Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tk
tk
23.03.2016 17:57:45
Deli članek:

Bedenetove sanje se niso uresničile

Aljaž Bedene je danes po mesecih dobil odgovor na vroče vprašanje: ali bo lahko nastopal za Veliko Britanijo v Davisovem pokalu.

Mednarodna teniška zveza je odločila, da ne bo smel zastopati Velike Britanije v slovitem Davisovem pokalu, pred tem je namreč trikrat branil barve Slovenije.   Primer Bedeneta je ITF obravnavala v Moldaviji, igralec pa je tja poslal svojega odvetnika, saj na zaslišanje zaradi udeležbe na turnirjih ni mogel priti.

Bedene je britansko državljanstvo dobil marca lani, vendar mu ITF ni dovolila nastopanja za britansko reprezentanco na ekipnih teniških tekmovanjih, kot je Davisov pokal, ker je v njem nastopal že za Slovenijo med letoma 2010 in 2012, prav tako pa za to državo ne bo mogel igrati na olimpijskem turnirju.

ITF je pravilo o prepovedi nastopanja igralca za več kot eno državo sprejela v začetku leta 2015, Bedene pa se je pritožil, ker je postopek pridobivanja britanskega državljanstva začel, še preden je začel veljati pravilnik ITF.

Zdaj je ITF zavrnila njegovo pritožbo, kar pomeni, da vsaj v bližnji prihodnosti Bedene za Veliko Britanijo še ne bo mogel igrati. Selektor britanske ekipe Leon Smith je nedavno sicer namignil, da bi nanj kot na drugega igralca ekipe (Bedene je trenutno na 57. mestu lestvice ATP) resno računal, če mu bodo odpravili prepoved.

"Seveda sem zelo žalosten zaradi razpleta, ki se ni končal tako, kot bi si želel. Zdaj bom moral podrobno preučiti svojo trenutno situacijo in se odločiti, kaj bo moj naslednji korak," je za BBC povedal Bedene, ki že ob leta 2008 živi v Veliki Birtaniji, dobil je tudi državljanstvo in je trenutno britanska številka dve takoj za Andyjem Murrayjem