franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

bm
bm
0 20.11.2019 16:10:15

Še en uspešen teden na teniških igriščih: Nove zmage, novi mejniki

Petja Drame in Nika Strašek
Za slovenskimi igralci in igralkami na mednarodnih turnirjih je še en uspešen teden, ki so ga zaključili z dvema polfinaloma, enim finalom ter enim naslovom na turnirjih challenger in ITF.

Blaž Kavčič se je na challengerju v ameriškem Champaignu (54.000 USD) drugič letos uvrstil v polfinale. Dosegel je štiri zmage, do polfinala pa je v tretjem krogu s 7:5, 7:6 (5) premagal Britanca Lloyda Glasspoola (433) in v četrtfinalu s 7:6 (3), 6:3, 21-letnega povabljenca Keegana Smitha (1128). V polfinalu je bil je bil njegov nasprotnik deveti nosilec, 20-letni Američan Jeffrey John Wolf, 255. igralec lestvice ATP. Wolf, ki se lahko letos na challengerjih pohvali z eno zmago in enim finalom, je bil boljši s 6:4, 6:2. Blaž je na lestvici ATP pridobil 38 mest in napredoval na 349. mesto.

Dalila Jakupović je na challengerju na Tajvanu (125.000 USD) nastope med posameznicami končala v četrtfinalu. S 6:0, 7:5 jo je premagala 24-letna Bolgarka Viktorija Tomova. Uspešnejša je bila v dvojicah, kjer se je s soigralko Danko Kovinić uvrstila v finale. V polfinalu sta s 6:4, 6:4 premagali domačniki I-Hsuan Cho in Yi-Tsen Cho, v finalu pa sta s 6:4, 4:6, 7:10 izgubili z domačima igralkama Ya-Hsuan Lee in Fang-Hsien Wu. Za Jakupovićevo je bil to med dvojicami prvi finale letos na turnirjih serije challenger, pred tem pa je bila finalistka tudi na septembrskem turnirju international v Taškentu. Veronika Erjavec je dobro nastopila na turnirju (15.000 USD) v Solarinu, kjer se je do polfinala prebila tako med posameznicami kot v dvojicah. Med posameznicami jo je v polfinalu s 6:3, 7:5 presenetila v zadnjem obdobju odlična 24-letna italijanska kvalifikantka Nicole Fossa Huergo, ki je dosegla deseto zmago na zadnjih enajstih srečanjih. Za Erjavčevo je bil to tretji polfinale letos, dvakrat pa je bila tudi finalistka. V dvojicah je s Tamaro Malešević v polfinalu s 6:3, 1:6, 3:10 izgubila z Američanko Emmo Davis in Huergovo.

V četrtfinalu, prvem v karieri na profesionalnih turnirjih, je nastope v Heraklionu na Kreti (15.000 USD) končala Živa Falkner. Merila se je z italijansko vrstnico, 17-letno Melanio Delai, teden prej finalistko turnirja v Heraklionu. V drugem medsebojnem obračunu (prvega sta odigrali leta 2017 na mladinskem turnirju v Kranju) je bila še drugič boljša Italijanka, ki je zmagala s 6:0, 7:5.

Devetnajstletna Nika Radišić je na turnirju ITF v Antalyi (15.000 USD) še drugič v dveh tednih stopila na zmagovalno stopničko v dvojicah. Tudi tokrat je igrala v paru s Čehinjo Johano Markovo, s katero sta osvojili tretji skupni turnir dvojic v karieri, vse tri naslove pa sta dosegli letos v Antalyi. V zaključku turnirja sta morali na igrišče dvakrat v istem dnevu. Najprej sta v polfinalu s 6:2, 6:1 premagali Japonki Haine Ogata in Aiko Jošitomi, v finalu pa s 6:4, 7:5 še Turkinjo Ipek Oz in Ukrajinko Viktorijo Petrenkos. Nika je na zadnjih enajstih tekmah dvojic dosegla deset zmag ter osvojila dva turnirja (15.000 USD), še enkrat pa je bila finalistka (100.000 USD). V letošnji sezoni je Nika poleg treh turnirjev z Veroniko Erjavec osvojila še turnir v Cordenonsu (25.000 USD). V karieri je na zmagovalni stopnički med dvojicami doslej skupno stala že sedemkrat.

284-14-Radisic Markova
Nika Radišić in Johana Markova

In še mladinci
Med mladinci se je pretekli teden s polfinalom v dvojicah na turnirju ITF 5. ranga v St. Johnsu na Karibih izkazal Maj Tomac. V Mariboru so se zbrali najboljši mladinci v kategoriji do 18 let, ki so turnir na igriščih ŽTK izkoristili kot pripravo na mednarodni turnir ITF, ki ga bodo prihodnji teden gostili Mariborčani. Pri fantih so nastopili vsi naši trenutno najboljši mladinci z lestvice TS. V finale sta se uvrstila prvi nosilec Blaž Vidovič (Ptuj) in drugi nosilec Miha Vetrih (Slovenj gradec). Finale je zanesljivo dobil Vetrih, ki je slavil s 6:3, 6:2 in s tem osvojil tretji turnir TS v starostni kategoriji do 18 let.

