atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 26.09.2018 18:25:34

Znani kvalifikacijski pari za prvo izvedbo prenovljenega Davisovega pokala

vszi
Mednarodna teniška zveza je danes opravila žreb kvalifikacij Davisovega pokala za naslednjo sezono, ki bo potekal po novem sistemu. Na zaključni turnir, ki bo bodisi v Madridu ali Lillu, je že uvrščenih šest ekip (Hrvaška, Francija, Španija, ZDA, Argentina in Velika Britanija), še 12 se jih bo na tekmovanje prebilo prek kvalifikacij.

Hrvaška, Francija, Španija in ZDA so se na tekmovanje, ki bo potekalo med 18. in 24. novembrom 2019, uvrstile neposredno kot letošnje polfinalistke, s povabilom pa imata mesti v finalu zagotovljeni tudi že Argentina in Velika Britanija.

Na voljo je še 12 mest, danes je mednarodna teniška zveza (ITF) opravila žreb kvalifikacij. Med najmočnejšimi pari je Švica - Rusija, med teoretično najlažjimi pa Nemčija - Madžarska. Za vstopnico v finale Davisovega pokala se bodo merili še Brazilija in Belgija, Uzbekistan in Srbija, Avstralija in Bosna in Hercegovina, Indija in Italija, Češka in Nizozemska, Kolumbija in Švedska, Avstrija in Čile ter Kitajska in Japonska. Kazahstan in Kanada na tekmeca iz nižje skupine evroafriške skupine še čakata.

ITF bo z letošnjo izvedbo končala desetletja star način določanja prvaka v Davisovem pokalu - v zadnjem takšnem finalu bosta novembra v Lillu igrali Francija in Hrvaška, leto 2019 pa bo pomenilo uvod v nov način. Namesto dosedanjih dvobojev med državami, ki so za najboljše potekali štirikrat na leto, bodo na finalnem turnirju igrali v šestih predtekmovalnih skupinah s po tremi ekipami, šest zmagovalcev in dve najboljši drugouvrščeni se bodo uvrstili v četrtfinale, od tam naprej pa bo šlo na izpadanje, a po novem sistemu s samo dvema posamičnima dvobojema na dva dobljena niza in igro dvojic.

"Današnji žreb pomeni začetek novega, vznemirljivega poglavja v dolgi zgodovini Davisovega pokala. Skušali smo najti pravo mero med ohranjanjem tradicije in uvajanjem novosti," je ob prvem koraku nove dobe Davisovega pokala dejal predsednik ITF David Haggerty.

Kvalifikacije za finalni turnir bodo potekale februarja naslednje leto. Kvalifikanta iz evroafriških skupin bosta znana konec oktobra letos.

* pari kvalifikacij za Davisov pokal 2019:
Čile - Avstrija
Brazilija - Belgija


Uzbekistan - Srbija
Avstralija - Bosna in Hercegovina
Indija - Italija
Nemčija - Madžarska
Švica - Rusija
Kazahstan - kvalifikant evroafriške skupine
Češka - - Nizozemska
Kolumbija - Švedska
kvalifikant evroafriške skupine - Kanada
Kitajska - Japonska

- že uvrščeni:
Francija, Hrvaška, Španija, ZDA
Argentina, Velika Britanija (povabilo)

Značke: tenis, davisov pokal

Članki iz rubrike