Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp
rp
26.02.2015 12:30:53
Deli članek:

Matjaž Debelak: Peter sodi v sam vrh

Mediaspeed

Danes 49-letni Braslovčan, ki zdaj že vrsto let živi na Ljubnem, je prvi Slovenec s posamično skakalno kolajno na velikem tekmovanju, tretji je bil na OI 1988 v Calgaryju, izkazal pa se je tudi s šestim mestom na SP leto kasneje v Lahtiju.

Skoke še vedno spremlja in verjame v uspeh svojih naslednikov na današnji tekmi. Za Matjaža je bilo šesto mesto iz Lahtija, ki ga je dosegel na srednji skakalnici, največji uspeh na svetovnih prvenstvih. Kot pravi, mu je k temu rezultatu pripomoglo tudi ime, ki si ga je ustvaril z olimpijsko kolajno, zaradi katerega je nato prejel boljše sodniške ocene.


"Zame je bil to kar uspeh, čeprav se spomnim, da je tekmo precej motil veter. Šesti sem bil tudi na podlagi sodniških ocen, saj smo bili po metrih precej na kupu. Ime mi je bilo res v pomoč, če bi mi bilo že kakšno leto prej, bi imel še kakšen drug boljši rezultat. Ko je bil leta 1987 na SP v Oberstdorfu Matjaž Zupan četrti na veliki skakalnici, sem sam imel na manjši metre za uvrstitev med deseterico, a sem zaradi slabih ocen končal na 23. mestu,"
se spominja naš najboljši mož na tistem SP, ki pa je zaradi poškodb in slabe forme leta 1990 že pri 24 letih končal kariero.

Matjaž skoke tudi danes še vedno redno spremlja, v dobrih odnosih je tudi z zdajšnjim trenerskim vodstvom reprezentance: "Vsi so vsaj približno moja generacija. Pogosto se slišimo, tudi z Janusom, ki mu večkrat čestitam za rezultate, ki jih dosega s fanti. Nad njimi niti nisem presenečen, saj vem, da so to sami pravi 'pobi', ki so sposobni vrhunskih dosežkov. Goran je bil že prej del Matjaževih uspehov in je samo nadaljeval delo, ki sta ga začrtala že z njim, ter ga nato še nadgradil. Poleg tega je tu tudi več dobrih tekmovalcev in posledično boljši izbor."

Po prvi tekmi na tem SP na srednji skakalnici Matjaž (skakal, a s precej manjšim uspehom, je tudi njegov brat Janez) nad dosežki Slovencev niti ni bil posebej razočaran: "Z nekaj sreče bi bili tudi naši lahko še bolj spredaj. Človek pač ni vsak dan enak. Nekaterim se je izšlo zdaj, drugim pa se bo na naslednjih tekmah. Če bodo naši naredili takšne skoke, kot jih znajo, in jim bo naklonjeno tudi ozadje, so sposobni vsi priti precej visoko. To so pokazali tako Peter kot vsi ostali."

Sogovornik se seveda strinja, da naš najboljši skakalec sodi v ožji krog kandidatov za enega od odličij: "Vsekakor sodi v sam vrh in je pripravljen na kolajno, a zanjo ali celo zmago mu morajo biti naklonjene še druge okoliščine. Tudi v Falunu veliko pomenijo vetrovne razmere. Zaradi vetrovne izravnave je lažje, kot je bilo včasih, še vseeno pa ne tako, kot bi moralo biti. Zaletišče je postavljeno zelo nizko, tako da se pri vzgonskem vetru to hitro pozna pri metrih. Če ga ni, je s tako nizko hitrostjo težko skakati. Fantje imajo občutek, kot da skačejo z mesta. Z dodatnimi točkami za vzvratni veter se tega ne da nadoknaditi," se zaveda Matjaž, ki Petru želi, da bi izkoristil tisto, kar je v njem.

"Tudi zame so pred OI v Calgaryju trenerji vedeli, da lahko posežem po prvih mestih, a na papirju sem bil daleč od favoritov. Takšnih je veliko tudi zdaj," še dodaja nekdanji klubski trener v Mislinji, ki se je zdaj v celoti posvetil svojemu podjetju s športno opremo.