901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
3 13.01.2024 12:22:40

Oboževalci prepričani: To leto je Đokovićevo, noro, kakšen podvig mu lahko uspe! Bo absolutni rekorder?

Profimedia
Čeprav si je Novak Đoković v teniškem svetu že zagotovil mesto med legendami, lahko letos postane še eden najboljših športnikov v zgodovini. V naslednjih dveh tednih ima priložnost, da doseže absolutni rekord po zmagah na grand slamih, poleti pa ga čaka še glavni izziv - naskok na olimpijsko zlato.

Šestintridesetletni srbski tenisač ima na odprtem prvenstvu Avstralije prvo priložnost, da po številu naslovov na turnirjih za grand slam prehiti avstralsko legendo Margaret Court, ki ima tako kot on štiriindvajset zmag. Đoković se je z njo izenačil na zadnjem lanskem turnirju v New Yorku, ki je bil en od treh osvojenih v 2023 ob Avstraliji in Parizu.

Hkrati bo imel Đoković avgusta v Parizu peto možnost, da se dokoplje do tako želene zlate olimpijske medalje, ki mu edina manjka v zbirki naslovov. Bronasto je Srb osvojil na igrah 2008 v Pekingu, na naslednjih treh v Londonu, Riu de Janeiru in Tokiu pa se ni prebil do zaključnih bojev.

Avstralija - Ljubezen na prvi pogled

Novak Đoković ima z odprtim prvenstvom Avstralije zelo posebno vez. Prvega od svojih štiriindvajsetih naslovov za grand slam je osvojil v Melbournu 2008, ko je bil v finalu s 3:1 boljši od Jo-Wilfrieda Tsongaja.

V Melbourne Parku je Đoković osvojil deset naslovov. Skupno je odigral 97 dvobojev, 89 jih je dobil, osemkrat pa je izgubil. V osemnajstih letih še ni izgubil v polfinalu ali finalu; trikrat je izpadel v četrtfinalu, dvakrat v četrtem krogu, dvakrat v prvem in enkrat v drugem krogu.

Đoković v Melbournu ni izgubil že od 2018. Trenutno je v nizu 28 zmag; slavil je 2019, 2020, 2021 in 2023.

Leto 2022 ima črno piko. Zaradi njegovih prepričanj o cepivu proti covidu-19 ga je Avstralija izgnala z države, kar je med ljudmi sprožilo različne reakcije. Đoković je ostal diplomat. Ko se je 2023 vrnil v Melbourne, je dejal, da mu nobena stvar ne more spremeniti čustev, ki jih čuti do dežele tam spodaj.

Đoković na grand slamih in velikih turnirjih

Številka ena na svetu je že presegel Rogerja Federerja z dvajsetimi naslovi na največjih turnirjih, prav tako Rafaela Nadala z dvaindvajsetimi, ob njem je zdaj le še Margaret Court, ki je enajst naslovov osvojila na domačih tleh, ob tem pa ima še 19 lovorik v ženskih dvojicah in 21 med mešanimi pari.


Đoković je bil trikrat na dosegu koledarskega grand slama, zmag na vseh štirih turnirjih v istem letu, nazadnje 2021, ko je na zadnjem turnirju v New Yorku v finalu izgubil proti Danilu Medvedjevu, kar je bil prvi veliki naslov za Rusa.

Srb je kot edini trikrat dosegel grand slam; vsakega od štirih turnirjev je dobil vsaj trikrat, kar je ob nadvladi Rafaela Nadala v Roland Garrosu dokaz njegove vsestranskosti na različnih podlagah.

Na turnirjih serije masters je Đoković odigral 57 finalov in jih dobil 39, kar je največ med vsemi igralci. Hkrati je Beograjčan edini, ki je zmagal na vseh devetih mastersih v karieri.

Skupno ima 98 naslovov na turnirjih ATP, kar štirikrat pa je osvojil tudi tako imenovani Sunshine Double (2011, 2014, 2015, 2016) - naslova v Indian Wellsu in Miamiju v istem letu. Večkratna zmagovalca teh dveh turnirjev sta le še Roger Federer in Steffi Graf.

Đoković na začetku proti Hrvatu, zahteven žreb za Slovenki

Novak Đoković bo prvi grand slam sezone začel z dvobojem proti 18-letnemu hrvaškemu kvalifikantu Dinu Prizmiću. V tretjem krogu ga lahko čaka Andy Murray, v polfinalu pa Italijan Jannik Sinner.

V drugi polovici žreba se v polfinalu lahko srečata drugi in tretji nosilec, Španec Carlos Alcaraz in Medvedjev. Španec bo turnir začel proti Francozu Richardu Gasquetu, Medvedjev pa proti Francozu Terencu Atmaneju.

V ženski konkurenci bo prva nosilka, Poljakinja Iga Swiatek, turnir začela proti zmagovalki iz leta 2020, Američanki Sofii Kenin. Tudi v primeru uspeha jo čaka zahtevno delo, med drugim vsaj ena finalistka OP Avstralije, Nemka Angelique Kerber in Američanka Danielle Collins.

Glede na lestvico bi se Swiatek, ki ima štiri naslove na grand slamih, a v Avstraliji še ni prišla do finala, lahko v polfinalu merila s Kazahstanko Jeleno Ribakino. Branilka naslova in druga igralka sveta, Belorusinja Arina Sabalenka, pa bo turnir začela proti Nemki Elli Seidel. V morebitnem polfinalu bi lahko bila njena tekmica mlada Američanka Coco Gauff.

Zahteven žreb sta imeli slovenski predstavnici, Tamara Zidanšek in Kaja Juvan. Konjičanka (99.), ki je pred sezono odigrala le en uradni dvoboj v kvalifikacijah Hobarta, bo igrala z Argentinko Nadjo Podoroska, 63. na lestvici WTA, Ljubljančanko pa čaka 23. nosilka Rusinja Anastazija Potapova. V primeru napredovanja gre Zidanšek na zmagovalko dvoboja med Ljudmilo Samsonovo in Amando Anisimovo, Juvan, ki je nazadnje igrala novembra na finalu pokala BJK, pa verjetno na Kazahstanko Julijo Putincevo.

Značke: tenis, avstralija

Članki iz rubrike