Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

bm
bm
0 07.08.2019 14:53:23

Vse poti vodijo v Portorož: Vročica pred vrhuncem slovenske sezone

Alja Belinger, Pia Poglajen, Miha Kastelec in Tristan Lukas Nickelj Koželj
TZS
Tudi pretekli teden so bili naši mladinci lahko zadovoljni z izkupičkom na mednarodnih turnirjih, saj so se ponovno vmešali v boj za najvišja mesta.

Mariborčan, 18-letni Jan Kupčič, je na mladinskem turnirju ITF 5. ranga v Splitu prišel do finala. Potem ko je v polfinalu s 7:5, 6:3 premagal hrvaškega kvalifikanta Karla Krola, je v finalu izgubil s 16-letnim Švedom Adamom Heinonenom z 1:6, 1:6. Na mladinski svetovni lestvici je Jan pridobil 42 mest in je uvrščen na 507. mesto. Noka Jurič je med dekleti izgubila v polfinalu, kjer jo je s 5:7, 6:1, 6:4 premagala 17-letna Rusinja Aleksandra Vasiljeva. Na lestvici ITF je Juričeva pridobila 159 mest in je ta teden na 1110. mestu. V četrtfinale turnirja deklet se je v Splitu uvrstila tudi Alja Belinger. Četrtfinalni obračun je s 6:7 (5), 2:6 izgubila z Rusinjo Anastazijo Kovalevo.

Najboljši dosežek v karieri je z uvrstitvijo v četrtfinale turnirja ITF 4. ranga v portugalski Leirii uspel Tari Katarini Milić. V tretjem krogu je za uvrstitev v četrtfinale z 0:6, 6:3, 6:2 premagala romunsko kvalifikantko Andreo Feodorovo in se za nastop v polfinalu borila z Rusinjo Kristino Volgapkino. Rusinja je bila boljša in slavila s 6:2, 6:2. Tara Katarina je na lestvici ITF napredovala za 188 mest in je na 1137. mestu.

Aljaž Kirbiš je bil na turnirjih TE do 16 let v Waiblingenu dvakratni finalist, na turnirju v Ulmu pa se je ustavil v polfinalu. V tretjem krogu je s 7:5, 6:0 premagal Poljaka Adama Kuliga, v četrtfinalu pa je bil s 6:4, 6:2 boljši od Nemca Laurenta Calaca. V polfinalu ga je s 6:1, 6:4 premagal Nemec Luis Dobelmann. Aljaž je na lestvici TE pridobil 51 mest in je na 127. mestu.

Blaž se vzpenja
Tom Kočevar Dešman je po daljši odsotnosti nastopil na tretjem turnirju letos. Pred dvema tednoma je bil četrtfinalist v Welsu, pretekli teden pa se je uvrstil v polfinale na turnirju ITF (15.000 USD) v Novem Sadu. V drugem krogu je s 7:5, 6:3 premagal Romuna Gabriela Dico, v četrtfinalu pa je z 2:6, 6:3, 6:2 premagal še Bolgara Alexandra Lazarova. V polfinalu je igral s Črnogorcem Ljubomirom Čelebićem in izgubil s 5:7, 4:6. Ta teden bo nastopil na turnirju v Portorožu, kjer se bo boril za povabilo v glavni žreb ATP Challengerja Zavarovalnica Sava Slovenia Open 2019.

Za Blaža Rolo se je izvrstna serija na challengerjih končala v četrtfinalu v Segovii (69.280 EUR). V drugem krogu je s 7:5, 6:1 premagal Francoza Baptista Crepatteja, v četrtfinalu pa je igral s 23-letnim Francozom Hugom Grenierjem in izgubil s 7:6 (5), 6:7 (8), 4:6. Blaž je na zadnjih 21 dvobojih na challengerjih dosegel 16 zmag in pet porazov, na lestvici ATP pa hitro napreduje tja, kjer je nekoč že bil, proti najboljši stoterici.


Na turnirju ITF (25.000 USD) na Poljskem je Nina Potočnik, potem ko je prejšnji teden izgubila v finalu, ta teden nastope končala v drugem krogu. S 6:3, 6:3 jo je premagala poljska mladinka, 18-letna Ania Hertel.

