oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

STA
STA
0 28.01.2022 14:49:10

NADAL in MEDVEDJEV na zmenek z zgodovino

Reuters
Znana sta oba finalista teniškega odprtega prvenstva Avstralije. Španski zvezdnik Rafael Nadal se bo za rekordni, 21. naslov na turnirjih velike četverice pomeril z ruskim izzivalcem Danilom Medvedjevom.

Nadal, ki je zaradi poškodbe izgubil več mesecev, je v prvem polfinalu uvodnega turnirja za grand slam v sezoni s 6:3, 6:2, 3:6, 6:3 premagal italijanskega finalista zadnjega Wimbledona, Mattea Berrettinija.nMedvedjev, ki na svetovni lestvici zaseda drugo mesto, je v drugem polfinalu odpravil Grka Stefanosa Cicipasa, četrtega nosilca, s 7:6 (5), 4:6, 6:4, 6:1.

Rus se je drugo leto zapovrstjo uvrstil v finale moškega OP Avstralije. Lani ga je na poti do prvega naslova na turnirju v Melbournu zaustavil prvi teniški lopar Novak Đoković, ki v Melbournu Parku ni zaigral, saj mu avstralske oblasti zaradi tega, ker ni bil cepljen zavrnile dovoljenje za bivanje v deželi spodaj dol.

Medvedjev je pred natanko 11 meseci v Melbournu premagal Cicipasa na isti etapi. In tudi tokrat Grk ni bil kos visokemu Rusu, ki je v finale napredoval v dveh urah in pol.

Petindvajsetletni Medvedjev bo zaigral v svojem četrtem finalu na turnirjih velike četverice, drugem v Avstraliji. Edini naslov je za zdaj vpisal lani na OP ZDA v New Yorku, kjer je premagal Đokovića.

Nedeljski finale bo peto srečanje v karieri med Nadalom in Medvedjevom, Španec v medsebojnih dvobojih vodi s 3:1. Igralca sta se pomerila leta 2019 v finalu US Opna, ko je Nadal Medvedjeva odpravil v petih nizih s 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4.

Medvedjev je pred enajstimi meseci v Melbournu premagal rojaka Andreja Rubljova in se uvrstil med najboljših štiri, medtem ko se je grški igralec po petih nizih prebil v polfinale prek Nadala.

Cicipas je tokrat v četrtfinalu v treh nizih odpravil Italijana Jannika Sinnerja, Medvedjev pa je v četrtfinalu potreboval skoraj pet ur, da je preobrnil zaostanek dveh nizov proti Kanadčanu Felixu Auger-Aliassimu.

A je danes našel nove moči. Razpoloženje se mu je nedvomno dvignilo, ko je osvojil ključni prvi niz, da si je tlakoval pot za nedeljsko poslastico proti Nadalu.


"Po koncu dvoboja s Felixom, sem se pogovarjal s svojim trenerjem, in sem si rekel: 'Kako bom lahko igral čez dva dni?'. V tistem trenutku sem bil 'mrtev'," je dejal Medvedjev v prvem intervjuju po novem podvigu.

"Sedel sem v slačilnici in se komaj premikal. Poskušal sem dobro opraviti okrevanje in naslednji dan sem se zbudil in v trenutku, ko sem odprl oči, je bilo, kot da ni tako hudo. Tu in tam sem čutil bolečine, lahko si opomorem, in to se je zgodilo."

Zdaj ga čaka deset let starejši Nadal. "Spomnim se obračuna proti ''Rafi' na OP ZDA. Od takrat je minilo že nekaj dvobojev in pripravljen sem. Vem, da je Rafa zelo močan igralec in da bom moral dati vse od sebe, da bom poskusil zmagati tudi ta obračun," je dejal.

Na njegovi strani je statistika. Na trdih podlagah na turnirjih za grand slam je skoraj neustavljiv, saj je dobil 33 obračunov na svojih zadnjih 37 dvobojih.

Španski teniški zvezdnik si je priigral svoj prvi finale v Melbournu po treh letih; zmagal je le leta 2009. "Veliko mi pomeni, da sem se tukaj vrnil v finale," je dejal Nadal med intervjujem po svoji 500. zmagi na trdi podlagi v Areni Rod Laver.

Nadal je dvoboj z Berrettinijem začel silovito in hitro povedel z 2:0 v nizih, preden je tekmecu oddal en niz - v tretjem je prvič izgubil svoj servis - , nato pa si v četrtem priigral zmago in se še šestič v Avstraliji uvrstil v finale.

"Po vseh težavah si nikoli nisem upal pomisliti, da bom imel leta 2022 še eno priložnost," je bil zadovoljen Nadal.

Že pred polfinalom so ga vprašali, kaj bi mu pomenil rekordni 21. grand slam, s katerim bi se "odlepil" od Švicarja Rogerja Federerja in Srba Đokovića, s katerimi si deli 20 posamičnih grand slam naslovov.

"Ne upam več na nič. Želim si samo še igrati tenis, ker mi to prinaša veliko zadovoljstvo," je dejal Majorčan. "Mislim, da moja sreča ni odvisna od tega, ali bom osvojil več turnirjev za grand slam kot drugi."

Značke: tenis, avstralija, turnir

Članki iz rubrike