pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Robert Pogačar
Robert Pogačar
0 30.01.2015 14:50:29

Na krilih lanskih dosežkov

Reuters
Svetovni pokal se bo danes nadaljeval na skakalnici Mühlenkopfschanze, ki z rekordom 152 metrov, ki si ga lastita Janne Ahonen in Jurij Tepeš, velja za največjo med "normalnimi" skakalnicami. Lani so bili Slovenci zelo uspešni, obakrat z mestom na zmagovalnem odru in četverico skakalcev med deseterico.

Čeprav tam beležijo le ekipno zmago izpred dveh let, ko so Jurij Tepeš, Jaka Hvala, Peter Prevc in Robert Kranjec prepričljivo ugnali konkurenco, je Willingen eno od uspešnejših prizorišč za slovenske skoke. Že leta 1997 (prvič so tekmo za svetovni pokal izpeljali dve leti prej) je bil v svoji najuspešnejši sezoni tretji Primož Peterka, lani 2003 je isto uspelo tokrat odsotnemu Robertu Kranjcu, to pa je tudi najuspešnejše prizorišče za Jerneja Damjana.

Leta 2007 je bil tretji, drugi leto pozneje (takrat ga je ugnal le planiški rekorder Bjørn Einar Romøren) in tretji na prvi od dveh lanskih tekem. Mimogrede, Jernej je kot 11. v seštevku svetovnega pokala najvišje uvrščeni skakalec, ki v tej sezoni še nima zmage, potem ko je po Saporu ta "primat" prevzel od Petra Prevca. Lani so bili Slovenci na obeh tekmah kot ekipa najuspešnejši. Na prvi tekmi je bil Damjan tretji, Kranjec peti, Jurij Tepeš šesti in Prevc sedmi, na drugi pa se je na zmagovalni oder kot tretji povzpel Prevc, Kranjec je bil peti, Tepeš osmi, Damjan deveti, na 13. in 14. mesto pa sta se uvrstila Nejc Dežman in Tomaž Naglič. Obakrat je zmagal Kamil Stoch pred Severinom Freundom, ki je bil najboljši leta 2011.

ZA UVOD VEČERNA TEKMA
Skakalci se bodo na skakalnici Mühlenkopfschanze prvič pomerili že danes, ko jih podobno kot v Visli pred tem na isti dan čakajo tudi uradni trening in kvalifikacije (16.15). Tekma se bo začela ob 18. uri. Jutri bo nato sledila ekipna tekma (16.00), v nedeljo pa še ena posamična (15.00).

Po zmagi in tretjem mestu Petra Prevca na Japonskem bi bil glavni trener Goran Janus zelo vesel, če bi se mu še bolj kot tam v svojih dosežkih približali še drugi: "Štiri nacije, Nemčija, Avstrija, Norveška in Slovenija, so zelo izenačene. Na ekipni tekmi pričakujem boj za stopničke med to četverico, morda se lahko v ta boj vmešajo še Poljaki. Vesel sem, da se razlike manjšajo. Na posameznih tekmah bi bil Peter spet lahko zraven, računam pa tudi na ostale."

Kranjca, ki je na Japonskem zabeležil dve ničli, bo v ekipi zamenjal Tomaž Naglič, ki je na celinskem pokalu v Planici Sloveniji izboril novo kvoto sedmih skakalcev in se bo tako pridružil že standardni ekipi s Prevcem, Damjanom, Tepešem, Dežmanom, Matjažem Pungertarjem in Rokom Justinom; slednjega bo nato v Neustadtu spet zamenjal Kranjec.

Slednji, kot se je izrazil Janus, mora o kakšni stvari razmisliti. "Pri njem je bolj kot pri tehniki problem v glavi, ki jo mora dati 'na off'," pravi trener. Fantje so v torek trenirali v Planici, kjer so opravili po sedem skokov; kot so povedali, so se zjutraj kar dobro premrazili, saj je bila temperatura deset stopinj pod ničlo. Nekateri so imeli težave tudi s časovno razliko, saj so se šele dan prej vrnili z Japonske.

No, Janus je ni imel, saj so, kot pravi, prvič odkar so tekme v Saporu imeli eno od najlepših letalskih povezav. Čakanja na letališčih skoraj ni bilo, čeprav je celotna pot trajala 12 ur. Ekipo za SP v Falunu, kamor bo odpotovala peterica, ima bolj ali manj že v glavi: "Tisti, ki so bili na stopničkah, torej Prevc, Damjan in Tepeš, imajo mesto zagotovljeno, blizu mu je tudi Pungertar, o petem potniku pa se bomo odločali med Kranjcem in Dežmanom. Skrivalnic torej ni," je razkril Janus.

PREVC: V WILLINGENU JE VEDNO UŽITEK
Naš najboljši skakalec ima za seboj navdušujočo serijo osmih tekem, v katerih ob zmagi v Saporu beleži še eno drugo, tri tretja, dve četrti in eno 11. mesto. Z Japonske se je vrnil z dobrimi občutki, zlasti mu je ugajalo, da si je po nedeljski tekmi lahko privoščil prosto popoldne in si glavo napolnil z novo energijo.

Res je, da se je tam zbudil že ob štirih zjutraj, a mu to ni povzročalo težav. S časovno razliko ni imel težav niti ob vrnitvi, saj pravi, da je bilo to tako, kot če bi prišel iz Maribora v Kranj. Užival je tudi v "lahkotnem" torkovem treningu v Planici, na katerem mu ni bilo treba veliko razmišljati.

Mladeniča iz Dolenje vasi dejstvo, da za razliko od ostalih konkurentov za veliki globus še ni imel zmage, ni posebej črvičilo: "Vedno sem bil blizu, nikoli pa se ni vse tako izšlo, da bi lahko stopil na najvišjo stopnico. Očitno sem v Zakopanah moral biti še četrtič četrti, da sem potem lahko splezal na vrh."

Pero rad tekmuje tudi v Willingenu, ki je zanj vedno nekaj posebnega. "Vedno je ogromno ljudi, tudi skakalnica je nekoliko večja. Tam je vselej užitek nastopati, saj te ob dobri predstavi občinstvo takoj nagradi. Želim si, da bo ritem na visoki ravni, ki sem ga zdaj ujel, trajal čim dlje. Na vsaki tekmi se je treba boriti; samo želja ti ne prinese ničesar, ampak je za vrhunski rezultat treba delati," pravi drugi skakalec v svetovnem pokalu, ki se mu zdi dobrodošlo, da na vrhu niso ena in ista imena, ampak da se ta izmenjavajo (letos je zmagalo že 12 različnih skakalcev): "Tako se samo vidi, kako je vse skupaj izenačeno in da se ti mora res vse iziti za to, da stopiš na najvišjo stopničko."

Članki iz rubrike