stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

bm
bm
0 23.01.2019 10:41:22

Ogromno poškodb skazilo podobo

Gal Emeršič Potočnik je ime prejšnjega tedna. Bil je na čelu štajerske odprave na turnirju Tennis Europe v starostni kategoriji do 16 let na Norveškem, kjer so naši mladi igralke in igralci dosegli enega večjih »ekipnih« uspehov doslej.

Poleg dveh zmag so zabeležili še uvrstitev v finale ter štiri uvrstitve v polfinale. Aktualni državni prvak do 16 let Emeršič Potočnik je v finalnem obračunu turnirja v Bergnu s 6:3, 4:6, 6:3 premagal klubskega soigralca iz ŽTK Maribor Sebastiana Dominka. Slednji je v polfinalu, prav tako v slovenskem obračunu, s 3:6, 6:2, 6:3 izločil Celjana Jana Dimitrijeviča. Polfinalistka turnirja deklet je bila Mariborčanka Petja Drame. V polfinalu je s 4:6, 6:2, 3:6 izgubila z Estonko Marielo Pluutus. Je pa Drametova stala na zmagovalni stopnički v konkurenci dvojic, saj je turnir osvojila s soigralko iz Estonije Elizabeth Ilia. V finalu sta s 6:3, 6:2 premagali Ukrajinki Marijo Nikitaš in Darjo Volkovo. Fantje so se izkazali tudi med dvojicami, kjer so se Emeršič Potočnik, Dominko in Dimitrijevič uvrstili v polfinale. Za igralce in igralke je na turnirju skrbel Brane Glogovac. Za Gala Emeršiča Potočnika je to prvi naslov na turnirjih Tennis Europe v konkurenci do 16 let, še enega je osvojil leta 2017 med 14-letniki. Uvrstitev v finale je doslej najboljši dosežek na turnirjih TE za Sebastiana Dominka, saj mu tako daleč doslej v karieri še ni uspelo priti. Petja Drame je prvič nastopila na mednarodnem turnirju do 16 let in se že v prvem poskusu uvrstila v polfinale.

Naslova Jamarjevi in Križniku

Naša odprava ta teden nastopa na turnirju v Stavangerju, kjer bodo ponovno med favoriti za najvišja mesta. Še en uspeh je na mladinskem turnirju ITF 1. ranga v Pragi zabeležila Domžalčanka Pia Lovrič. V polfinalu je igrala z domačinko Kristyno Lavickovo (ITF 217) in izgubila z 1:6, 3:6. Uvrstitev v polfinale ji je prinesla napredovanje za 32 mest na mladinski svetovni teniški lestvici ITF, kjer je zdaj kot najvišje uvrščena Slovenka na 116. mestu, s čimer je kar precej odskočila od slovenskih zasledovalk. Druga na tej lestvici je s 176. mestom Živa Falkner, sledi pa ji Metka Komac s 182. mestom. Fantje se ta teden na turnirju ITF 4. ranga v Oberpullendorfu v Avstriji niso izkazali, saj se vsi izpadli pred četrtfinalnimi obračuni. Najdlje, v tretji krog, se je uvrstil Matic Dimic. Sicer pa med našimi mladinci najvišje kotira Filip Jeff Planinšek, ki je ta teden 253. mladinec sveta.

teniski utrinki3 bm

Na domačih igriščih smo dobili še zadnja državna prvaka v letošnji zimski sezoni. Na Odmev državnem prvenstvu v starostni kategoriji do 14 let sta to postala Ula Jamar (Tc-Lj) in Matic Križnik (TK Center Court). Križnik je v klubskem finalnem obračunu s 6:0, 6:4 premagal Tima Kuštra. Finalista sta moči združila v konkurenci dvojic in tudi slavila. V finalu sta s 6:2, 6:1 premagala Maka Mikoviča (Šplus) in Žigo Šveca (Mu-So). Za Križnika je to drugi posamični naslov državnega prvaka, prvega je osvojil leta 2017 v kategoriji do 12 let, ko je prav tako zmagal na zimskem državnem prvenstvu. V konkurenci deklic sta se za naslov državne prvakinje borili Ula Jamar in Ana Lanišek (Radom). Boljša je bila Jamarjeva, ki je zmagala z rezultatom 6:4, 6:4 in se prvič v karieri veselila naslova državne prvakinje. Finalistki sta bili v igri za naslov tudi v konkurenci dvojic, a sta ju presenetili Eva Muller Uhan (Tc-Lj) in Ivona Ahčan (TK-CC). Slednji sta slavili s 6:4, 6:4. Kristina Novak (Radom) je prepričljivo osvojila naslov med članicami, Nick Cmager (ŽTKMb) pa je zmagovalec turnirja članov na OP, ki je konec tedna potekalo v Krškem. V sicer zelo skromni konkurenci članic, nastopilo je le osem igralk, je Novakova v finalu s 6:1, 6:1 premagala Novogoričanko Aleo Bubek. Novakova je sicer v treh srečanjih nasprotnicam oddala zgolj pet iger.

