Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
02.09.2015 08:18:02
Deli članek:

Kontroverzni Kyrgios že končal z nastopi

Petkratni zmagovalec odprtega teniškega prvenstva ZDA Švicar Roger Federer in zmagovalec leta 2012 Britanec Andy Murray sta se zanesljivo uvrstila v drugi krog letošnjega turnirja v New Yorku. Švicar je Argentincu Leonardu Mayerju oddal le pet iger, Murray pa je proti kontroverznemu Avstralcu Nycku Kyrgiosu izgubil niz, a vseeno zmagal brez težav.

Uspešen je bil tudi novi Britanec Aljaž Bedene, Latvijec Ernests Gulbis mu je pri zaostanku 3:6, 6:4, in 0:3 dvoboj predal. Prvi krog moškega dela turnirja, ki so ga med drugimi uspešno prestali tudi Švicar Stan Wawrinka, Čeh Tomaš Berdych in Američan John Isner, izpadel pa je 11. nosilec Francoz Gilles Simon, je bil nasploh v znamenju predaj, saj je imelo pri veliki vročini ter vlažnosti veliko igralcev težave, tako se je na tak način poslovilo kar deset igralcev.

"Ni bilo lahko igrati, še posebno, ker je Nick zelo napadalen tenisač in sem moral veliko teči. Take reči te ne utrudijo samo telesno, ampak tudi psihološko," je po svojem prvem obračunu dejal Murray, ki se je v New Yorku v zadnjih petih letih vselej uvrstil vsaj v četrtfinale. Če je imel Britanec vsaj malenkostne težave, pa to ne velja za drugega nosilca Federerja, ki je Mayerja odpihnil z igrišča.

"Zdaj se počutim odlično, pred dvobojem pa nisem bil najbolj samozavesten. Mayerja sem se kar malo bal, saj sem ocenil, da je obračun z njim eden takih, v katerem bi lahko imel težave. Na srečo sem se zmotil," je bil nad lahkim delom presenečen Švicar, ki je dosegel 12 asov, 29 winnerjev, tekmecu pa je kar šestkrat odvzel servis. Federer ima letos priložnost, da pri 34 letih postane najstarejši zmagovalec odprtega prvenstva ZDA, njegov naslednji tekmec bo Belgijec Steve Darcis.

Sicer pa je tudi drugi dan zadnjega teniškega turnirja za grand slam v sezoni postregel s presenečenjem v ženskem delu tekmovanja. S turnirja se je morala posloviti češka zvezdnica Lucie Šafarova, ki jo je izločila nepostavljena Ukrajinka Lesja Curenko in se ji tako maščevala za poraz prejšnji teden v polfinalu turnirja WTA v New Havnu.

Naporen turnir v New Havnu je očitno pustil posledice. Šafarova, šesta igralka sveta, se je namreč v New Havnu prebila vse do finala, v katerem je izgubila proti rojakinji Petri Kvitovi. Finalistka odprtega prvenstva Francije v Parizu Šafarova je postala nova žrtev zadnjega grand slama v sezoni iz prve deseterice najboljših tenisačic na svetu. Tako se je pridružila sedmi nosilki Ani Ivanović, osmi nosilki Karolini Pliškovi in deseti nosilki Carli Suarez Navarro, ki so izpadle prvi dan dvobojev.