požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Srečko Ferlež
Srečko Ferlež
1 29.11.2019 13:02:33

Janžljeva, Markoja in Špindler najboljši šahisti

Najboljši šahisti na državnem univerzitetnem prvenstvu 2019/20
Srečko Ferlež
Na Šahovski zvezi Slovenije se je na državnem univerzitetnem prvenstvu v šahu merilo 41 študentov in zaposlenih iz Univerz za naslove najboljših študentov. Nastopili so v treh kategorijah. Meda amaterji je bil najboljši Jan Špindler, študent FKKT, UL, med ženskami je zmagal študentka Fakultete za upravo (FU) Lara Janželj, pri moških pa je bil v tesnem obračunu za 1. mesto najboljši Boris Markoja, študent Fakultete za farmacijo, UL. V univerzitetnih središčih se nadaljujejo ligaška tekmovanja. V Ljubljani so bili na delu košarkarji, igralci futsala in odbojkarji, na Primorskem pa so se predstavili zgolj odbojkarji.

Vsi tekmovalci so nastopili v hitropoteznem šahu v formatu 3 minute + 2s. Pri moških smo videli 11. krogov. Na koncu pa smo dobili zelo izenačen rezultat. Prvi nosilec Boris Markoja, študent Fakultete za farmacijo in Jernej Skuhala, študent Višje strokovne šole Ptuj sta imela oba po 10,5 točk, a je zaradi več zmag proti višje postavljenim šahistom zmagal Markoja.

sponzorji-za-ekipo_ozko_SUSA_ŠZS

Po tekmovanju je zmagovalec Boris Markoja povedal: »Je res, da mesto 1. nosilca nekaj šteje, a format hitropoteznega šaha ti ne dovoli veliko časa za razmišljanje, zato se lahko velikokrat zgodi, da v kakšni partiji kaj spregledaš in lahko pride nižje postavljeni šahist v prednost. Pred tekmovanjem sem pričakoval uvrstitev med najboljše tri, kar mi je na koncu tudi uspelo.«

Pri ženskah je bila v dvokrožnem sistemi, z desetimi partijami najboljša Lara Janželj, študentka Fakultete za upravo in slovenska reprezentantka, ki je za sabo pustila Lauro Unuk (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo), ki je zasedla 2. mesto. Janžljeva je slavila s 7,5 proti 7. Na tretje se je uvrstila Ivana Hreščak, študentka Naravoslovno tehniške fakultete. Vse tri nastopajoče so tudi slovenska članske državne reprezentantke.

V najbolj izenačeni kategoriji je bila Lara Janželj zelo vesela zmage na državnem univerzitetnem prvenstvu. »Pred turnirjem sem si želel uvrstitve med prve tri, saj smo imela dekleta zelo izenačeno konkurenco. Na državnem univerzitetnem prvenstvu smo nastopile članske reprezentantke Slovenije, ki redko igramo hitropotezni šah. Na začetku sem potrebovala nekaj partij, da sem se privadila, a mi je dvokrožni sistem tekmovanja, ko sem se proti vsaki nasprotnici merila po dvakrat, precej odgovarjal. Zaradi tako močne konkurence mi ta naslov pomeni še nekaj več.

Pri amaterjih je bil najuspešnejši študent Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Jan Špindler, ki je v konkurenci 12 nastopajočih, v 11 partijah zbral 10 točk. Za točko sta za njim zaostala David Susič, študent Fakultete za matematiko in fiziko in Pavel Lipovšek (Fakulteta za arhitekturo). Toda zaradi boljših kriterijev znotraj sistema tekmovanja, je 2. mesto zasedel David Susič, tretji pa je bil Pavel Lipovšek.

Spalding univerzitetna košarkarska liga, 3. krog
S 3. krogom se je nadaljevalo tekmovanje v Spalding UKL 2019/20. Tokrat so nastopili moški v predtekmovalnih skupinah A in B. Na prvi tekmi sta se pomerili ekipi Pedagoške fakultete (PeF) in Fakultete za gradbeništvo in geodezijo. Na tekmi smo videli veliko hitrih protinapadov, ob tem pa z veliko število izgubljenih in pridobljenih žog. Obe ekipi sta veliko poskušali z meti z razdalje. Več sreče in razpoloženih igralcev so imeli »gradbeniki«, ki so tekmo dobili s 6 točkami razlike. Bilo je 49:43.

