danny Dobra karma

Slavni vedeževalec po dolgoletnem molku končno ...

primož roglič, tadej pogačar Svet24.si

Pogačar s "športnim ropom" prijatelja, ki ga ...

tanja fajon pl1 Reporter.si

Išče se novi mandatar: SD namerava vložiti ...

borut turk Svet24.si

Šestkrat je zabodel partnerko Romano, krivde za ...

Matej Tonin Necenzurirano

Tonin v opoziciji govoril eno, zdaj kot minister ...

paris-hilton, this-is-paris, dokumentarec Odkrito.si

Paris Hilton zaključila 20 let pretvarjanja

peter prevc bobo2 Njena.si

Peter Prevc na rojstni dan pokazal sinovo ...

sta
sta
0 21.05.2019 17:01:49

Martina Ratej ne bo nastopila na evropskih igrah

Reuters
Slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej ne bo nastopila na evropskih igrah, ki bodo med 23. in 28. junijem v Minsku, namesto nje pa bo tekmovala Zoja Šušteršič, je povedal predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS) Roman Dobnikar. Bo pa Ratejeva sezono začela v soboto v Slovenski Bistrici, kjer se bo začela mednarodna liga AZS.

"Evropske igre so dober poskus, da ima Evropa kot celina svoje igre kot že dolgo tudi drugi kontinenti. Nenazadnje imamo predsednika Evropskih olimpijskih komitejev Janeza Kocijančiča, zato potuje na drugo izvedbo iger z močno slovensko atletsko ekipo. Namesto Ratejeve, ki ima druge obveznosti, potuje mlada Šušteršičeva, s tem smo dali priložnost mladi tekmovalki, Ratejeva pa bo tekmovala na vseh drugih pomembnih tekmah," je povedal Dobnikar.

V reprezentanci bodo večina preostalih najboljših slovenskih atletinj (9) in atletov (9), katerih discipline so na programu evropskih iger, tudi najboljši slovenski atlet zadnjega obdobja Luka Janežič.

Ta bo tako kot Ratejeva tekmoval v soboto v Slovenski Bistrici, kjer se bo po letu 2012 ponovno začela mednarodna atletska liga (MAL). "Vsako leto imamo boljše pogodbe z atleti in trenerji, želimo pa še bolj pomagati tudi klubom, ki organizirajo tekme, da bi z dodatnimi nagradami in drugim prispevkom, tudi promocijskim, dosegli večjo prepoznavnost, močno mednarodno konkurenco, na kateri bodo imeli slovenski tekmovalci dobre tekme, tudi za lažje doseganje vse ostrejših mednarodnih norm za velika tekmovanja," je v pogovoru za STA povedal Dobnikar.

Na ponedeljkovi prestavitvi MAL sta bila dva nekdanja atleta in še vedno slovenska rekorderja Igor Primc (disk) in Stane Rozman (10.000 m), ki sta na čelu novomeškega in celjskega kluba, tretja rekorderka pa je bila Marija Šestak (troskok), ki je zaposlena na AZS.


"Vrhunski atletinje in atleti imajo v klubih vse bolj pomembne vloge, tudi najvišje. Radi govorimo o drugi karieri športnikov. V slovenski atletiki pa jih dejavno vključujemo, da tudi po karierah delajo to, kar radi počnejo že vse življenje. Šestakovo smo povabili v AZS, sprva je delala le pri stikih z mediji, zdaj pa je zelo pomembna za delovanje stroke."

Slovenija je še pred svetovnim prvenstvom, ki bo v drugi polovici leta v Dohi, že dobitnica medalje. Prejela jo bo prav Šestakova, bronasto s SP v Osaki 2007 v troskoku, kjer je bila sprva peta. Tekmovalka, ki je leta 2016 uradno končala zelo uspešno športno pot, je že med letošnjim svetovnim dvoranskim prvenstvom v Birminghamu dobila srebrno medaljo z dvoranskega SP leta 2008 v Valencii. Prvotno ji je pripadel bron, vendar so pozneje odkrili, da je bila ena od tekmic pozitivna na dopinškem testu. Podobno se je zgodilo v primeru Osake.

"Včasih se kar malo pošalimo, da Marija še kar tekmuje, podelitve njenih medalj se še kar ne končajo in kdo ve, kje se bodo. Si pa ne želimo tovrstnih medalj za naše atletinje in atlete, ker so bili zato zelo prikrajšani v času karier. Kar pa se samih slovenskih uvrstitev na letošnjem SP v Dohi tiče, pa smo imeli realne možnosti za odličja na dvoranskem EP marca v Glasgowu, za Doho pa si ne upam napovedati medalje, to bi bilo preveč ambiciozno in verjetno tudi preveliko breme za tekmovalce. A gotovo bo potovala Številčna in kvalitetna slovenska odprava. Norme so sicer zelo visoke, zato bo težko priti na tekmovanje, pričakujem pa deseterico slovenskih predstavnikov," je ocenil Dobnikar.

Pred letošnjim dvoranskim EP je bilo možno vsaj nekaj treningov opraviti v novi pokriti dvorani na robu Novega mesta, prvič v zgodovini slovenske atletike v pokriti 200 metrski dvorani. "Češča vas je izjemna priložnost, saj smo na pokrito 200 metrsko dvorano v slovenski atletiki že zelo dolgo čakali. Zato v naslednjih letih pričakujemo boljše izide v dvoranski zimski sezoni. Obeta se pokrita dvorana tudi v Ljubljani. Zveza zelo dobro sodeluje z mestno občino slovenske prestolnice, ki si zelo prizadeva pri pripravi na novo gradnjo stadiona in dvorane na sedanjem Žaku v Šiški. Postopki so bili zelo dolgotrajni in sedaj smo pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja. Župan Zoran Jankovič in ekipa za šport si zelo prizadeva, da bi čim prej dobili sodoben atletski športni objekt," je končal Dobnikar.

Vodi zvezo, ki je imela la ni 1,1 milijon evrov letnega proračuna, podobnega Dobnikar napoveduje tudi za letos, od tega je tretjina sponzorskih sredstev.

Članki iz rubrike