Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
10.09.2016 08:15:06
Deli članek:

Srb in Švicar za prestižno trofejo

Znana sta oba finalna para v ženski in moški posamični konkurenci na zadnjem turnirju za grand slam v sezoni v New Yorku.

Branilec naslova Srb Novak Đoković se bo v nedeljskem finalu pomeril s Švicarjem Stanom Wawrinko. V ženski konkurenci pa se bosta drevi za naslov udarili Nemka Angelique Kerber in Čehinja Karolina Pliškova.

Trikratni prvak odprtega prvenstva ZDA Đoković je v polfinalu v štirih nizih s 6:3, 6:2, 3:6, 6:2 premagal desetega nosilca Francoza Gaela Monfilsa.

Tretji nosilec Wawrinka si je svoj prvi finale na igriščih Flushing Meadows priboril z zmago proti šestemu nosilcu Japoncu Keiju Nishikoriju, tudi v štirih nizih s 4:6, 7:5, 6:4, 6:2.

Poročevalci in komentatorji dogajanja na teniškem igrišču so z velikim čudenjem spremljali dvoboj prvega in desetega nosilca, v katerem sta oba igralca imela kar nekaj težav, Monfils s poškodbo kolena, Đoković rame, doživljala vzpone in padce. Svoje so dodale tudi tropske temperature v New Yorku, kazalci so se ustavili pri 33 stopinjah Celzijah in visoka vlažnost. Dvoboja so se tako prijele oznake, kot sta nenavaden, čuden in bizaren.

»Pogoji so bili res težki. Težko je bilo dihati, vlažnost v zraku je bila velika. Po dobrem začetku sem dovolil, da se je vrnil, kar se ne bi smelo zgoditi, pa se je. Vedel sem, da dlje, ko bo trajal dvoboj večje bodo moje možnosti. Gael je zelo nepredvidljiv igralec, težko ga je razumeti, opazna so nihanja, ko mu nič ne gre, potem pa kar naenkrat igra sijajno. Celoten dvoboj je bil poln vzponov in padcev. Za finale se moram zbrati in igrati precej bolje,« je povedal Đoković, ki se je še sedmič uvrstil v finale turnirja za grand slam v New Yorku ter bo naskakoval še 13 naslov zmagovalcev turnirjev za grand slam.

»Skušal sem ga zmesti z drugačnim pristopom. Začel je neverjetno, moja igra pa je bila slaba. Nekaj sem moral spremeniti in mislim, da mi je zelo dobro uspelo. Skoraj bi se vrnil v prvi niz po zaostanku z 0:5,« je pojasnil Monfils, ki tako ostaja pri negativnem nizu v medsebojnih dvobojih z Đokovićem. V njunih trinajstih dvobojih je vse dobil najboljši srbski igralec.

Nenavadna je bila tudi Đokovićeva pot do polfinala, ko je v predhodnih krogih napredoval po treh predajah tekmecev. Đoković se je uvrstil v svoj še 21. finale na turnirjih za grand slam.

V letošnjem finalu se bo pomeril z Wawrinko, od katerega je bil doslej v New Yorku dvakrat boljši. Statistika je na strani Srba z izidom 19:4 v zmagah v korist Đokovića. To bo njun prvi letošnji dvoboj. Wawrinka je doslej dobil dva turnirja za grand slam, leta 2014 na OP Avstralije v Melbournu je v finalu za prvi naslov premagal Španca Rafaela Nadala, lani pa je v finalu Roland Garrosa za drugi naslov premagal Đokovića.

Wawrinka bo tudi tokrat skušal prekrižati načrte prvemu igralcu sveta. V polfinalu je premagal Japonca Nishikorija, ki tako ni ponovil uspeha iz leta 2014, ko se je na US opnu prebil vse do finala, v katerem je nato izgubil proti Hrvatu Marinu Čiliću. Nishikoriju se je poznala utrujenost po maratonskem četrtfinalnem dvoboju z drugim nosilcem Britancem Andyjem Murrayjem.

»Že, ko sem gledal prvi polfinale, sem vedel, da bodo pogoji za igro. Takšni dvoboji se velikokrat odločajo v glavi. Ko tekmec igra bolje, je treba zdržati in počakati na pravi trenutek. Veselim se že finala proti Novaku,« je pojasnil Wawrinka.

Nemka Laura Siegemund in Hrvat Mate Pavić, ki se prej nista poznala in sta prvič zaigral na OP ZDA, sta v finalu mešanih dvojic s 6:4 in 6:4 premagala Američana Coco Vandeweghe in Rajeeva Rama za prvi skupni naslov.

Izidi:
- New York, grand slam (46,3 milijona dolarjev):
- moški, polfinale:
Novak Đoković (Srb/1) - Gael Monfils (Fra/10) 6:3, 6:2, 3:6, 6:2;
Stan Wawrinka (Švi/3) - Kei Nishikori (Jap/6) 4:6, 7:5, 6:4, 6:2;

- finale, mešane dvojice:
Laura Siegemund/Mate Pavić (Nem/Hrv) - Coco Vandeweghe/Rajeev Ram (ZDA/ZDA/7) 6:4, 6:4.