Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
25.08.2014 15:07:26
Deli članek:

OP ZDA: O favoritih in presenečenjih

Reuters

Danes od 17. ure po srednjeevropskem času pa vse do 8. septembra pozno zvečer bodo vse oči uprte v vroč newyorški beton, kjer se bodo (skoraj) vsi najboljši teniški igralci potegovali za zmago na zadnjem grand slamu sezone.

V mestu, ki nikoli ne spi, so trenutno zbrani (skoraj) vsi najboljši teniški igralci sveta, med njimi pa so tudi v konkurenci posameznikov trije slovenski predstavniki, oziroma bolje rečeno: dva predstavnika (Blaž Rola in Blaž Kavčič) ter ena predstavnica (Polona Hercog). Nedvomno se bo še kako poznala odsotnost Rafaela Nadala, ki je že pred dnevi odpovedal svoj nastop zaradi poškodbe, krog tistih, ki lahko posežejo po vrhu, pa je na videz ozek, a pretekli turnirji kažejo, da vendarle dovolj širok. 


1. Novak Đoković

Srbski teniški igralec je trenutno številka ena svetovnega tenisa in že po tem merilu prvi kandidat za veselje v New Yorku. Pa je res? Njegovi rezultati v letošnjem poletju na betonski podlagi vsekakor ne govorijo njemu v prid, spomnite se le turnirjev v Torontu in Cinncinatiju, ki se nikakor nista izšla po njegovih željah, toda če vsaj malo poznamo srbskega teniškega igralca, je zdaj še bolj lačen dokazovanja. Nenazadnje je moral prav na tem prizorišču pred letom dni v finalu priznati premoč španskemu matadorju.  Za nameček pa tudi najbolj priznani teniški strokovnjaki in nekdanji igralci njegovo trenutno formo opisujejo kot povprečno. Kar tudi je. A rojen zmagovalec, ki je že pri šestih letih vedel, da želi postati prvi igralec sveta, se prav gotovo ne bo želel sprijazniti s tem opisom. "Ko Rafaela ni, se stvari spremenijo. Toda na drugi strani imamo vse ostale najboljše igralce sveta. Favoriti? To bom prepustil ljudem. Res ne razmišljam o tem, ker je vse odprto," je povedal Đoković.



2. Roger Federer

Ko že vse kaže na to, da Švicarjeva zvezda na teniškem nebu počasi zahaja, se vedno znova dvigne kot Feniks iz pepela. Tudi v letošnjem letu ni bilo nič drugače. V New York je odpotoval z najlepšo popotnico, zmago na generalki v Cincinnatiju in to bi lahko bilo še eno od njegovih rojstev. Tako kot v Wimbledonu pred dvema letoma, ko so ga praktično že vsi odpisali, pa je osvojil svoj rekordni naslov na turnirjih grand slam. "Ne preseneča me, da mnogi pričakujejo njegovo zmago. Mnogi so se vrnili na podoben način. Agassi je bil eden od njih, Jimmy Connors je odlično igral še pri 39 letih," poudarja Andy Murray, ki pa ima svoje načrte. 

vszi


3. Andy Murray in Jo-Wilfried Tsonga

Omenjena teniška igralca bosta najverjetneje dihala za ovratnik največjima favoritoma. Vsak od njiju pa ima svoje, nekoliko bolj zapleteno izhodišče. Po sanjskem letu in zmagi tako na OP ZDA kot v Wimbledonu se škotski zvezdnih v zadnjem letu po poškodbi rame še išče in nikakor ne najde. Na drugi strani Francoz še čaka na svoj prvenec na turnirjih največje četverice, je pa za razliko od Murrayja v izjemni formi. Bo to prevesilo tehtnico v njegovo korist ali bodo vendarle prevladale izkušnje? 


4. Ostali

Seveda pa med množico najboljših teniških igralcev obstaja še nekaj tistih, ki lahko zagrenijo življenje favoritom in pripravijo kakšo presenečenje. V prvi vrsti je tu 'baby Federer' in sr(e)čni izbranec Marije Šarapove Grigor Dimitrov, ki nedvomno razpolaga z znanjem, ne pa še vedno tudi z glavo na pravem mestu. Tu je tudi kanadski velikan otroškega obraza Miloš Raonić, ki je v zadnjem letu dni zelo napredoval, svoj delež pa lahko pristavi tudi finalist Cincinnatija David Ferrer, sicer v prvi vrsti specialist za pesek.



5. In dekleta?

Pri dekletih je krog favoritinj za zmago tako širok, da si zmagovalke in celo finalistke ne bi upali napovedati. Od Serene Williams, Marije Šarapove, Petre Kvitove, Simone Halep, Genie Bouchard... pa še nismo zajeli vseh, ki bi se utegnile vmešati v boj. Pustimo se presenetiti.