teniski utrinki1 bm

Ogromno poškodb

Bolj zanimivo je bilo v konkurenci članov, kjer se je turnirja udeležilo 39 igralcev. V polfinalu sta se v zgornji polovici žreba pomerila Lazar Miličević (Šplus), ki je v četrtfinalu s 6:3, 6:3 premagal Gašparja Turkovića Žimbreka (ŽtkMb), in Pate Samuel (Pvald), ki je igral z Aljažem Radinskim (ŽtkMb). Radinski je prvi niz dobil s 6:2, drugega izgubil s 3:6, nato pa je srečanje predal. Polfinalni obračun je dobil Pate, ki mu je Miličević tekmo sredi prvega niza zaradi poškodbe predal. V spodnji polovici žreba je Nick Cmager (ŽtkMb) v četrtfinalu s 6:2, 7:6 (3) premagal Marka Mesariča (AsLit), njegov polfinalni nasprotnik pa je bil Nik Jurjevčič (Šplus), ki je s 7:5, 3:6, 6:1 v četrtfinalu izločil Marka Novaka (Otočec). Nick Cmager je polfinalno srečanje dobil z rezultatom 3-6, 5-0 (predaja Jurjevčič). V finalu sta se tako pomerila Cmager in Pate, s 6:0, 6:3 je zanesljivo slavil Mariborčan Nick Cmager. Turnir so zaznamovale številne poškodbe igralcev, ki lahko kažejo tudi na to, da igralci na naporna teniška srečanja, ki so se igrala na trdi podlagi, niso dovolj dobro telesno pripravljeni. V ponedeljek so se začeli mednarodni turnirji novega tedna.

Nov sistem tudi na ITF-turneji

Na članski ravni nova sezona prinaša kar nekaj sprememb med igralci in igralkami, ki še nimajo ATP- ali WTA-točk. Poleg lestvic ATP in WTA, ki v času odprtega prvenstva Avstralije mirujeta, smo z novim letom dobili še lestvico ITF-World Tenis Toura, na katero so uvrščeni igralci in igralke, ki so v prejšnji sezoni nastopali na turnirjih serije ITF z nagradnim skladom 15.000 dolarjev. Točke ATP in WTA iz teh turnirjev so bile nadomeščene s točkami za lestvico ITF WTT, najboljšim igralcem in igralkam pa zagotavljajo možnost nastopa tudi na turnirjih z višjim nagradnim skladom od 15.000, na katerih je zanje rezerviranih pet mest, tako kot je nekaj mest rezerviranih za najboljših 100 mladincev na turnirjih ITF WTT. Točke WTA tako v letošnji sezoni prinašajo šele turnirji z nagradnim skladom 25.000 dolarjev ali več, točke ATP pa samo zadnji krogi turnirjev z nagradnim skladom 25.000 dolarjev in turnirji serije ATP challenger. Ali bodo te spremembe omogočile več igralcem in igralkam možnost preživljanja z igranjem tenisa, bo pokazal čas, naj pa bi bil to namen navedenih sprememb. In kako visoko kotirajo naši igralci na teh lestvicah? Pri ženskah je najvišje na lestvici ITF WTT Nastja Kolar na 15. mestu, sledijo Pia Čuk na 76., Veronika Erjavec na 160., Nika Radišič na 172. in Manca Pislak na 198. mestu. Na lestvici najdemo do 2403. mesta še 12 Slovenk. Na moški lestvici ITF WTT je najvišje Nik Razboršek na 78. mestu, Tom Kočevar Dešman je na 181. mestu, do 3333. mesta pa najdemo še 16 slovenskih igralcev. Na lestvici ATP tako po novem najdemo samo Aljaža Bedeneta na 67. mestu, Blaža Kavčiča na 205. mestu, Blaža Rolo na 208. mestu in Nika Razborška na 593. mestu. Med dekleti je na lestvici WTA ostalo nekaj več slovenskih igralk, skupaj devet. Najvišje so Tamara Zidanšek na 78., Dalila Jakupović na 83. in Polona Hercog na 92. mestu.

Članki iz rubrike