Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
20.11.2014 22:44:12
Deli članek:

Prva Rogerjeva skleda za solato?

Reuters

V petek se bo na stadionu Pierre Mauroy v Lillu začel finale prestižnega teniškega tekmovanja. Švica bo igrala v popolni postavi, tudi z Rogerjem Federerjem.

Fedex, ki je ob koncu preteklega tedna predal finale zaključnega turnirja ATP v Londonu proti Novaku Đokoviću zaradi težav s hrbtom, je v Lillu treniral tako v sredo kot včeraj in kapetan Severin Lüthi ga je postavil za igro posameznikov.

S Federerjem bo Švica seveda popolnoma druga reprezentanca, kot bi bila brez njega. Tako ima alpska državica ur zastrašujoča igralca za igro posameznikov, saj je Stan Wawrinka številka štiri na svetu, Federer pa je seveda številka dve. Francozi imajo z Jo-Wilfredom Tsongajem in Gaelom Monfilsom številki 12 in 19 na lestvici ATP.

Po vseh predvidevanjih in napovedih bi morala tako Wawrinka kot Federer dobiti oba posamična dvoboja, francoska dvojica pa je boljša od švicarske. Toda papir prenese vse in ne bomo se ponavljali s starim reklom v športu, kako je slednji nepredvidljiv in da favoriti ne zmagujejo vedno.

Vsekakor je Švica velika favoritinja, če bo Roger igral kolikor toliko normalno, in po predvidevanjih se mu bo izpolnila velika želja, ki jo ima – da bo osvojil še eno lovoriko, ki jo do zdaj še nima v svoji vitrini – veliko solatno skledo (tako se imenuje pokal za zmagovalce) Davisovega pokala. S tem bi bila njegova kariera popolna.

"Očitno bo že držalo, da bom igral. Če lahko stopim na igrišče, to pomeni, da lahko igram. To je najbolj pomembno," je dejal Roger in nadaljeval: "Res sem zadovoljen, da bom lahko igral za reprezentanco. Se že veselim dvoboja z Gaelom, ki je izjemen igralec. Proti njemu vedno rad igram, saj se bori do konca, poleg tega pa je še zabaven."

Prvi dvoboj med Tsongajem in Wawrinko (začel se bo ob 14. uri) naj bi bil dokaj izenačen, čeprav je Stan v Londonu igral odlično. Toda tu bo podlaga seveda peščena, kar naj bi malce nevtraliziralo močan Švicarjev servis. Verjetno pa tudi Federerju proti Monfilsu ne bo prav lahko, posebej če pogledamo njun zadnji obračun – v četrtfinalu New Yorka je Roger rešil dve zaključni žogici in potem Gaela premagal v petih nizih.

Vsekakor se nam obeta vrhunski dvoboj dveh zelo motiviranih ekip, kar bo ravno pravi zaključek teniške sezone 2014. Francozi bodo poskušali presenetiti na krilih navijačev in se bodo zanašali na sproščenost in peščeno podlago, Švicarji pa seveda stavijo na najboljšega vseh časov. In verjetno ni teniškega navdušenca, ki velikemu Rogerju ne bi privoščil, da končno poje skledo radiča iz tiste posode, ki Mirki v kuhinji še manjka.

SPORED FINALA
petek: J.-W. Tsonga – S. Wawrinka, G. Monfils – R. Federer
sobota: J. Bennetau/Gasquet – M. Chiudinelli/M. Lammer
nedelja: J.-W. Tsonga – R. Federer, G. Monfils – S. Wawrinka