Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tu
tu
30.08.2015 08:34:27
Deli članek:

Zmaga kljub hudi bolezni

vszi

Čehinja Petra Kvitova je zmagovalka turnirja WTA v ameriškem New Havnu z nagradnim skladom 754.163 dolarjev. Druga nosilka na turnirju je v povsem češkem finalu v treh nizih s 6:7 (6), 6:2, 6:2 premagala rojakinjo in prijateljico zunaj igrišč Lucie Šafarovo, četrto nosilko, ter tako ubranila lani osvojeno lovoriko.

Druga nosilka turnirja Kvitova je v polfinalu premagala tretjo nosilko Danko Caroline Wozniacki, četrta nosilka Šafarova pa je bila boljša od nepostavljene Ukrajinke Lesje Curenko.

Dvakratna zmagovalka Wimbledona Kvitova, ki je imela v svoji karieri že status druge igralke na svetu, je na tem turnirju, generalki za odprto prvenstvo ZDA v New Yorku, ki se bo začelo v ponedeljek, tako že tretjič zmagala, prvič leta 2012. V New Havnu se je prebila v svoj že četrti zaporedni finale, v katerem je bila boljša od letošnje finalistke pariškega grand slama.

Kvitova je imela precej težav v prvem nizu, ki je trajal kar 66 minut in ki ga je dobila tekmica po podaljšani igri. Začetne težave pa niso zmotile njene zbranosti, saj je naslednja dva dobila gladko v 73 minutah.

Tako Kvitova kot Šafarova sta trenutno v prvi deseterici v razvrstitvi na svetovni ženski teniški jakostni lestvici WTA. Kvitova je peta igralka sveta, Šafarova pa šesta. V medsebojnih dvobojih je sicer Kvitova vpisala še sedmo zaporedno zmago proti rojakinji.

Kvitova se je v New Havnu veselila svoje že 17. karierne turnirske zmage, tretje letos, prvič pa je v New Havnu ubranila naslov, prav tako še nikjer drugje ni osvojila treh naslovov. Na OP ZDA se bo v 1. krogu pomerila z nemško kvalifikantko Lauro Siegemund, medtem ko Šafarovo čaka Curenkova, ki jo je v New Havnu premagala v polfinalu.

Seveda je treba pri zmagi Kvitove dodati še nekaj - pred dobrim mesecem je povedala, da je zbolela za mononukleozo in da ji stalna utrujenost preprečuje, da bi igrala na visoki ravni. Kot kaže se je Čehinja dobro spopadla z boleznijo, ki precej oslabi imunski sistem in povzroča, da je bolnik bolj utrujen kot je to ponavadi pri ljudem, lahko pa ga v posteljo položi že navaden prehlad. S tega vidika je zmaga Kvitove vredna še toliko več.