mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 23.03.2016 15:45:53

Peter Kauzer v boju za olimpijsko kolajno ničesar ne želi prepustiti naključju

Arsen Perić
S prihodom pomladi v ospredje na športnih prizoriščih prihajajo divjevodaši. Dolga in zanimiva sezona se obeta kajakašem in kanuistom v slalomu in sprintu na divjih vodah. Ta bo doživela vrhunec s poletnimi olimpijskimi igrami v Riu, nekaj tekmovanj najvišje ravni bo tudi v Sloveniji. V Riu ima visoke cilje Peter Kauzer.

Za tekmovalci je sklop zimskih priprav v Avstraliji in Združenih arabskih emiratih, nekateri pa so v Tacnu že nastopili tudi na uvodni domači tekmi sezone

Na Savi so se slalomisti in slalomistke pomerili na otvoritveni tekmi sezone. V Tacnu, ki bo med 9. in 11. septembrom gostil finale svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, večjih presenečenj ni bilo. Med kajakaši je zmagal Peter Kauzer, med kajakašicami Urša Kragelj, med kanuisti pa je bil najboljši Anže Berčič. V kanuju je zmagala Nina Bizjak, med dvojci pa sta se v članski konkurenci na progo podala le Luka Božič in Sašo Taljat. Benjamin Savšek je tekmo izpustil zaradi viroze.

"Letos bo vsekakor za nas prvi cilj nastop na olimpijskih igrah, tako v slalomu, kjer imamo osvojene vse kvote, kot tudi na mirnih vodah, upamo, da bomo imeli tudi tekmovalca na paraolimpijskih igrah, tako da bomo praktično povsod lahko nastopali. Poleg tega je pri nas sezona bogata tudi po organizacijski plati," je ob predstavitvi pred začetkom sezone dejal direktor slovenskih reprezentanc Andrej Jelenc.

"Za Rio imamo kar nekaj časa potrjen način izbora in prva tekma, ki je že štela za izbor, je bilo svetovno prvenstvo v Londonu. Druga faza izbora bo potekala na domačih izbirnih tekmah v Tacnu v sredini aprila, ko bomo imeli štiri tekme in bodo najboljše tri štele za ta ranking. Dokončni izbor bo na evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu na Slovaškem sredi maja, ko bomo imenovali potnike, ki jih bomo predlagali Olimpijskemu komiteju Slovenije za nastop na olimpijskih igrah," je nadaljeval.

"V tem trenutku mesta na letalu za Rio nima še nihče stoodstotno zagotovljenega. Tudi v mirnih vodah, kjer je Špela Ponomarenko edina tekmovalka na vrhunski ravni. Sistem imamo takšen, da mora tudi ona to potrditi na prvih tekmah svetovnega pokala. Če pa gledamo druge, je pa vsekakor Benjamin Savšek s kolajno na SP v Londonu že v prednosti, Luka Božič in Sašo Taljat se ravno tako kot edina dva v dvosedu lahko v miru pripravljata na olimpijski nastop. Tudi Peter Kauzer ima nekoliko prednosti, sta pa pri dekletih Urška Kragelj in Eva Terčelj v zelo podobnem položaju, kljub temu da ima Eva nekaj točk prednosti s SP v Londonu," je dodal.

926-34-kauzer ap
Arsen Perić

O zimski pripravah pa je pojasnil: "Zima nikdar ni mirna, ker se tekmovalci zelo resno pripravljajo. Tudi letos so bili vsi najboljši na precej dolgem in obsežnem treningu na južni polobli ali pa vsaj v toplejših krajih, tako da so opravili dober paket zimskega treninga. Ponavadi je tako, če dobro treniraš čez zimo, treba je opraviti zelo dober bazičen trening, potem lahko žanješ to pripravljenost oziroma na podlagi tega dosegaš dobre rezultate v sezoni."

Kauzer si želi, da bi v novo sezono vstopil čim bolj mirno: "Lanska sezona je bila zame zelo turbulentna, ker sem prihajal po hudi poškodbi, ki mi je vzela skoraj celo sezono 2014. Rehabilitacije je bila zelo dolga, tudi v sezono sem startal v zaostanku in sem skušal čim prej priti na raven pred poškodbo, bilo je zelo težko, sem vesel, da mi je uspelo. Je pa res, da sem bil na EP in na SP malo jezen na sebe, ker sem v zadnjih dveh vratcih spustil kolajno zaradi lastne napake. Ampak na koncu pred sezono, glede na to, v kakšnem stanju sem bil, če bi mi nekdo rekel, da bom zmagal skupni seštevek svetovnega pokala in da bom na SP pristal pod stopničkami, mu ne bi verjel."

"Je ena dobra podlaga, da lahko iz lanske sezone gradim naprej. Vem, kje so še rezerve, vem, kje lahko še napredujem, čeprav že 25 let veslam, vem, kje se lahko še kaj naučim, in te stvari hočem predelati, da bom na koncu šel na OI z mirno glavo in osredotočen na to, kaj me tam čaka. Nikomur ne bo nič podarjeno, vsi bomo tam na startu in olimpijska kolajna oziroma naslov olimpijskega prvaka se ne zgodi kar čez noč. To je dolgotrajen proces, na koncu moraš imeti vse stvari pod kontrolo, tudi tiste, za katere veš, da bodo prišle in te zmotile. Na koncu moraš iti miren na start in če nisi miren na startu te lahko tudi to za delček sekunde odnese od želene uvrstitve."

O pripravah v deželi tam spodaj pa je povedal: "V Avstraliji sem se vedno dobro počutil, vedno sem tam naredil kakovosten trening, vedno sem se tam dobro pripravil na sezono, mogoče včasih še celo preveč. Ta stvar je bila letos malce drugačna. Po OI v Londonu sem imel polno glavo vsega in se mi ni dalo hoditi daleč na priprave, na srečo so naredili progo v ZAE, kamor sem lahko pripotoval že po petih urah in pol leta z letalom. Letos pa sem se odločil za Avstralijo, ker nočem ničesar prepustiti naključju in hočem imeti vse stvari 'poštimane' do OI, da bom tam z mirno glavo šel na start. Z mano sta šli tudi žena in hčerka, kasneje je prišel tudi trener, vse tisto, kar potrebujem, sem imel dol, družino, veslo, čoln, opremo in čelado. In to je to."

Značke: kauzer, rio

Članki iz rubrike