Zelo izenačena je bila tekma med Fakulteto za elektrotehniko (FE) in Zdravstveno fakulteto (ZF). Ekipi sta se izmenjavali v vodstvu in ob bučni podpori tako s klopi kot s tribun so se igralci obeh ekip na igrišču razživeli. V zaključku tekme je odgovornost nase prevzel igralec ZF Jakob Jesih, ki je poleg ukradenih žog uspel nasprotniku nasuti kar 34 točk.

V skupini B sta se za vsako točko borili ekipi Pravne (PF) in Medicinske fakultete (MF). »Pravniki« so uspeli na srečanje pripeljati le 6 igralcev, ker jim je na koncu tekme padla fizična moč, saj so »medicinci« s hitrim tempom in agresivno obrambo povzročili nasprotniku veliko težav. Študenti MF so slavili s 56:43.

Dvoboj med Fakulteto za matematiko in fiziko (FMF) in Filozofsko fakulteto je bil najmanj izenačen. Tekmo so bolje odprli študenti FMF in prvo četrtino končali z 8 točkami prednosti. V zaključku tekme so se študenti FF nevarno približali na 2 točki, a je bilo premalo za študente FMF. Več košarkarskega znanja in tudi športne sreče so imeli na koncu slednji, ki slavili zanesljivo zmago z 10 točkami razlike.

Spalding univerzitetna košarkarska liga
skupina A
PeF – FGG 43:49
FE – ZF 47:51
skupina B
PF – MF 43:56
FMF – FF 52:42

Uhlsport univerzitetna futsal liga 2019/20
V 2. krogu skupine B se v Uhlsport univerzitetni futsal ligi počasi oblikuje seznam ekip, ki bo konkuriral za napredovanje. Študenti Ekonomske fakultete (EF) so v derbiju kroga premagali študente BF. Zmagali so z zelo dobrim prvim polčasom, ko so vodili s 3:1. v Drugem delu igre so dodali še en gol ter slavili s 4:2. Dva gola za zmagovalce je dosegel Jure Perger. Študenti FDV so po preobratu v drugem polčasu slavil proti ekipi fakultete za elektrotehniko in vknjižila pomembne tri točke. Po zaostanku po 1. polčasu je minuto pred koncem tekme zmagovalca odločil Žan Libnik, ki je za FDV zadel za 2:1. Slavili so tudi študenti Fakultete za farmacijo (FFA) in ekipa FGG. Prvi so z golom Nejca Ajleca premagali ekipo FMF, drugi so bili s 3:1 boljši od študentov Fakultete za arhitekturo (FA). Aleš Božijak je prispeval dva gola. Edina tekma, ki se je končala z nedoločenim rezultatom je bila tista med študenti FKKT in Fakultete za strojništvo (FS). Tekma se je končala z rezultatom 1:1, oba gola pa sta padla v 1. polčasu.

Uhlsport univerzitetna futsal liga. 2. krog
EF (dod.) – BF 4:2 (3:1)
FMF – FFA 0:1 (0:1)
FKKT – FS 1:1 (0:1)
FGG – FA 3:1 (1:0)

Univerzitetna odbojkarska liga 2019/20, 2. krog
V 2. krogu univerzitetne odbojkarske lige so se vse štiri tekme končale z rezultatom 2:0. Zmage so pri ženskah dosegle igralke Biotehniške fakultete (BF) in Filozofske fakultete(FF), pri moških so slavili študenti Fakultete za šport (FS) in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT). Kljub gladkim izidom v nizih, smo v obeh drugih obračunih, v obeh konkurencah videli izenačeno igro.

FAMNIT UOL
Odbojkarska ekipa FAMNIT
Ana Pirih

Tekma med FKKT in Medicinske fakultete se je končala z gladko zmago igralcev Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo. Glede na to, da je ekipi MF uspelo v vsakem nizu zbrati le 9 točk je jasno, da posebej močnega odpora niso nudili. Ekipo FKKT velja pohvaliti za zavzeto igro do konca tekme.

