Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

bk
bk
0 24.04.2019 13:03:29

Slovenski igralci in igralke nizajo uspehe na turnirjih: Pomladno prebujenje

Pia Lovrič
Za nami je tako še en zelo uspešen teden, ki ga je z doslej najpomembnejšo zmago v karieri zaznamovala 16-letna Domžalčanka Pia Lovrič.

Na močnem mladinskem turnirju ITF drugega ranga v Firencah je pokorila vso konkurenco in se prvič v karieri zavihtela na najvišjo stopničko. Lovričeva je tako naslednja iz vrste odličnih slovenskih mladink zdajšnje in preteklih generacij, ki se je okronala z naslovom zmagovalke mladinskega turnirja ITF. Kot osma nosilka turnirja je na poti do naslova v polfinalu s 7:5, 7:5 premagala leto dni mlajšo domačinko Liso Pigato, ki je na lestvici ITF uvrščena 27 mest za Pio, na 119. mesto, v začetku aprila pa je bila polfinalistka na turnirju prvega ranga v Vrsarju. Lovričeva je v Firencah četrtič v karieri naskakovala zmago na turnirju ITF. Doslej je trikrat nastopila v finalu in trikrat izgubila, vse tri finalne obračune je odigrala na turnirjih 4. ranga. Tokrat pa ji je uspelo. V finalu je s 6:1, 6:2 premagala 17-letno Italijanko Saro Ziodato, 103. mladinko sveta. Slednja je januarja letos osvojila turnir 2. ranga na trdi podlagi v Ukrajini, v Vrsarju pa se je na pesku v začetku aprila, tako kot Lovričeva, uvrstila v četrtfinale. Obe igralki sta na zadnji desetih srečanjih na pesku dosegli po osem zmag in doživeli dva poraza. Pia je celoten turnir odigrala odlično in le v četrtfinalnem nastopu nasprotnici oddala niz. Zajeten kupček točk jo bo na novi mladinski svetovni lestvici pripeljal okrog 60. mesta, se bo pa utrdila na prvem mestu med slovenskimi igralkami. S to uvrstitvijo si je že zagotovila nastopa na grand slamih v Parizu in Wimbledonu in tudi tam lahko, če bo obdržala dobro formo, pričakujemo izvrstne izide. Ker bo v konkurenci mladink nastopala še prihodnje leto, jo lahko na lestvici ITF že letos, zanesljivo pa prihodnje leto kot naslednjo Slovenko pričakujemo v vrhu najboljših mladink sveta.

Tudi ostali odlično
Zelo dobro je v Firencah nastopila tudi Piina vrstnica Živa Falkner, ki na lestvici ITF trenutno zaseda 217. mesto. V četrtfinalnem obračunu je na igrišču garala tri ure, a na koncu morala priznati premoč Slovakinji Romani Cisovski, 55. mladinki sveta. Slovakinja je zmagala s 7:6 (5), 7:5.

dimitrijevic
Jan Dimitrijević


Še nekaj odličnih slovenskih mladinskih nastopov smo videli ta teden. Petnajstletni Celjan Jan Dimitirijevič je odlične nastope na turnirju TE do 16 let v Pančevu končal v polfinalu. S 6:2, 6:1 ga je premagal Italijan Niccolo Dessi. Letos se je na turnirjih TE še tretjič uvrstil v polfinale, prvič na turnirju druge kategorije.


Trinajstletna Ljubljančanka Ela Nala Milić je nastope na turnirju TE 16 v Penini na Portugalskem končala v polfinalu. S 7:5, 6:4 jo je premagala tri leta starejša, 16-letna Romunka Nicole Teodosescu. Po finalu na turnirju TE 16 na Reki je to še en izvrsten izid za mlado Ljubljančanko, ki je na 12 dvobojih devetkrat zmagala in trikrat izgubila. Na najvišjo stopničko pa je stopila v dvojicah, saj sta s Teodosescujevo osvojili turnir. Za Elo Nalo je to tretji naslov med dvojicami na turnirjih TE, prvi v starostni kategoriji do 16 let. Še dva je osvojila med dvanajstletnicami.

Milic
Ela Nala Milić


Na turnirju do 14 let v Solinu se je s četrtfinalom izkazal Tim Kušter.

Nastja se je zbudila
Le korak od zmage je bila tokrat na turnirju v Kairu (15.000 USD) 24-letna Nastja Kolar. Kolarjeva, ki na lestvici WTA zaseda 394. mesto, se je izvila iz serije porazov in se prvič po oktobru 2018, ko je osvojila turnir v Egiptu, uvrstila v finale. Turnir v Kairu je odigrala izvrstno in vse do finala nasprotnicam ni oddala niza. Še najtesneje je bilo v polfinalu, kjer je igrala z 28-letno Avstrijko Melanie Klaffner. Kolarjeva je bila boljša s 6:4, 7:6 (1). V finalu je igrala s 26-letno Grkinjo Despino Papamihail. Kolarjeva je iskala sedmo zmago na turnirjih ITF, peto na turnirjih z nagradnim skladom 15.000 USD, a je ostala za las prekratka. Po dveh urah in pol je izgubila s 3:6, 6:4, 4:6.


