Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
liz
liz
20.11.2014 19:52:27
Deli članek:

Milijone zamenjal za kmetijstvo

vszi

Ljudje v svojih otroških in najstniških letih že od nekdaj sanjajo, da bi postali astronavti, vrhunski športniki, doktorji, direktorji, predsedniki države in podobne stvari.

Nekaterim se to uresniči, večini seveda ne, čeprav je precej takih, ki trdo delajo za to, da bi jim uspelo.

Med tiste, ki si je ustvaril ime v svetu vrhunskega športa, sodi tudi Jason Brown. Enaintridesetletni Američan prihaja iz Severne Karoline, med letoma 2005 in 2011 pa je bil eden boljših centrov ameriškega nogometa v ligi NFL.

Najprej je bil štiri leta član ekipe Baltimore Ravens, nato pa se je leta 2009 preselil k St. Louis Ramsom, s katerimi je podpisal petletno pogodbo, ki bi mu navrgla 30 milijonov dolarjev. Vsota, s katero je v tistem času postal najdražji center v zgodovini lige.

Pogodbe nikoli ni oddelal do konca, Ramsi so ga odslovili po treh letih in mu od tiste pogodbe izplačali dobrih dvajset milijonov evrov. Čeprav so zanimanje zanj pokazali Carolina Panthers, San Francisco 49ers in Baltimore Ravens, se je pri devetindvajsetih odločil za povsem drugo pot.

Posvetil se je kmetijstvu. Da, pravilno ste prebrali, kmetijstvu. Njegova želja je, da bi zmanjšal lakoto v svojem rodnem mestu Louisburgu.

Čeprav se prej s kmetijstvom ni nikoli ukvarjal, to zanj ni predstavljalo nikakršne ovire. Verjeli ali ne, o tem, kako se stvari streže, se je posvetoval pri drugih kmetovalcih, poleg tega pa se je posla naučil še prek Youtuba.

"Zastopnik mi je takrat dejal, da sem storil življenjsko napako. Pogledal sem ga in mu odvrnil, ne nisem, nisem naredil napake," je dejal Brown, ki se je posvetil vzgajanju sladkega krompirja. "Ko krompir pride iz zemlje, je to najlepša stvar, ki jo človek lahko vidi," je zadovoljen Brown, ki namerava prve sadove vsake letine podariti v dobrodelne namene - letošnja letina pa je navrgla skoraj petdeset tisoč kilogramov sladkega krompirja.

Kot zanimivost lahko omenimo, da Brown ni bil odličen samo v ameriškem nogometu, temveč je bil zelo dober atlet. V srednji šoli je bil trikratni državni prvak v metu diska, enkrat pa je slavil tudi v suvanju krogle.