Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

tu
tu
1 15.05.2019 09:40:07

Teniški utrinki: Vrsta slavij na domačih turnirjih

Zadnja tedna središče teniškega dogajanja v Sloveniji predstavlja štajerska prestolnica, konec tega tedna pa se bo teniški živžav odvijal tudi v prestolnici ob tradicionalnem teniško obarvanem koncu tedna, ko bodo loparje prekrižali najmlajši.

Teniški klub ŽTK Maribor, ki se je ponovno izkazal z odlično organizacijo, je pretekli teden na turnirju Tennis Europe gostil okrog 300 mladih teniških igralcev in igralk. Igralci iz vse Evrope so nastopali na turnirju v starostnih kategorijah do 14 in do 16 let, za zmagoslavje slovenskega tenisa pa sta poskrbela domačin Sebastian Dominko, ki je odnesel zmagovalni pokal v starostni kategoriji fantov do 16 let, ter Ljubljančan Matic Križnik, ki je slavil v kategoriji do 14 let. Slovenske uspehe so z zmagama na turnirju dvojic zaokrožili domači navezi Petja Drame in Annika Planinšek med dekleti do 16 let ter Ljubljančana Matic Križnik in Tim Kušter med dečki do 14 let.

Dominko do prve zmage
Med fanti do 16 let je Dominko v finalu s 7:6 (4), 6:3 premagal vrstnika iz Slovaške Petra Nada. Dominko, ki je bil postavljen na mesto devetega nosilca turnirja, je celotni turnir odigral odlično, iz tekme v tekmo stopnjeval formo, prvi veliki korak proti končni zmagi pa je naredil v četrtfinalu, ko je s 7:6 (5), 6:4 izločil prvega nosilca, Nemca Alexandra Blockxa. Za Dominka je bila to prva zmaga na turnirjih TE v posamični konkurenci, finalist pa je bil že na Norveškem. Še uspešnejši je v konkurenci dvojic, kjer se na turnirjih TE lahko pohvali s štirimi naslovi. Petega je najbrž izgubil v četrtfinalu mariborskega turnirja, ko sta morala z Galom Emeršičem Potočnikom zaradi poškodbe slednjega tekmo predati.

Slovensko slavje v Mariboru je dopolnil Matic Križnik, ki je v finalu turnirja dečkov do 14 let v izenačenem obračunu s 7:5, 2:6, 6:3 premagal avstrijskega vrstnika Daniela Zimmermanna. Oba igralca sta prvič v karieri nastopila v finalu turnirja TE v konkurenci posameznikov. Križnik je prvič okusil slast zmage na mednarodnem turnirju TE, in to v svojem prvem nastopu v finalu konkurence posameznikov. V karieri je bil trikrat finalist med dvojicami, a je vse tri finalne obračune izgubil. Matic na lestvici TE do 14 let zaseda 148. mesto, zmaga pa ga bo potisnila še precej višje. Ljubitelji tenisa bodo njegove nastope lahko spremljali tudi ta teden na Bergantovem memorialu, ki poteka v organizaciji TK Branik Maribor.

Spregledati ne gre niti odličnega nastopa domačinke Petje Drame, ki se je uvrstila v polfinale turnirja deklet do 16 let, a jo je tam s 5:7, 6:0, 6:2 ustavila Švicarka Karolina Kozakova, v konkurenci dvojic pa je skupaj z Anniko Annika Planinšek osvojila turnir. V finalu sta s 6:1, 6:7 (5), 10:8 premagali tretji nosilki, Nemko Carolino Kuhl in Rusinjo Aliso Nedeikino. Za Drametovo je to sedmi naslov med dvojicami na turnirjih TE in tretji v kategoriji do 16 let. Vse tri v tej starostni kategoriji je osvojila letos. Annika Planinšek je osvojila prvi naslov v karieri, letos je bila še enkrat finalistka. Polfinalistki turnirja dvojic sta bili, vsaka s svojo soigralko, tudi Ptujčanki Nika Strašek in Nina Pliberšek. Pri fantih je bil polfinalist turnirja dvojic do 16 let domačin Maj Premzl, ki je s soigralcem Janom Kobierskim iz Avstrije izgubil polfinalno srečanje. Še en naslov za naše igralce sta v kategoriji do 14 let priigrala Matic Križnik in Tim Kušter. V finalu sta kot tretja nosilca s 6:4, 6:4 premagala peta nosilca, Belgijca Simona Dauna in Emiliena Demaneta. Križnik je prvič v karieri stopil na zmagovalno stopničko med dvojicami, je pa bil doslej že trikrat finalist. Tudi za Tima Kuštra je to prvi naslov v karieri, pohvali pa se lahko s še enim finalnim nastopom.