Z zmago v dvojicah je turnir ITF WTT v Tabarki v Tuniziji (W15) končala Veronika Erjavec. S soigralko Nefiso Berberović iz BiH sta v finalu s 4:6, 6:3, 10:7 premagali Francozinji Emeline Dartron in Marie Temin. Za Veroniko je to peti naslov v konkurenci dvojic na turnirjih ITF, prvi letos.


Dobro je na turnirju ITF z nagradnim skladom 15.000 USD v Orange Parku na Floridi nastopil Matic Špec, ki se je uvrstil v četrtfinale. V drugem krogu je s 6:3, 6:2 premagal Kanadčana Liama Draxla, v četrtfinalu pa je igral z Brazilcem Matusom Alvesem in slednji je slavil s 6:4, 6:3.

V Ljubljani in na Ptuju
Na domačih igriščih smo konec tedna spremljali obračune v starostnih kategorijah do 12 in do 16 let. V Ljubljani so se končali finalni A- in B-turnirji v starostni kategoriji do 12 let. Pri dečkih je turnir osvojil 10-letni Svit Suljić (Tabre). V finalu je s 6:3, 6:2 premagal Luko Petroviča (Slovan). Pri deklicah je slavila Nala Kovačič (ŽTK Maribor), ki je v finalu s 6:1, 6:3 premagala Julijo Bogatin (Luka Koper). B-turnir dečkov je osvojil Dejan Desy (ŽTK Maribor), ki je bil v finalu s 6:0, 7:5 boljši od Taya Klepa (Šd LTA). Na B-turnirju deklic je zmagala Nika Mlakar (TK Medvode). V finalu je s 6:3, 3:6, 6:2 premagala Tajo Bešič-Rozman (Triglav).

Slovan
Finalisti do 12 let v Ljubljani


Šestnajstletniki so nastopali na OP Zala na Ptuju. Pri dekletih sta v finalu nastopili domačinki Nina Pliberšek in Taja Lončarič, s 6:3, 6:0 pa je slavila Pliberškova. V prvem polfinalu je Pliberškova s 7:6 (3), 0:6, 6:3 premagala Hano Novak Bečirovič (ŽTK Maribor), v drugem pa je preobrat pripravila Lončaričeva, ki je v tekmi z Majo Radišič (TK Val) v tretjem nizu že zaostajala z 2:5, nato pa izid obrnila v svojo korist in na koncu slavila s 3:6, 6:3, 7:5.

Plibersek Loncaric
Nina Pliberšek in Taja Lončarič


Pri fantih sta se za naslov borila prvi nosilec Bor Artnak in tretji nosilec Marsel Žnuderl (ŽTK Maribor). Artnak je v polfinalu s 6:1, 6:2 premagal Simona Javorška (Maja). V drugem polfinalu med Žnuderlom in Sebastianom Dominkom (ŽTK Maribor) pa je slednji med ogrevanjem nerodno stopil in si zvil gleženj. Po izgubljenem prvem nizu z 1:6 je moral srečanje predati. V finalu je slavil Artnak z rezultatom 6:4, 7:5.

znuderl Artnak
Marsel Žnuderl in Bor Artnak


In kako kaže ta teden?
Kaja Juvan nastopa na turnirju ITF WTT v Charllotesvillu (80.000 USD). Tu bo poskušala nadgraditi zelo uspešne nastope v Santa Margheriti di Puli, kjer je na turnirju ITF (25.000 USD) nanizala devet zmag in doživela en poraz ter osvojila en naslov in bila enkrat finalistka. S trenutno 141. mestom na lestvici WTA je v Charllotesvillu četrta nosilka. Na Sardiniji je Pia Čuk že nastopila v kvalifikacijah turnirja ITF WTT (25.000 USD). V prvem krogu je igrala z Italijanko Federico Bilardo in izgubila s 5:7, 3:6. Na ITF-turnirju v Tabarki (15.000 USD) bodo nastopili Veronika Erjavec, Nika Radišič in Mike Urbanija, v Antalyi (15.000 USD) pa bo nastopila Manca Pislak.


Starejši in mlajši mladinci in mladinke nastopajo na turnirjih v Piestanyu na Slovaškem, v Subotici in v Zagrebu. Na turnirju ITF 2. ranga v Piestanyu je bil v kvalifikacijah uspešen Blaž Vidovič, ki je po zmagi s 6:3, 7:6 (4) nad Slovakom Matejem Galikom napredoval v glavni turnir. V finalu kvalifikacij je izgubil Matic Dimic. V glavnem turnirju bodo nastopili še Filip Jeff Planinšek, Jan Kupčič, Živa Falkner in Maja Makorič. Z nastopi so na turnirja ITF 5. ranga v Subotici Slovenci dobro začeli. V prvem krogu je pri fantih zmagal Miha Vetrih, pri dekletih pa so bile uspešne Annika Planinšek, Petja Drame, Tara Garinšek, Tara Katarina Milić in Brina Šulin.


Na turnirju TE do 14 let v Zagrebu sta pri fantih v prvem krogu zmagala Luka Videnovič in Jaka Tomažin, pri deklicah sta bili uspešni Maša Viriant in Eva Muller Uhan.

Značke: itf, pia-lovrič

Članki iz rubrike