mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka-na-prvi-pogled, večer, marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

bm
bm
0 09.01.2019 09:28:53

Spodbuden začetek kvalifikacij za OP Avstralije: Kako bo na prvem vrhuncu sezone

Matic Hribar in Svit Suljić
Kar nekaj teniških dogodkov se je zvrstilo konec lanskega in v začetku letošnjega leta, ki jim danes namenjamo pozornost. Na mednarodni sceni se leto za naše najboljše igralce in igralke ni začelo spodbudno, saj se na pripravljalnih turnirjih za prvi grand slam sezone, ki se prihodnji teden začenja v Melbournu, kljub relativno težkemu žrebu niso izkazali.

Na turnirjih v Aucklandu, Brisbanu, Sydneyju, Hobartu in v Noumei so Aljaž Bedene, Blaž Rola, Kaja Juvan, Tamara Zidanšek, Polona Hercog in Dalila Jakupović vknjižili ničle. Ohrabruje dejstvo, da so prav vsi tesno izgubili in da so pred vrhuncem prvega dela sezone relativno dobro pripravljeni ter da tako številčne ekipe Slovenija v začetku sezone na največjih turnirjih še ni imela. Na prvem turnirju za grand slam bodo tako v glavnem žrebu med posamezniki vsi zgoraj navedeni, razen Kaje Juvan in Blaža Role, ki sta morala v kvalifikacije. Nastope sta začela z zmagama. Juvanova je v uvodnem nastopu v dobrih dveh urah strla odpor 17. nosilke kvalifikacij, Belgijke Yanine Wickmayer, 126. igralke sveta. V tesnem obračunu je bila boljša s 4:6, 6:4, 7:5. Z zmago je začel tudi Rola, ki je v uvodnem krogu v uri in desetih minutah s 7:5, 6:4 zanesljivo odpravil 24-letnega Čeha Adama Pavlaseka, 203. igralca lestvice ATP.

Mladi doma
Na domačih igriščih so koledarsko leto 2018 zaključili igralci in igralke v starostni kategoriji do 12 in do 16 let, ki so nastopili na OP v Litiji, Ljubljani in Medvodah. TK As Litija je gostil fante na A-turnirju, za veselje domačinov in organizatorjev pa je poskrbel domači up Bor Artnak, ki je premagal vso konkurenco in se zasluženo veselil prvega naslova zmagovalca v tej starostni kategoriji. Potem ko je v polfinalu, v najtežjem obračunu turnirja, s 3:6, 6:2, 6:1 premagal v zadnjem času odličnega Maja Premzla (ŽTK Maribor), kateremu je prepustil tudi edini niz na turnirju, je bil v finalu s 6:4, 6:1 boljši še od drugega igralca ŽTK Maribor, Sebastiana Dominka. Prvi nosilec turnirja Dominko, ki je pred tem v polfinalu s 6:4, 2:6, 6:2 izločil Aljaža Kirbiša (Radomlje), je moral v finalu premoč priznati devetemu igralcu lestvice TS, leto dni mlajšemu Artnaku, za katerega je to prvi posamični naslov v konkurenci do 16 let. Bor je tako že v začetku sezone konkurenci pokazal, da je najresnejši kandidat za vrh lestvice in za naslov dvoranskega državnega prvaka na prvenstvu do 16 let, ki se je začelo ta teden. Tokrat na domačem igrišču litijskih osmoljencev Dominka in Premzla, namreč na terenih ŽTK Maribor. B-turnir, ki je bil v Medvodah, je osvojil 12-letni Luka Videnovič (Triglav), ki je v finalu s 6:2, 6:4 premagal leto dni starejšega klubskega soigralca Jana Bukovca.

023-15-Rebec sulin
Pia Marija Rebec in Brina Šulin


Dekleta so nastopala v Ljubljani. Čeprav so se v zaključne obračune uvrstile tri igralke TK Radomlje, te niso uspele preprečiti slavja Pii Mariji Rebec (TC Ljubljana). Pia je najprej v polfinalu s 6:2, 7:5 premagala Ano Lanišek, v finalu pa s 6:3, 7:6 (5) še Brino Šulin. Slednja je bila pred tem v polfinalu s 6:0, 7:5 boljša od klubske kolegice Maše Viriant. Za Pio Marijo Rebec je to drugi posamični naslov v konkurenci deklet do 16 let, prvega je osvojila novembra 2017.

Predzadnji dan starega leta so z nastopi zaključili tudi dečki in deklice v starostni kategoriji do 12 let. Ti leto že tradicionalno končujejo na turnirju v Ljubljani, kjer so z eno izjemo nastopili vsi najboljši. Pri dečkih sta se v finale uvrstila še ne desetletni šesti nosilec Svit Suljić (TA Brežice), ki je v polfinalu s 6:2, 6:2 izločil petega nosilca Žigo Šeška (As Litija), in tretji nosilec Matic Hribar (TK CC), ki je bil v drugem polfinalu z 2:6, 6:1, 6:3 boljši od drugega nosilca Marka Retlja (Otočec). V finalu je slavil Matic, ki je bil boljši s 6:2, 6:1. To je zanj prvi naslov na turnirjih TS, z zmago pa je samo potrdil odlično formo, saj je bil v začetku decembra na močnem turnirju prvega ranga v Medvodah finalist. S tem bo tudi prevzel trenutno prvo mesto na lestvici TS, kako pa bo ob spremembi lestvic 1. februarja, pa bo odvisno od nastopa na državnem prvenstvu, ki se je na istem prizorišču začelo v ponedeljek. Na B-turnirju je zmago odnesel Blaž Ramovš (TK CC), ki je v finalu s 6:4, 6:3 premagal Dejana Desyja (ŽTK Maribor). Pri deklicah sta bili v A-turnirju finalistki prva nosilka Nala Kovačič (ŽTK Maribor), v polfinalu je s 7:5, 6:2 premagala Julijo Bogatin (Luka Koper), in druga nosilka Zala Vnuk (TK Talum), ki je bila v polfinalu boljša od Eve Cikajlo (Radomlje). Tesen finalni obračun je po več kot dveh urah igre s 6:3, 6:7 (5), 6:2 dobila Vnukova. Na B-turnirju sta se v finale uvrstili Ela Bassanese (Luka Koper) in Nika Mlakar (TK Medvode). Turnir je osvojila Mlakarjeva, ki je v finalu slavila s 6:1, 6:4.

Mlakar v odboru ITHF
Na mednarodni konferenci v Newportu so bili izvoljeni novi predstavniki enega najbolj spoštovanih odborov sveta tenisa, in sicer mednarodnega teniškega hrama slavnih – International Tennis Hall of Fame. Gre za neprofitno teniško organizacijo, katere glavna naloga je promocija zgodovine tenisa in ohranitev veličastnosti najboljših igralk in igralcev v zgodovini. V hram slavnih je bilo sprejetih že več kot 250 igralcev, trenerjev in podpornikov tenisa. Izvoljenih je bilo 11 novih predstavnikov, med katerimi za nas nedvomno najbolj izstopa Marko Mlakar, nekdanji podpredsednik Teniške zveze Slovenije. Poleg njega so novi člani odbora Ray Arckey, podpredsednik podjetja Duracell, Gigi Fernandez, nekdanja šampionka v dvojicah in članica hiše slavnih, Jeff Zucker, predsednik in direktor CNN Worldwide, Mounia Mechbal, podpredsednica in direktorica marketinga podjetja Rolex, Jean Marc Huet, nekdanji podpredsednik podjetje Unilever, in drugi.

Značke: tenis, mlakar, šport

Članki iz rubrike