Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tu
tu
08.08.2016 21:21:09
Deli članek:

Polovičen uspeh Slovencev v Portorožu

Uvodna dvoboja glavnega turnirja challenger Tilia Slovenia Open v Portorožu sta se za slovenske predstavnike razpletla polovično uspešno.

Med posamezniki se je poslovil Tom Kočevar Dešman, med dvojicami pa si je nadaljevanje zagotovila občasna reprezentančna dvojica Blaž Kavčič/Blaž Rola. Tom Kočevar Dešman je bil prvi od petih slovenskih igralcev v glavnem turnirju. Po dobri uri in pol igre je moral priznati premoč več kot štiristo mest višjeuvrščenemu tenisaču, Špancu Adrianu Menendezu Maceirasu, ki je zmagal s 6:2, 6:4.

"Kljub porazu sem zadovoljen s svojo predstavo. V drugem nizu sem imel priložnost, ko sem povedel s 4:3, a se je nato videlo, da mi manjka tovrstnih izkušenj. Dokazal pa sem, da še znam igrati, in vidim, da prihajam v formo, ki sem jo imel lani pred boleznijo," je dejal 26-letni Ljubljančan.

Rekorder po nastopih v slovenskem dresu in najuspešnejši igralec na dosedanjih challengerjih v Portorožu, Grega Žemlja, (zabeležil je jubilejno deseto zmago v treh letih ob enem porazu) je v vseh pogledih deklasiral dobrih sto mest slabšega Francoza Alexandra Sidorenka. Prvi niz je dobil v enaindvajsetih minutah (6:1), v drugem pa se je tekmec zaradi utrujenosti predal pri zaostanku 1:4.

"Dobro je, da sem do zmage prišel hitro in brez pretiranega napora, tako da imam zdaj en dan počitka do naslednjega dvoboja. Tekmec ni nudil tršega odpora, a to je njegov problem. Jaz težav zaenkrat še nimam in upam, da jih tudi ne bom imel," je dejal Žemlja.


Na stranskem igrišču sta si napredovanje v četrtfinale zagotovila Blaž Kavčič in Blaž Rola. V izenačenem dvoboju proti Mohamedu Safwatu iz Egipta in Srbu Iliji Vučiću sta nadoknadila niz zaostanka in v tretjem, hitropoteznem zmagala z 11:9.

V nadaljevanje se je uvrstil tudi prvi nosilec turnirja, 32-letni Nemec Florian Mayer. Po hudem boju in dveh urah igre je v tretjem nizu s 7:5 strl odpor Francoza Davida Gueza. Mayer je trenutno 94. igralec na svetu, leta 2011 pa je bil že osemnajsti, s čimer je najvišjeuvrščeni igralec, ki je kadar koli zaigral na challengerju v Portorožu. V karieri je z nagradami zaslužil preko šest milijonov dolarjev.

Danes bo nastopil še najuspešnejši slovenski igralec Grega Žemlja. Zmagovalec Portoroža 2013 in lanski finalist se bo pomeril s Francozom Alexandrom Sidorenkom.

Blaž Kavčič in Blaž Rola bosta med posamezniki zaigrala v torek. Na osrednjem igrišču bo ob 18. uri najprej priložnost dobil Blaž Kavčič, za njim pa še Blaž Rola. Vmes bo na pomožnih igriščih svoj prvenec na challengerju z nagradnim skladom 42.500 evrov doživel še peti slovenski predstavnik, mladi Sven Lah.

Izidi - posamezniki, 1. krog:
Aldin Stekić (BiH) - Dimitrij Popko (Kaz) 3:6, 6:2, 7:6 (3);
Adrian Menendez Maceiras (Špa) - Tom KOčevar Dešman (Slo) 6:2, 6:4;
Ruben Bemelmans (Bel/8) - Jan Mertl (Češ) 4:6, 6:1, 6:1;
Florian Mayer (Nem/1) - David Guez (Fra) 6:4, 1:6, 7:5;

- dvojice, 1. krog:
Blaž Kavčič/Blaž Rola (Slo) - Mohamed Safwat/Ilija Vučić (Egi/Srb) 2:6, 6:3, 11:9;