Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tu
tu
09.08.2016 13:27:43
Deli članek:

Srbski teniški as brez dlake na jeziku: Kosovo je izmišljena država

arhiv Ekipe

Eden najboljših teniških igralcev na svetu je po osvojitvi zlate kolajne judoistke s Kosova močno razvrednotil njeno domovino.

Majlinda Kelmendi, judoistka ki velik del trenažnega procesa opravi v Celju, je minuli konec tedna Kosovu prinesla prvo olimpijsko kolajno v zgodovini, kar pa srbskim športnikom ni bilo najbolj povšeči. Najglasnejši izmed njih je bil 35. tenisač sveta Viktor Troicki, ki je za ameriški US Today na temo Kosova spregovoril brez dlake na jeziku.

»Mi ne priznamo Kosova kot samostojne države, to je dejstvo. Mislim, da je to izmišljena država. Teritorij Kosova je bil od nekdaj del Srbije, zato povsem razumem navodila, ki smo jih dobili od ministra Vanje Udovičića,« je razpredal Troicki.

Nekdanji vaterpolist, ki se je po upokojitvi vrgel v politiko, je svojim rojakom pred olimpijskimi igrami naročil, da morajo v primeru uvrstitve na zmagovalni oder slednjega nemudoma zapustiti, če bo na njem tudi kateri od kosovskih športnikov ali športnic.

Troicki z ameriškim novinarjem o tej temi sicer ni želel preveč govoriti, saj je zgodba po njegovem mnenju preveč zapletena, da bi se jo dalo razložiti skozi nekaj vprašanj. »Da bi vse razumeli, bi se morali priučiti o zgodovini. Če bi želeli dobiti pravi odgovor, bi morali razumeti vse, kar se je dogajalo v preteklih tisoč letih,« je zaključil 30-letni Beograjčan. Tako kot njegov precej slovitejši rojak Novak Đoković je tudi on s posamičnimi olimpijskimi nastopi zaključil že v uvodnem krogu, ko ga je izločil Britanec Andy Murray.