Igralci Fakultete za šport so veljali za favorite, a so imeli vsaj v začetku srečanja nekaj težav z uigranostjo. Ko so strnili svoje vrste dvomov o zmagovalcu ni bilo več. Študenti FGG niso bili dorasli tekmeci in so oba niza izgubili.

Pri ženskah se je prva tekma gladko končala v korist igralk Biotehniške fakultete (BF), ki imajo letos boljšo ekipo in ciljajo na višja mesta, kot v minuli sezoni. Od začetka srečanja vodile in imele dogajanje na igrišču pod kontrolo. Ekipa BF je sicer pustila dober vtis in z igro napovedala, da cilja visoko v letošnji sezoni UOL.

Tekmo so bolje začele igralke FF, ki so z odličnimi servisi nasprotni ekipi povzročale veliko težav. Ko so igralke Pedagoške fakultete začele sprejemati servis bolje je do izraza prišla njihova odlična igra ob mreži in zagotovile so si prvo zaključno žogo. Le – te niso izkoristile in igralke Filozofske fakultete (FF) so tudi z nekaj sreče uspele zmagati. V drugem nizu so bolje začele igralke PeF, ki so povedle s 5:0, nato pa so igralke Filozofske fakultete le zaigrale bolj povezano in zagospodarile na igrišču.

Univerzitetna odbojkarska liga 2019/20
moški:
MF – FKKT 0:2 (9:25, 9:25)
FŠ – FGG 2:0 (25:22, 25:21)
ženske:
FRI – BF 0:2 (10:25, 12:25)
FF – PeF 2:0 (27:25, 25:15)

Univerzitetna odbojkarska lige M JOB
V tokratnem igralnem dnevu sta se odvijali tekmi med ekipama Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) ter Fakulteto za vede o zdravju (FVZ) in med Pedagoško fakulteto (PEF) ter Fakulteto za pomorstvo in promet (FPP).

Prvo tekmo so bolje odprli odbojkarji FAMNIT, ki so si sredi prvega niza priigrali 5 točk prednosti. V končnici tega niza si je FAMNIT privoščil nekaj napak, kar je omogočilo ekipi FVZ, da se je nevarno približala na le 3 točke razlike (19:22). Študenti FAMNIT se je zbrala in je niz suvereno zaključila z rezultatom 25:21. V drugem nizu je bila ekipe FAMNIT še bolj dominantna. Prevladovala je tako v napadu kot v obrambi. Ekipa FVZ se ni predala in poskušala preobrniti rezultat, a FAMNIT tudi drugi niz dobil s 25:17.

Po novi zmagi v univerzitetni odbojkarski ligi M-job je Nikola Ljepava (FAMNIT) povedal: »Dobra hitra tekma, zmagali smo z 2:0. To je bilo prvič, da smo dobili oba seta, kar je za nas super. Nasprotna ekipa je bila nekoliko slabša, zato ne gledamo na to kot veliko zmago. Naslednjič bomo prišli še boljše pripravljeni, da bomo spet zmagali oba niza.«

V prvem nizu je ekipa FPP presenetila favorizirano ekipo PEF. Ekipa FPP je začela odločno in brez strahu. Vse je kazalo, da bo ekipa FPP brez težav dobila tekmo. Po prvem nizu, ki so ga študenti FPP dobili s 25:16, je v drugem nizu sledil preobrat. Ekipa PEF je na krilih Tadeja Vozliča in Tilna Tomšiča uspešno organizirala napade, kar je PEF prineslo zmago v drugem nizu (25:14). V tretjem nizu so študenti PEF nadaljevali z dobro igro in ga dobili s petimi točkami razlike. Bilo je 15:10.

»Tekma je bila zelo dobra, zelo napeta, ampak kljub vsemu je bila njihova uigranost ključna za naš poraz. Naslednjič bo boljše,« je dejal Jaka Rupnik, študent poražene ekipe FPP.

Univerzitetna odbojkarska lige M JOB, 2. krog
FAMNIT - FVZ 2:0 (25:21, 25:17)
PEF - FPP 2:1 (16:25, 25:14, 15:10)

Študentski šport podpirajo Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Evropska unija – socialni skladi, Študentska organizacija Slovenije, Coris asistence d.o.o., Nomago d.o.o. in športni dnevnik EkipaSN.

Galerija
Značke: študenti, šport

Članki iz rubrike