Domače ljubitelje tenisa je z zmago na turnirju razveselila 14-letna Petja Drame (ŽTK Maribor), trenutno sedma igralka lestvice TS do 18 let. V finalu je bila s 6:3, 6:1 boljša od leto dni starejše klubske soigralke Nike Strašek. Drametova, ki je tudi vodilna igralka lestvice TS do 16 let, je osvojila prvi naslov na turnirjih do 18 let. Na turnirjih RR so v Ljubljani, Mengšu in Celju nastopili 14-letniki, prvič v novi sezoni pa so se na turnirju TS zbrali najmlajši v kategoriji 8–11 let, ki so nastopali v Ljubljani. Zbralo se je več kot sto dečkov in deklic. V mini in midi tenisu so tokrat igrali na čas, tako da so bili zmagovalci vsi nastopajoči, saj so prav vsi prejeli diplome.

Bolj zares je šlo v starostnih skupinah do 10 in 11 let, kjer se je tekmovanje odvijalo po turnirskem sistemu. V kategoriji dečkov do deset let je zmagal Aleksej Mulej (Maja). V finalu je s 6:4 premagal Lovra Haceta Zajca (Olimpija). Pri deklicah je bila najboljša Una Grubešič (GFTA), ki je v finalu s 6:3 ugnala Vito Kantoci (Rogaška). Pri dečkih do 11 let je zmagal Aljaž Štor (ŠD LOK); v finalu je s 6:3 premagal Aleksandra Burmakina (Morje). Pri deklicah pa je slavila Veritsa Yaneva (Brežice), ki je bila v finalu s 6:2 boljša od Laure Basailovič (Olimpija).

Pot tlakovali tudi v Portorožu: Cicipas, Berrettini in Medvedev

284-14-cicipas

Konec tedna je v Londonu odmevala zmaga 21-letnega Grka Stefanosa Cicipasa, ki je na zaključnem turnirju najboljše osmerice v finalu premagal Avstrijca Dominica Thiema. Stefanos je zaključni turnir v Londonu prvič okusil leta 2016, kamor ga je kot najboljšega mladinca na svetu povabila mednarodna zveza. Tam je imel možnost trenirati z najboljšimi na svetu, prvi trening pa je imel prav s Thiemom. Leto prej, torej leta 2015, se je 17-letni Stefanos znašel v Portorožu, kjer že vrsto let poteka največji turnir v Sloveniji – Zavarovalnica Sava Slovenia Open. Eden najobetavnejših mladih igralcev na svetu je v prvem krogu kvalifikacij porazil Koprčana Marka Laziča, potem pa v naslednjem obračunu ostal praznih rok. Takrat je bil zanj pretrd oreh Norvežan s koreninami v BiH, letošnji finalist Portoroža, Viktor Đurasović. Leta 2015 je v Portorožu slavil Italijan Luca Vanni.

Leto kasneje je odličen vtis v Portorožu pustil Danil Medvedev. Takrat 20-letni Rus je tako kot v zadnjih mesecih, mirno in preudarno, lomil svoje nasprotnike, a v finalu kljub dobljenemu prvemu nizu klonil pred zmagovalcem turnirja, Nemcem Florianom Mayerjem. Rus je letos igral v finalu OP ZDA, kjer se je izvrstno upiral Rafaelu Nadalu.

Zgodovinsko je predvsem leto 2017, ko se je letošnji zmagovalec zaključnega turnirja v Londonu še enkrat vrnil v Portorož. A tokrat je bil Stefanos nekoliko zrelejši in tudi kakovostnejši. Mladenič z obrobja Aten je z očetom Apostolosom rad zahajal v VIP-prostor in prav tam praznoval tudi svoj 19. rojstni dan. Turnir je bil zanj uspešen, saj je izgubil šele v polfinalu proti kasnejšemu zmagovalcu Sergeju Stahovskemu. Mesec kasneje je Stefanos osvojil svoj prvi challenger v Genovi. Istega leta je v Portorožu nase opozoril še en mladenič, ki je nastopil na zaključnem turnirju v Londonu. Italijan Matteo Berrettini je v Portorožu pri 21 letih prišel do finala. Tudi zanj je bil usoden Stahovski in podobno kot Cicipas je tudi Berrettini vztrajal tri nize. Matteo je od Stefanosa starejši dve leti, zato je razumljivo, da je v tem letu, mesec dni pred Portorožem, osvojil prvi challenger (San Benedetto) – enega od treh v karieri. Mladi asi so v mladi profesionalni karieri skupaj osvojili 14 ATP-turnirjev (Medvedev 7, Cicipas 4, Berrettini 3).

Značke: tenis, utrinki

Članki iz rubrike