kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

bm
bm
0 22.05.2019 11:02:45

Več kot 60 mladih Slovencev in Slovenk v Mariboru: Evropska metropola za mlade

Zmagovalca Bergantovega memoriala – Petja Drame in Matic Križnik
Vid Ponikvar
Da Mariboru ne pripada zaman naziv zibelka slovenskega tenisa, dokazujeta kluba ŽTK Maribor in TK Branik, ki sta tudi letos poskrbela, da so se v Maribor zgrnili mladi igralci z vsega sveta in z odličnimi predstavami navdušili mariborske ljubitelje tenisa.

Zgledno sodelovanje obeh klubov je kljub slabemu vremenu omogočilo izvedbo obeh turnirjev, tako da je okrog 300 igralcev in igralk na vsakem od turnirjev štajersko prestolnico zapustilo z dobrimi vtisi. In kar je še pomembnejše, na obeh turnirjih so vidno vlogo igrali tudi slovenski igralci in igralke.

Na tradicionalnem Bergantovem memorialu je v starostnih kategorijah do 14 in do 16 let nastopilo več kot 60 slovenskih igralcev in igralk. Na turnirju so se nekateri naši mladi upi lahko prvič srečali z mednarodno konkurenco, drugi pa obogatili svoj točkovni račun na mednarodnih lestvicah, kar so oboji s pridom izkoristili. Pri dečkih do 14 let je svoj teniški potencial še enkrat potrdil Ljubljančan Matic Križnik, ki je po zmagi na turnirju Grawe Open teden prej slavil tudi na Bergantovem memorialu. Potem ko je v polfinalu s 5:7, 6:1, 6:1 premagal na papirju najvišjo prepreko na turnirju, prvega nosilca in devetega igralca Evrope do 14 let, Švicarja Patricka Schöna, se je za zmago na turnirju boril z Avstrijcem Sebastianom Sorgerjem. Ta je v polfinalu s 6:4, 7:6 (10) izločil še enega izvrstnega mladega Slovenca Žigo Šveca. Izjemno formo v zadnjih 14 dneh je Matic potrdil tudi v finalu, v katerem je Sorgerja premagal s 6:3, 6:4. Matic je v Mariboru v dveh tednih nanizal 10 zaporednih zmag in osvojil drugi zaporedni naslov na turnirjih TE do 14 let v posamični konkurenci. Na lestvici Tennis Europe do 14 let je pridobil 43 mest in je ta teden na 48. mestu. Drugi Slovenec na lestvici TE je Žiga Švec, ki je napredoval za 49 mest in je trenutno 105. igralec evropske lestvice.

Med deklicami do 14 let sta z uvrstitvijo v četrtfinale največ pokazali Ana Lanišek in Maša Viriant. Za drugo slovensko slavje je v kategoriji deklet do 16 let poskrbela Petja Drame, trenutno prvo slovensko ime v starostni kategoriji do 16 let. Petja je v letošnji izvrstni sezoni po treh polfinalih turnirjev do 16 let prvič stopila na zmagovalno stopničko in zabeležila 19. zmago na letošnjih 24 tekmah. V finalu je s 6:1, 6:4 premagala Hrvatico Marino Škegro. Na lestvici TE do 16 let je pridobila 27 mest in se povzpela na 76. mesto, tik pod vrhom pa je na lestvici Race to Masters 2019, kjer je ta teden na izvrstnem tretjem mestu. Na turnirju deklet so se z uvrstitvijo v četrtfinale izkazale tudi Taja Lončarič, Hana Bečirovič Novak in Annika Planinšek. Slednji sta tudi odločali o polfinalistki, pri čemer je v treh nizih slavila Planinškova. Ta se je v nadaljevanju za uvrstitev v finale borila z Drametovo, a je tekmo zaradi slabega počutja predala. Brez finalista smo tokrat ostali v konkurenci do 16 let, v kateri je teden prej na ŽTK-ju slavil Sebastian Dominko. Tokrat se je do polfinala prebil Aljaž Jeran, v katerem pa ga je s 6:3, 6:3 premagal Hrvat Dino Prizmić, ki je bil nato v finalu boljši od rojaka Alena Billa. Tudi tokrat nismo ostali brez zmagovalcev v konkurenci dvojic. Turnir do 16 let sta osvojila Gal Emeršič Potočnik in Sebastian Dominko, ki sta v finalu s 6:3, 6:2 premagala Bora Artnaka in Italijana Enrica Baldisserrija. Pri dekletih je v finalu nastopila Nika Strašek s soigralko Emo Bubalo iz Hrvaške. Naslova jima ni uspelo osvojiti, saj sta bili Hrvatici Marijana Majetić in Klara Vukičević boljši s 6:7 (6), 6:3, 10:6.