Večina igralcev in igralk se je zdaj preselila na drugi breg Drave, kjer ta teden poteka tradicionalni Bergantov memorial, turnir TE v enakih starostnih kategorijah. V Ljudskem vrtu so končali kvalifikacije, skozi gosto sito pa so se uspeli prebiti Jaka Tomažin med dečki do 14 let ter Simon Javoršek in Grega Sevšek med fanti do 16 let. Tudi na Braniku pričakujemo v osrednjih vlogah slovenske igralke in igralce in si obetamo še kakšno vrhunsko uvrstitev.



Falknerjeva končno čez četrtfinalno oviro
To pa je pretekli teden dosegla naša druga mladinka na svetovni mladinski teniški lestvici, 16-letna Novomeščanka Živa Falkner. Končno je premagala četrtfinalno prepreko in se prvič letos uvrstila v polfinale, tam pa izgubila s 17-letno Slovakinjo Eszter Meri, 643. igralko lestvice ITF. Za Živo je še en odličen turnir v konkurenci dvojic, saj je s soigralko Giulio Morlet iz Francije zmagala še na drugem turnirju ITF 2. ranga zapored. To je bila še ena pomembna zmaga za Živo, ki ji je na lestvici ITF prinesla nekaj prepotrebnih točk za dosego nove najboljše uvrstitve v karieri s 154. mestom ta teden. Na turnirju dvojic pri fantih se je Filip Jeff Planinšek s soigralcem Filipom Mišolićem iz Avstrije uvrstil v polfinale.

V članski konkurenci je pretekli teden z odličnima izidoma razveselila Veronika Erjavec. Na turnirju ITF (15.000 dolarjev) v Tučepih se je uvrstila v finale, potem ko je v četrtfinalu izločila rojakinjo Niko Radišič, v polfinalu pa perspektivno 16-letno Hrvatico Antonio Ružić. Prvi naslov je Erjavčevi preprečila 19-letna Čehinja Johana Markova, ki je bila uspešnejša s 6:4 6:1. Obe omenjeni Slovenki sta v Tučepih odlično nastopili tudi v konkurenci dvojic, saj sta turnir na koncu osvojili.

Slabše med članicami
Slabše se je ta teden začel za naše najboljše igralke in igralca na WTA-turnirju serije Premier 5 v Rimu. Tamara Zidanšek se je poslovila v prvem krogu glavnega turnirja, potem ko jo je še tretjič zapored premagala 26-letna Avstralka Ajla Tomljanović, 47. igralka lestvice WTA. Tamara si je vseeno priigrala 7879 evrov denarne nagrade in osvojila 30 točk za lestvico WTA. S podobnim izkupičkom iz Rima odhaja tudi Polona Hercog, ki ni imela najboljšega dne in prav tako ni uspela izkoristiti priložnosti proti nezanesljivi Američanki, 13. nosilki in trenutno 14. igralki sveta, Madison Keys. Še tretji slovenski poraz je v Rimu vknjižila Katarina Srebotnik, ki je v konkurenci dvojic z Američanko Raquel Atawo izgubila uvodno srečanje s Poljakinjo Alicjo Rosolsko in Kitajko Zhaoxuan Yang. V Rimu je nastopila tudi Andreja Klepač, ki je igrala v paru s Srbkinjo Aleksandro Krunić. Njuni nasprotnici v prvem krogu sta bili domači povabljenki Sara Errani in Martina Trevisan, a Klepačeva in Krunićeva sta bili boljši od njiju. V Rimu je v uvodnem kvalifikacijskem nastopu klonil tudi Aljaž Bedene. Igral je s prvim nosilcem kvalifikacij in 24. igralcem sveta, Srbom Dušanom Lajovićem, in izgubil s 6:7 (5), 7:6 (3), 1:6.

V soboto, 18. maja, in nedeljo, 19. maja 2019, bo v ŠC Millenium v ljubljanskem BTC-ju potekal najmnožičnejši teniški turnir za najmlajše (8–11 let). Nepogrešljiv del projekta Igrajmo tenis! je tudi zelo priljubljena Teniška olimpijada, ki je namenjena otrokom, starim od 6 do 12 let, ki se želijo v tenisu zabavati in se z njim še spoznavajo. Hkrati bo potekal vseslovenski projekt brezplačnega igranja tenisa po slovenskih klubih, in sicer 18. in 19. maja od 9. do 12. ure. Tenis Slovenija v sodelovanju s Petrolom in ambasadorko projekta Kajo Juvan vsako leto ponudi brezplačno igranje tenisa po vsej Sloveniji. Namen projekta je na tenis privabiti prav vse navdušence in jih spodbujati k igranju tega športa, hkrati pa ga čim bolj popularizirati. Seznam klubov, ki bodo ta konec tedna ljubiteljem odprli vrata za brezplačno igranje tenisa, najdete na spletni strani Tenis Slovenije, www.tenis-slovenija.si.

Galerija
Značke: tenis, utrinki, šport, mladi

Članki iz rubrike