kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 11.08.2018 09:54:09

Grega Žemlja: Tenis potrebuje spremembe in novosti

Eno leto je minilo, odkar je eden najboljših teniških igralcev v Sloveniji Grega Žemlja končal športno pot. Njegovo poslanstvo ostaja tenis, saj v Kranju vodi akademijo, v kateri želi izobraziti nove rodove vrhunskih igralcev.

"Tenis je del mene in mislim, da bo vedno tako. Uživam v delu, ki ga opravljam in mislim, da so bili prvi koraki narejeni v pravo smer. Trenutno smo štirje trenerji ter vodja za kondicijski del, ekipi pa želim priključiti še strokovnjaka za psihološki del ter prehrano. Tenis je namreč večplasten šport in za uspeh je pomemben vsak segment," pravi Žemlja, ki trenutno vodi okoli deset mladih igralcev iz vse Slovenije.

"V Sloveniji je veliko uspešnih klubov, imeli smo ali imamo ogromno odličnih igralcev in igralk, mislim pa, da nimamo prave strokovne baze oziroma središča, kjer bi se kalili mladi igralci. Primarni cilj moje akademija je vzgoja in razvoj mladih v vrhunske igralca," dodaja Žemlja, ki je bil 2013 prvi zmagovalec portoroškega challengerja in kmalu za tem 43. igralec na svetu.

Njegovo rekordno uvrstitev je februarja letos izenačil Aljaž Bedene, Slovenija pa je imela poleg njiju v zadnjih letih še dva igralca med prvih sto na svetu - Blaža Kavčiča in Blaža Rolo. Avgusta 2018 je pogled na lestvico ATP skozi oči Slovenije prav žalostno; Bedene je 82., Rola 243., Kavčič 277., Nik Razboršek 656., ...

"Skrbi me, da v ozadju ni mladih igralcev, zato bomo imeli v moškem tenisu kar precejšnjo 'luknjo', a hkrati me veseli, da imamo izredno nadarjeno generacijo deklet. Opazujem napredek Tamare Zidanšek, Dalile Jakupovič, Kaje Juvan ter ostalih in prepričan sem, da je pred njimi lepa kariera," poudarja Žemlja, ki je bil že lani kandidat za mesto kapetana slovenske reprezentance v Davisovem pokalu in je hkrati rekorder po nastopih za Slovenijo.


"Mesto kapetana je odgovorno funkcija, saj zahteva vsestranskega človeka, ne samo strokovnjaka na teniškem področju. Seveda bi me zanimala ta funkcija, a glede na to, da bo letos verjetno na čelo zveze prišel nov človek, bo moral on izbrati pravega človeka. Miha Mlakar, ki je letos vodil slovenske fante, je z obstankom v skupini izpolnil cilj in je velik teniški strokovnjak," pravi Žemlja.

Tako kot prihaja čas za spremembe v slovenskem tenisu, Žemlja meni, da mora tudi teniška igra doživeti določene popravke.

"Glede na to, da se bliža konec neke ere v tenisu, ki so jo zaznamovali Roger Federer, Rafael Nadal in Novak Đoković, bi bil zdaj pravi čas, da kakšne novosti. Zelo so mi bili všeč določeni eksperimenti v zadnjem obdobju. Igranje niza do štiri brez prednosti in na tri dobljene nize bi zagotovo poživilo tenis, saj je zdaj začetek vsakega niza bolj neko otipavanje in prava igra se začne šele po tretji, četrti igri. Hkrati je treba spremeniti format Davisovega pokala, skrajšati sezono oziroma narediti več premorov, saj igralci z nenehnim igranjem na turnirjih nimajo časa za pravi napredek," dodaja Žemlja.

Enaintridesetletni Žirovničan bo danes zvečer v Portorožu znova stopil na osrednje igrišče. Odigral bo zabavni dvoboj s komikom Radom Mulejem v sklopu dobrodelne akcije, ki jo vodi Teniška zveza Slovenije - Gibaj, mladina! - s ciljem krepitve fizičnih aktivnosti otrok od sedmega do enajstega leta. Predsednik TZS Marko Umberger bo po zaključku finala, ki je na sporedu danes ob 20. uri, predal ček Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje v višini 14.098 evrov oziroma za 53 otrok, ki bodo imeli v prihodnjem šolskem letu brezplačno fizično vadbo.

Hkrati bo še naprej tekla dobrodelna akcija športnih rekvizitov izbranih športnikov - podpisan slovenski dres Gorana Dragića, smučki Jakova Faka z olimpijskih iger, hokejska palica Anžeta Kopitarja in teniški lopar Rafaela Nadala.

Značke: tenis, sta

Članki iz rubrike