Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
17.11.2014 10:40:21
Deli članek:

Bil je že čas, da zmagam

Reuters

Dolgo časa že nismo videli Tininega zmagovalnega premeta vstran. Mazejeva se je zadnjič tako veselila na olimpijskih igrah, zadnjo zmago v svetovnem pokalu pa je dosegla 25. januarja, ko je slavila na drugem smuku v Cortini. Na Črni progi je na presenečenje mnogih spet vse konkurentke spravila v levi žep, Mikaela Shiffrin pa je imela dolg obraz.

»Spet številka 13. Joj, da ne bomo postali vraževerni. Tina mora danes na stopničke,« smo razmišljali v soboto zjutraj. Misli so nam uhajale na ledenik Rettenbach, kjer je na prvi tekmi te sezone Tina smučala slabo – s številko 13. Ampak Tina nam je že na Tirolskem dejala: »Ne obremenjujem se z »nesrečno številko«, saj so mi v naši ekipi povedali toliko lepih stvari o številki 13, da se je ne bojim.« In Tina je na prvi progi Levija smučala izjemno – mirno, z izpiljenimi zavoji, pravim ritmom in nadzorovano agresivnostjo. In ko se je potem v ciljnem izteku pogovarjala z nekdanjo sotekmovalko, zdaj novinarko nacionalne televizije Ano Kobal, je bila vesela, sproščena, a hkrati zbrana in nič zaletava ali vihrava. »Zdaj je čas za uživanje. Vesela sem, da mi je vožnja tako uspela. Tega ni bilo v lanski sezoni, tega ni bilo v Söldnu. Taka sem. Enkrat se mi da, drugič se mi ne da. Nobenemu me bom lagala,« je dejala Tina, ki je vedno iskrena tako do sebe kot do ljudi okoli sebe. Kraljica belih strmin je dosegla 70. slovensko zmago v svetovnem pokalu alpskega smučanja, v Leviju pa je nastopila na svoji 370. tekmi. Izkupiček – 24 zmag, 69 uvrstitev med prve tri in 149 uvrstitev med najboljšo deseterico. Po zmagi je na družbenem omrežju zapisala: »Bil je že čas, da zmagam!«

Mnogi so zmajevali z glavo, ko se je Tina po koncu lanske sezone odločila, da bo šla v novo sezono popolnoma pripravljena in nabrušena v boj za veliki kristalni globus. »Naj končna, ko ima v rokah dve olimpijski zlati kolajni. Naj konča na vrhuncu,« sta bila večkrat omenjena in zapisana stavka. Po ponesrečenem nastopu na prvi tekmi te sezone so bili še bolj prepričani, da imajo prav. Pa da ne boste mislili, da so bili to bežni navijači, ki smučanje spremljajo samo prek televizorja. Med tistimi, ki so se znašli v tej skupini, so bili tudi povsem resni strokovnjaki z belih strmin.

Reuters


Sami ne moremo ocenjevati Tinine smučarske tehnike, lahko pa razmišljamo o njenem odnosu do zasnežene proge, o razigranosti in uživanju ob premagovanju ovir na snegu. Res je bilo v Leviju precej drugače kot v Söldnu. Svetovni mediji, ki so vsaj malo povezani s smučanjem, so v soboto novico o Tinini zmagi bliskovito hitro razširili, vsi pa so govorili o presenečenju ter o slabi predstavi Shiffrinove, ki je osvojila najslabše mesto v zadnjih 11 mesecih.

24
TINA JE DOSEGLA 24. ZMAGO V SVETOVNEM POKALU, KAR JE ENA VEČ KOT VSI MOŠKI SKUPAJ.


24
TINA IMA ZDAJ ENO ZMAGO VEČ KOT VSA OSTALA SLOVENSKA DEKLETA SKUPAJ.


24
TINA SE JE S 24. ZMAGO IZENAČILA Z VODILNO SLOVENKO PETRO MAJDIČ PO ZMAGAH V SVETOVNEM POKALU POD OKRILJEM FIS.


24
S 24. ZMAGO JE TINA 15. NA VEČNI LESTVICI ZMAGOVALK, MESTO SI DELI S PERNILO WIBERG, MARIE-THERES NADIG IN LISE-MARIE MOREROD.


Victor/Victoria

Tinin pol leta star severni jelen iz Levija je dobil pravo ime – Viktor (iz latinske besede victor, ki pomeni zmagovalec) – in morda bi si Tina vsaj za zadnjo soboto lahko nadela ime Viktorija. V ciljnem izteku slaloma v Leviju je Tina hranila svojega jelenčka in takrat se je gotovo vsaj za trenutek počutila kot Viktorija. No, morda pa bodo nekega dne posneli film, tako kot ga je Blake Edwards leta 1982 z Julie Andrews v glavni vlogi. No, Victor/Victoria je musical, videli pa smo, da Tina zna peti. Taka tekma, taka zmaga v spomin prikliče še kakšne dogodke iz preteklosti. Švedinja Frida Hansdotter je že desetič osvojila drugo mesto na slalomu svetovnega pokala (edino zmago ima iz Kranjske Gore v pretekli sezoni) in tudi tokrat je morala priznati, da je bila njena vzornica vnovič boljša od nje. Njena vzornica? No, ali pa je všeč Fridinemu fantu. Zgodba? Po lanski tekmi svetovnega pokala v Söldnu je bila Tina izbrana za ikono podjetja Lange, ki izdeluje smučarske čevlje. In na predstavitvi je Tina podpisovala plakate svojim navijačem. Presenetljivo je do nje prišla tudi Frida, pregovorno zadržana Švedinja, in jo prosila za plakat in avtogram za – svojega fanta. Hm! Spoštovanje? Gotovo! Morda celo več, saj v pogovoru s smučarkami z vsega sveta izveš njihovo mnenje – mnoge jo imajo za najbolj popolno smučarko v zadnjem desetletju.

Twitter



Amerika
Sledi pot v Ameriko. Dobro je, da so prve tekme na sporedu čez dva tedna, saj bo Tina tako imela dovolj časa, da pospravi v zavesti tudi to zmago v Leviju. Mora jo, in to Tina dobro ve. Vsaka tekma je zgodba zase. Zdaj bosta v kanadskem Lake Louisu na vrsti smuk in superveleslalom – hitri disciplini, za kateri je Tina kilometrino nabirala v Južni Ameriki. Na Tinino srečo je na progah obvezen trening, tako da bo Korošica lahko začutila sneg pod smučko. Z zmago za sabo bo zdaj lažje, kajti čeprav po Söldnu ni dvomila o sebi in delu svoje ekipe, jo je, tako kot vse ljudi, črvičil tisti če. Kaj pa če imajo prav? Ko bosta pospravljeni še dirki v Kanadi, bo lahko z nasmehom rekla: »Zmotili so se!«