Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
01.03.2015 18:33:05
Deli članek:

V Izoli slavil Avstrijec, Roglič drugi

Arsen Perić

Zmagovalec druge Velike nagrade Izole je postal Avstrijec Gregor Muhllberger (Team Felbermayr Simplon Wels), ki je v ciljnem sprintu premagal domačina Primoža Rogliča (Adria Mobil).

Tik pred glavnino je dirko na tretjem mestu zaključil italijanski kolesar Paolo Ciavatta (D'Amico Bottecchia).

Omenjena trojica je bila tudi v pobegu skupno petih kolesarjev, ki je zaznamoval večji del dirke. Na 160-kilometrski dirki s kar sedmimi gorskimi cilji so si ubežniki nabrali precejšnjo prednost, ki je znašala tudi več kot šest minut, glavnina pa nato razlike ni mogla več nadoknaditi.

Dirka je predvidevala najprej štiri daljše kroge z zahtevnim vzponom na Gažon in vzponom na Valeto ter zaključni, približno osemkilometrski krog z vzponom na Belveder.

Iz ubežne peterice je najprej prešel v napad Roglič, ki se mu je nato priključil še Muhllberger, v ciljnem sprintu pa je domači adut moral priznati premoč Avstrijcu.

Zmagovalec je bil s progo zadovoljen. "Nisem ravno dober sprinter, razen ko gre za sprinte manjših skupin. Mislim, da sem res dober hribolazec in sem zato užival v hribovitem delu dirke," je pojasnil Avstrijec.

Tudi naslednja Muhllbergerjeva dirka bo v naši bližini, in sicer dirka po Istri. "Imamo res dobro ekipo, vsak od nas je v dobri formi, zato mislim, da lahko letos res dobro nastopamo," napoveduje zmagovalec izolske dirke.

Adria Mobil bi v primeru skupinskega sprinta dirkala na Marka Kumpa, so pa definitivno hoteli imeti moža v pobegu in "tam sem se znašel jaz", pa je taktični razplet komentiral osmoljenec ciljnega sprinta Roglič.

Kot je ocenil 25-letnik, ki med profesionalci nastopa relativno kratek čas, mu je za zmago zmanjkalo predvsem izkušenj.

Na zadnji vzpon je Roglič poskusil z napadom in se Avstrijca tudi "malo otresel", vendar je bil vzpon prekratek, zato se je bilo težko odpeljati konkurentu, poleg tega pa je vzponu na Belveder sledil še zelo dolg spust, kjer bi bilo potrebno imeti ogromno moči za prihod do cilja, je povzel razplet dirke.

Je pa drugo mesto v Izoli dober obet za nadaljevanje sezone. V Adrii so do zdaj trdo trenirali, užitek pa je še toliko večji, če lahko začneš z dobrimi rezultati, pravi Roglič. Mladi up Adrie Mobila je ob tem izpostavil tudi čar nastopanja na dirki v Sloveniji in kolesarske navdušence, ki so navijali ob celotni progi.

Najboljši na gorskih ciljih in na letečem cilju je bil sicer Rus Igor Frolov (Itera - Katjuša).

Na drugi izdaji Velike nagrade Izole, ki predstavlja začetek profesionalne kolesarske sezone pri nas, je sicer sodelovalo skoraj 180 tekmovalcev iz 24 ekip.