Dvakrat četrti
Končane so kvalifikacije za letošnja mladinska ekipna evropska prvenstva. Zadnji sta v kvalifikacijah nastopili ekipi fantov in deklet v kategoriji do 16 let. Fantje so pod vodstvom Tomaža Berendijaša odpotovali v italijanski Latiano, kjer so slovenske barve branili Gal Emeršič Potočnik, Sebastian Dominko in Aljaž Jeran. Slovenija je igrala v skupini z Belorusijo, Belgijo, Češko, Izraelom, Italijo, Malto in Ukrajino. Uvodno srečanje so odigrali z Malto in zmagali s 3:0. Točke so prispevali Aljaž, Gal ter dvojica Gal in Sebastian. V polfinalu so se merili s Čehi, ki so bili boljši in so brez težav slavili s 3:0 ter si zagotovili zaključni turnir. Slovenija se je z Italijo borila za končno tretje mesto, a ni bila uspešna. Italijani so dobili oba posamična obračuna in na koncu zmagali z 2:1.

Dekleta so igrala v češkem Rakovniku, kjer so pod vodstvom Gregorja Soka nastopile Petja Drame, Pia Marija Rebec in Brina Šulin. V slovenski skupini so bile še ekipe Avstrije, Belorusije, BiH, Češke, Madžarske, Luksemburga in Nizozemske. Slovenke so prvo tekmo igrale z ekipo Nizozemske in zmagale z 2:1. Točki sta osvojili Pia in Petja, Brina in Pia pa sta tekmo dvojic izgubili. V polfinalu so bile nasprotnice Slovenk Belorusinje, ki so zmagale s 3:0. Za tretje mesto se je Slovenija borila z BiH. Slednja je bila boljša, dobila je oba posamična obračuna in na koncu zmagala z 2:1.

Po počitku spet na delu
Po tritedenskem počitku so se igralci in igralke vrnili na slovenska igrišča in začeli tekmovanja zadnjega dela sezone 2019. Pred njimi je pester mesec, ki bo še posebno teniško bogat prihodnji teden, ko bodo v Portorožu ob ATP-challengerju nastopili igralci in igralke v vseh starostnih kategorijah. Že ta teden začenjajo člani, ki se na OP borijo za denarni sklad 2500 evrov in povabilo v kvalifikacije ter glavni žreb challengerja. Še pred njimi pa nastope končujejo igralci in igralke na OP Odmev do 14 let v Domžalah in Krškem ter na OP Petrol do 18 let v Portorožu. Pri dekletih je bila na OP Petrol 18 najboljša Alja Belinger (ŠD LTA), ki je v finalu s 6:0, 6:1 premagala Pio Poglajen (As Litija). Pri fantih se bosta za naslov borila Miha Vetrih (Slovenj Gradec), ki je v polfinalu s 6:3, 6:4 premagal Miho Kastelca (ŠTK Velenje), in Bor Artnak (As Litija), ki je bil v drugem polfinalu s 6:4, 6:0 boljši od Tristana Lukasa Nickelja Koželja (Radomlje). Na OP Odmev do 14 let sta se pri dečkih v finale A-turnirja uvrstila Nal Sok (TC Ljubljana), ki je v polfinalu s 4:6, 6:3, 6:3 premagal Filipa Zvera (Nova Gorica), in Marko Požonec (TK CC), ki je v drugem polfinalu s 6:0, 6:2 izločil Borisa Barjektarevića (Slovan). B-turnir dečkov je osvojil Leon Šmarčan (ŠD LOK); v finalu je s 6:4, 6:2 premagal Matica Kolmana (Radovljica). Na turnirju deklic, ki so nastopale v Krškem, sta se v finale uvrstili Pia Petelinšek (ŽTK Maribor), ki je v polfinalu s 6:0, 6:3 premagala Stefanijo Katarino Mrvar (Šentjur), in Julija Bogatin (Koper), ki je bila v drugem polfinalu s 7:5, 6:3 boljša od Karin Dirnbek (Krško). Finale je dobila Petelinškova, ki je zmagala s 3:6, 6:0, 6:2. Pia je osvojila prvi turnir TS v karieri.

Pridite tudi vi
Prihodnji teden bodo vse poti vodile v Portorož, ki bo gostil ATP Challenger Zavarovalnica Sava Slovenia Open 2019. Nastopila bosta tudi naša najvišje uvrščena igralca na svetovni lestvici Aljaž Bedene in Blaž Rola. Oba sta v izvrstni formi, zato bo to lepa in pravzaprav edina priložnost za slovenske ljubitelje tenisa, da ju vidijo na delu v živo. Zaradi njiju, slovenskih igralcev, ki bodo za nastop na challengerju prejeli posebno povabilo, in seveda pestrega dogajanja s koncerti na portoroški plaži naj bo tudi za vas prihodnji teden obarvan teniško. Vabimo vas, da se nam pridružite v Portorožu in našim igralcem z navijanjem pomagate do nove portoroške zmage.

Galerija
Značke: tenis, šport

Članki iz rubrike