nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 24.12.2022 10:30:00

Presenečenje! Kdo je novi glavni trener najboljše slovenske igralke? Zakaj je odšel Slovenec in...

Junakinja pokala Billie Jean King, ko je Slovenija premagala Kitajsko, je bila 22-letna Kaja Juvan. Pol leta je zaradi družinskih zadev bolj ali manj le trenirala in ni igrala na turnirjih. Od marca je z njo delal slovenski trener Zoran Kranjc, zdaj pa je našla drugo rešitev.

»Z Zoranom je bilo dogovorjeno, da greva skozi poskusno obdobje do konca sezone. Potem smo se usedli in pogovorili. Zoran je izrazil željo, da ne bi prav veliko potoval z menoj na turnirje, to pa je bila zame ovira, zato sva se dogovorila za prekinitev sodelovanja. Za novo sezono sem začela sodelovati s Špancem Oscarjem Serranom,« je povedala Juvanova.

Kdo je Oscar Serrano Gamez?
Španski oziroma katalonski teniški igralec je aktivno igralsko kariero končal leta 2005, najvišje pa je bil 128. na lestvici ATP. Med drugimi je treniral Italijana Fabia Fogninija, pred štirimi leti pa je bil trener španske legende Carle Suarez Navarro, dokler ta na začetku leta 2021 ni naznanila, da ima raka, in po nastopu v pokalu BJK zaključila teniško kariero.

serrano1
Profimedia


Serrano je Katalonec, rojen v Barceloni, živi pa v slikovitem Sant Just Desvernu blizu katalonske prestolnice. Kot trener dela na teniški akademiji TEC (Tennis Empowerment Center) Carles Ferrer Salat (nekdanji predsednik španskega olimpijskega komiteja).
Zdaj se je 44-letni Oscar dogovoril za sodelovanje s Kajo Juvan, s katero ima visoke načrte. »V prvi vrsti pričakujem, da bom užival in da bom ogromno delal. Potrudil se bom, da bom najboljši v tem, kar delam. Seveda bom dal vse od sebe, da naredim to, kar Kaja od mene pričakuje. Upam, da bo najino sodelovanje dolgoročno,« je za začetek dejal Serrano, ki kot nekdanji igralec zelo dobro ve, kako težko je v tenisu napredovati povsem na vrh. »Seveda nama bo s Kajo uspelo priti med najboljše na svetu. To je cilj, h kateremu stremiva,« se je nasmejal Oscar.
Trenirati ženske se mu ne zdi ni nič težje kot trenirati moške. »Mislim, da ni trenirati ženske ni težje kot delati z moškimi. Seveda moraš osebo, ki jo treniraš, poznati in veliko je odvisno tudi od njenega značaja. V tem primeru moram iz Kaje izvleči največ in najboljše, kar je mogoče. Ne glede na to, ali treniraš moškega ali žensko, je cilj enak, le pot je drugačna. V vsakem primeru moraš najti pot do uspeha,« je razmišljal Serrano, eden redkih športnih trenerjev nasploh, ki razmišlja tako. »Seveda je delati z ženskami malce drugače kot z moškimi, toda bistvo je enako. Človeka moraš spoznati in potem z njim delati tako, kot je treba. To je bolje za oba. Moram razumeti, kaj Kaja potrebuje, da bo dosegla cilj, ki si ga je zastavila. Jaz sem tu, da ji pri tem pomagam, in narediti moram vse, da uspe. Seveda je težko. Vedno je težko uspeti oziroma doseči vrhunski rezultat, pa vendar je mogoče,« je razložil Serrano, predstavnik klasične španske teniške šole, ki temelji na trdem delu in strasti. »V resnici je španski tenis strast, saj smo tudi ljudje v Španiji po naravi takšni.«
Do zdaj je Serrano večinoma delal z igralci in igralkami iz Južne Evrope, zdaj pa je prevzel Kajo, ki prihaja iz okolja z drugačnim karakterjem. Ji bo vcepil špansko strast? »Ona to strast že ima v sebi, saj hoče zmagovati. Najti moram pot, da bo ta strast še bolj izrazita. Toda če v sebi ne bi imela ognja, ne bi igrala tenisa. Delala bi nekaj drugega,« se je nasmejal Oscar, ki bo ostal z Juvanovo, dokler ne bosta dosegla cilja, ki sta si ga zastavila. »Seveda. Potrudil se bom, da ostanem s Kajo, dokler bom le lahko. V njej bom poskušal najti največ, kar je mogoče, in to spraviti na igrišče,« je bil optimistično razpoložen Serrano, ki je nekaj tednov preživel v Sloveniji in treniral s Kajo, za božične praznike bo v Kataloniji z družino, na prvi dan novega leta pa bo z Juvanovo že odpotoval v Tasmanijo, kjer bo druga najboljša igralka na lestvici WTA v Hobartu igrala prvi turnir v letu 2023.

***okvir***
EKIPA KAJE JUVAN
trener: Oscar Serrano (Špa)
pomočnik trenerja: Nik Razboršek
kondicijski trener: Miran Kotnik
kondicijski trener: Maroš Molnar (Slk)
psiholog: Luka Škrinjarić (Hrv)
fizioterapevt: Blaž Kamin
nutricionistka: Eva Peklaj

Značke: kaja-juvan, trener

Članki iz rubrike