kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

bm
bm
0 04.03.2020 10:28:15

Davisov pokal, domači turnirji in tujina: Z letališča s policijskim spremstvom

Osrednja pozornost bo ta teden namenjena nastopu slovenske moške reprezentance v Davisovem pokalu. Slovenci bodo 6. in 7. marca nastopili v Sport Complexu v Islamabadu, kjer bo njihov nasprotnik domača reprezentanca Pakistana.

Prvi lopar Slovenije bo Blaž Kavčič, ki se je po treh letih vrnil v reprezentanco. Dvoboj bo na travnati podlagi v tako imenovani rdeči coni Islamabada v Pakistan Sport Complexu. Rdeča cona je predel glavnega mesta Pakistana, kjer stojijo najpomembnejše institucije države. Gre tudi za diplomatsko četrt, tako da je za varnost na tem območju dobro poskrbljeno. V športnem kompleksu so brez težav organizirali že številne dvoboje v Davisovem pokalu, poleg varnostne službe pa v kompleksu za nemoteno organizacijo tekmovanja skrbita tudi pakistanska policija in njihovi rangerji. Reprezentanca bo nastanjena v hotelu Serena, ki prav tako leži v rdeči coni oziroma diplomatski četrti. Poleg športnikov so v tem mednarodnem hotelu bivali že številni predsedniki držav.

Slovenija, ki je na 50. mestu svetovne lestvice, še nikoli ni igrala proti Pakistanu, ki je trenutno na 35. mestu. Pakistan je zadnji dvoboj odigral lanskega septembra v I. azijsko-oceanijski skupini in izgubil proti Indiji.

Selektor Miha Mlakar je v reprezentanco vpoklical Blaža Kavčiča (285. ATP), Tomaža Lipovška Puchesa (637. ATP), Nika Razborška (700. ATP) in Toma Kočevarja Dešmana (790. ATP). Slovenska reprezentanca je na dolgo pot v Islamabad odpotovala že v soboto, potovanje pa je trajalo kar 16 ur. Po prilagoditvi na novo okolje in časovno razliko so naši v nedeljo že trenirali, a na trdi podlagi. Travnata igrišča so bila namreč preveč mokra. »Za varnost je dobro poskrbljeno. Že z letališča smo imeli policijsko spremstvo, tudi na prizorišču pa so ob nas ves čas varnostniki. Strahu pred koronavirusom tu ni, tako, da vse poteka normalno,« je iz Islamabada sporočil kapetan Miha Mlakar.

Slovenija po spremenjenem načinu tekmovanja v Davisovem pokalu nastopa v kvalifikacijah za svetovno skupino 1. V tej skupini je 24 reprezentanc; 12 ekip je lanskih poraženk iz I. evroafriške, azijsko-oceanijske in ameriške skupine, 12 pa lanskih zmagovalk iz II. evroafriške, azijsko-oceanijske in ameriške skupine. Zmagovalci bodo 18. in 19. septembra letos igrali v svetovni skupini 1 (DC World Group 1 – 24 reprezentanc), poraženci pa v svetovni skupini 2 (World Group 2). Za reprezentanco Pakistana so prijavljeni 20-letni Muzamil Murtaza (1586. na ATP-lestvici v dvojicah), 39-letni Ajsam Kureši (49. na ATP-lestvici v dvojicah), 40-letni Akil Kan (brez uvrstitve), 25-letni Muhamad Abid (brez uvrstitve) in 27-letni Hira Ašik (brez uvrstitve). Kureši in Kan v Davisovem pokalu nastopata že od leta 1998. Kurešijevo razmerje zmag in porazov je 64:29, Kanovo pa 56:53. Kureši je leta 2010 nastopil v finalu OP ZDA v igri moških in mešanih dvojic, med dvojicami pa je bil najvišje uvrščen na osmem mestu (2011).

OP Diners za člane


V Mengšu se je končalo OP Diners za člane. Na turnirju je nastopilo 23 igralcev, za naslov zmagovalca pa sta se pomerila člana ŽTK Maribor, peti nosilec Marino Kegl in prvi nosilec Gašper Bezjak. Tesen finalni obračun je s 6:0, 6:7 (5). 6:4 dobil Bezjak. To je zanj četrti naslov na članskih turnirjih TS. Z dosežkom je lahko zadovoljen tudi najboljši slovenski gluhi igralec Marino Kegl, ki je izjemno uspešen tudi v evropskem in svetovnem merilu. Bezjak je v polfinalu s 7:6 (5), 3:6, 6:4 premagal Primoža Vovka (TK Medvode), Kegl pa je bil s 6:4, 6:1 boljši od Jošta Plestenjaka (Slovan).

Članice so nastopale v Ljubljani, v žrebu pa je bilo deset igralk. Turnir je osvojila Tina Kristina Godec (As Litija), ki je v finalu s 7:6 (5), 6:3 premagala Nino Pliberšek (Ptuj). Pliberškova je v polfinalu s 5:7, 6:4, 6:4 premagala Meto Marenk (Triglav), Godčeva pa je bila s 6:0, 6:0 boljša od Katrin Kostanjšek (Maja).

OP Odmev
V Kranju je konec tedna potekalo OP Odmev do 14 let za dečke, ki so nastopali v A-turnirju. Prvo mesto je osvojil Vid Mohar (Grosuplje), ki je finale dobil brez boja, saj mu je Nal Sok (TC Ljubljana) zaradi poškodbe srečanje predal. Za Vida je to tretji naslov na turnirjih TS do 14 let, potem ko je v letošnji sezoni že zmagal tudi v Mengšu in Celju. B-turnir dečkov je bil v Mariboru, osvojil pa ga je domačin Mark Novak Bečirovič (ŽTK Maribor). V finalu je s 6:2, 6:0 premagal Liama Lugariča (TK Slovenska Bistrica). Deklice so igrale v Celju. Slavila je prva nosilka Julija Bogatin (Luka Koper). V finalu je z 1:6, 6:2, 6:3 premagala drugo nosilko Zalo Vnuk (TK Talent).

V Turčiji
Na turnirju ITF (25.000 USD) v Antalyi, ki se je s kvalifikacijami začel v nedeljo, sta se Manca Pislak in Nika Radišič s po dvema zmagama uvrstili v finale kvalifikacij, kjer sta v medsebojnem obračunu odločili, katera bo napredovala v glavni turnir. Boljša je bila Nika, ki je zmagala s 6:2, 6:2. Na turnirju v Antalyi bo po zdravstvenih težavah, ki jih je imela prejšnji teden, ko je morala predati četrtfinalni obračun, tudi ta teden nastopila Nina Potočnik. Nina je na novi lestvici WTA po dobrih nastopih na začetku leta napredovala na 389. mesto in je le še 30 mest za najboljšo uvrstitvijo v karieri.

Galerija
Značke: tenis, utrinki

Članki iz rubrike