velikimi tekmami išče nekaj sproščenega. Doma sem našel idealne pogoje in zato sem se odločil za priprave na Hrvaškem," pravi tekmovalec.

Nikola Miljković

Dobre pogoje ima nosilec štirih medalj s SP tudi na Pokljuki, a kot pravi: "V Mrkopalju imam absolutni mir." Obenem vseskozi poudarja, da v krogu domačih lahko tudi po psihološki plati malce napolni baterije, aktivnosti kot nastop in zmaga na nedavnem maratonskem tekmovanju pred domačimi durmi pa mu pomagata, da dobro trenira, a ni 100-odstotno z mislimi pri biatlonu.

Pred letošnjim vrhuncem sezone je Fak zelo optimističen. "Za razliko od lanske sezone, ko sem bil pred olimpijskimi igrami bolan, sem letos zdrav. Zdi se mi, da je to največji kapital," pravi 27-letni športnik, in odgovarja, da na treningu ni pogrešal sotekmovalcev za še večji izziv: "Gre, kot si želim, in nimam se česa bati."

VELIK PREVILEGIJ
V pripravah na Hrvaškem Fak vidi celo prednost v individualnem delu, saj sta bila z njim tam tudi trenerja Tomaš Kos in Jani Gril. "Mislim, da je to velik privilegij. Na SP bomo žal sodelovali na daljavo, a tako kot poleti bomo skušali narediti najboljše."

Reuters

Zelo pomembno bo, da bo tokrat ostal zbran na strelišču, saj ga je kar nekajkrat v sezoni od stopničk oddaljil zadnji strel v stoječem položaju. Tudi temu je na sklepnih treningih posvetil veliko pozornosti. "Našel sem enostavno rešitev, majhno spremembo v položaju. Mislim, da s tem velikih težav ne bo. Seveda je veliko odvisno od dneva, od zbranosti... A če pogledate Zlato lisico, tudi športnica kalibra Tine Maze naredi napako, če ne naredi vsega, kot načrtuje. Žal se ji je to zgodilo, za naprej pa si želim, da bi bila ona brez napak in da bi bil brez tudi jaz. Upam, da bom ostal zbran."

BAUERJU NAJBOLJ ODGOVARJA
Kontiolahti slovi tudi kot zahteven teren, posebej v natrpanem programu, kjer Faka v desetih dneh čaka šest tekem. "Treba po tekmovati pametno. Po klancih je nekaj ravninskih delov in upam, da bom našel pravi ritem za pravi naklon. Sama proga najbolj odgovarja Klemnu Bauerju, a jaz bom poskusil tudi to obrniti v svoj prid. Težko bo tudi zaradi regeneracije."

Grega Wernig

Fak še dodaja, da je v biatlonu konkurenca izredna, a na koncu bo najhujše bitke med nastopi na SP bil s sam s sabo. "Treba je ostati zbran, premagati sebe in v težkih trenutkih najti še tiste majhne zaloge energije, ki so v telesu. Najtežje je sebe prepričati, da se še bolj poženeš, ko te že vse boli. Potem se lahko tako izčrpaš, da pridobiš v primerjavi z drugimi."