132-15-igrajmo tenis2
Vid Ponikvar

Millenium
V Ljubljani se je konec tedna odvijal še en velik vsakoletni teniški dogodek. V Športnem centru Millenium se je zbralo okrog 300 najmlajših igralcev in igralk, ki se prvič srečujejo z izzivi tekmovalnega tenisa. Nekoliko spremenjen sistem igranja v kategorijah mini in midi tenis (igralo se je na čas, vsi udeleženci turnirjev pa so na koncu prejeli kolajne za udeležbo) je minil v sproščenem vzdušju. Bolj zares je šlo v tenisu do 10 in 11 let, kjer so najboljši prejeli pokale. Pri dečkih do 11 let je zmagal Maksim Despotovič (TK CC), ki je v finalu s 6:3 premagal Filipa Stolleckerja (Triglav). Pri deklicah do 11 let je bila najboljša Ana Marinkovič (Triglav), ki je v finalu s 7:6 (7) premagala Emmo Hrnčič (Bobi). Pri dečkih do 10 let je zmagal Aljaž Štor (ŠD Lok). V finalu je s 6:3 premagal Sergeja Videnoviča (Triglav). Pri deklicah do 10 let je zmagala Zoja Peternel (ŠD TŠR). V finalu je bila s 6:1 boljša od Veritse Yaneve (Brežice).

Ob teniških turnirjih so potekale še druge aktivnosti, kot na primer Ball Boys Booth camp za pobiralce žogic in druge nagradne igre, s katerimi so organizatorji poskrbeli, da otrokom med čakanjem na nastope ni bilo dolgčas.

Na teniški olimpijadi se je zbralo kar 15 ekip in več kot 100 otrok, ki so se pomerili v spretnostnih igrah. Najbolje so se odrezali igralci in igralke TK 96 iz Slovenj Gradca, ki so prišli na olimpijado s tremi ekipami in bili najštevilčnejši ter po preštetih točkah tudi najuspešnejši klub.

Začelo se je v Kopru
V Ljubljani in Radomljah se je končalo odprto prvenstvo do 18 let za fante in dekleta. Fantje so nastopali v Radomljah, kjer je zmagovalec postal Tilen Kovač (Šentjur). V finalu je s 6:4, 6:2 premagal domačina Aljaža Kirbiša. Dekleta so nastopala v Ljubljani, kjer pa finale ni bil odigran, saj je Anali Kočevar (Medvode) dvoboj predala, turnir pa je tako osvojila Alja Belinger (ŠD LTA).

Ta teden se igralci in igralke do 12 let za točke lestvice Tennis Europe borijo v Kopru. Na tradicionalno zelo dobro zasedenem turnirju bodo priložnost za viden rezultat med 62 dečki in prav toliko deklicami iskali tudi naši najboljši igralci in igralke. Med slovenskimi igralci in igralkami bodo nastopili tudi vsi vodilni igralci in igralke na lestvici TS do 12 let z izjemo Luke Albrehta. Pri deklicah so to Nala Kovačič, Julija Bogatin in Zala Vnuk, pri dečkih pa Matic Hribar, Marko Retelj in Gašper Matijašič.

Galerija
Značke: tenis, šport

Članki iz rubrike