Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
27.02.2015 09:00:42
Deli članek:

Franci Petek: Ne more se vedno iziti

Arsen Perić

Prvi slovenski svetovni prvak po slovesu z mesta športnega direktorja za nordijsko smučanje v skokih ni več aktiven, a jih še vedno pozorno spremlja. Na tak način si je ogledal tudi včerajšnjo preizkušnjo, ki ga, vsaj kar zadeva Petra Prevca, ni razočarala.

Zdaj 43-letni oče treh otrok je bil navdušen nad načinom, kako je naš najboljši skakalec včeraj izpeljal tekmo in kako se je boril za odličje, ki mu je nazadnje ušlo le za las: "Dejstvo je, da Petrova forma ni več na tisti najvišji ravni, kot je na nekaterih tekmah v tej sezoni že bila. Prav zato ga občudujem, da je bil vseeno lahko povsem konkurenčen najboljšim, seveda z izjemo Freunda."

Arsen Perić

Za razliko od prevladujočega mnenja, da je Petru kolajno odnesel ponesrečen doskok v prvi seriji, Frenk, kot ga vsi kličejo, ne misli povsem tako: "Zame tisti telemark niti ni bil odločilen. Res je, da ni bil najlepši, a Peter je pokazal mojstrstvo, da ga je vseeno izvedel. Z malo več sreče v drugi seriji bi lahko osvojil kolajno. Takrat je imel osem točk vetrovnega odbitka, prva dva pa več kot 13. Če bi imel le pol metra vetra na sekundo več, bi stoodstotno lahko letel pet metrov dlje. Veter ima lahko ob dobrih skokih res velik vpliv, ki ga vetrovna izravnava ne more v celoti izničiti."

ŽE KAR MALO POŽREŠNO
Svetovnega prvaka izpred 24 let iz Predazza navdušuje predvsem Petrova osredotočenost in nepopustljivost: "Tudi ko ni vse rožnato in idealno, iz sebe izvleče toliko, da je to neverjetno. Prav zato po tej tekmi nisem niti malo razočaran. Povsem se strinjam s Petrom, da so kolajne le tri, iz velikih ekip pa je več fantov, ki so sposobni priti do njih. Zdi se mi že kar malce požrešno, da pričakujemo kolajno v smislu, da ta zdaj enostavno mora biti. Kolajne se zgodijo, in ne more se vedno iziti v našo korist. Tudi Freundu, ki je res med vsemi v najboljši formi, se je moralo vse lepo iziti in se mu je kolajna morala lepo pripeljati, kot se mu je. Lahko bi stokrat načrtoval, pa ni nujno, da se ti izpelje ravno tako. V skokih je namreč veliko dejavnikov, na katere ne moreš vplivati."

Reuters

Kar zadeva Freunda, se tudi Franci strinja, da ga v takšni formi, v kateri je zdaj, med sezono še nismo videli. "Nekateri formo ujamejo prav takrat, ko je to najbolj potrebno. Tudi to se mora zgoditi, da se ne 'zafrkneš' prav za tisti teden. Ni pa junaka, ki bi lahko matematično določil, da bo prava forma prišla prav na določen dan. Vse se dela v najboljši veri in moči, a na koncu se potem lahko izide drugače. Vseeno zaradi tega to ni katastrofa,"se je sogovornik nasmejal ob pripombi, da je pravo dnevno formo na prvenstvu pred 24 leti ujel tudi on.

EKIPA JE MOČNA
Do konca prvenstva vse skakalce, seveda tudi naše, čaka še ekipna tekma. In kaj si od nje obeta Frenk? "V tem trenutku zagotovo nismo v prvi liniji favoritov. Fantom ob tem želim sporočiti, da naj zaupajo v svoje delo, v katerega so ogromno vložili in že pokazali, da so delali pravilno. Vsaka tekma je tekma zase in zato naj ne vržejo puške v koruzo. Naredijo naj samo to, česar so sposobni in kar znajo, potem pa bodo drugi povedali, kam sodijo v tem trenutku. Sam v naše fante še naprej verjamem, tudi če se ne bo izšlo za kolajno. Delali in vložili so veliko in morda bodo deležni tudi nekaj sreče, ki je tokrat zmanjkala Petru. Ekipa je močna, a na zadnjih dveh velikih tekmovanjih jim še ni uspelo. No, če jim ne bo, bomo še malce počakali, saj ta ekipa še ne bo šla tako kmalu v pokoj," je v optimističnem slogu zaključil ob Roku Benkoviču eden od dveh Slovencev, ki sta se v skokih povzpela na svetovni prestol.