reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

mi
mi
0 04.12.2018 13:19:45

Nastop šahovske elite

Na državnem univerzitetnem prvenstvu v šahu 2018/19 se je v močni konkurenci za naslov državnega univerzitetnega prvaka potegovalo 50 najboljših slovenskih šahistov študentov.

Tekmovanje, ki se je odvijalo v Študentskem kampusu v Ljubljani, je štelo tudi kot delne kvalifikacije za udeležbo na evropskem univerzitetnem prvenstvu v šahu 2019, ki bo potekalo julija 2019 v Budimpešti. Prvenstvo je organizirala Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA), izvajalec tekmovanja pa je bil Šahovski klub En Passant.

Najboljša Skuhala in Orehkova
V tekmovalni kategoriji je z devetimi točkami zmagal mojster FIDE Jernej Skuhala (VSŠ Ptuj), ki je lani zasedel drugo mesto, letos pa se je udeležil svetovnega univerzitetnega prvenstva v šahu 2019 v Braziliji. Na drugo mesto se je uvrstil državni reprezentant Boris Markoja (Fakulteta za farmacijo, UL), tretji pa je bil Aljoša Tomazini (Medicinska fakulteta, UM).

"Z rezultatom sem zelo zadovoljen. Po eni strani sem ga tudi pričakoval. Prelomnica se je zgodila v četrtem krogu, ko sem premagal državnega reprezentanta Borisa Markojo. S to zmago sem dobil dodatno samozavest in čutil sem, da bom dosegel dobro uvrstitev," je povedal Skuhala.

Doktorska študentka Špela Orehek (Fakulteta za matematiko in fiziko, UL) je s sedmimi točkami za seboj pustila favoritinje in zmagala v izjemno močni konkurenci. Druga je bila Laura Unuk (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, UL), tretja pa Teja Vidic (Medicinska fakulteta, UL). "Zelo sem zadovoljna s svojo igro. Moram povedati, da uspeha nisem pričakovala, saj so se tekmovanja udeležile tri članice državne članske reprezentance," je povedala Špela Orehek.

sah

Amaterska kategorija
Že drugič zapored so udeleženci lahko nastopili tudi v amaterski kategoriji. Ta je namenjena študentom, ki nimajo veliko izkušenj s tekmovanj, a radi igrajo šah, in v njem se tako lahko pomerijo z igralci s podobno ravnjo znanja. Na prvo mesto se je v amaterski kategoriji s šestimi točkami uvrstil Miha Šlebir (Fakulteta za družbene vede, UL), ki se je tekmovanja udeležil prvič. Drugi je bil Jure Hanželič (Medicinska fakulteta, UM), tretji pa Tadej Poljanšek (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, UL).

Ligaška tekmovanja v Ljubljani
V 3. krogu skupine B košarkarske lige Spalding UKL UL so bili košarkarji Medicinske fakultete (MF) v izjemno gledljivi tekmi, polni lepih potez, premočni za svoje vrstnike s Fakultete za matematiko in fiziko (FMF) in so zmagali z 91:49, moštvi Fakultete za strojništvo (FS) in Pedagoške fakultete (PeF) pa sta se po izenačeni tekmi razšli z izidom 56:49. V skupini C so lanski prvaki, košarkarji Fakultete za upravo (FU), v kvalitetni in izenačeni igri izgubili proti izjemno razpoloženim nasprotnikom s Fakultete za družbene vede (FDV) s 66:73.

V odbojkarski ligi OUL UL v skupini A za ženske so študentke Fakultete za šport (FŠ) z gladko zmago proti Veterinarski fakulteti (VF) z 2:0 (25:5, 25:20) potrdile, da so tudi letos v igri za najvišja mesta. V skupini B pa so odbojkarice Medicinske fakultete (MF) premagale nasprotnice s Pedagoške fakultete (PeF) z 2:0 (25:20, 25:20). V skupini B za moške so bili odbojkarji Fakultete za matematiko in fiziko (FMF) boljši od kolegov z Zdravstvene fakultete (ZF) – zmagali so z 2:0 (26:24, 25:15). V izenačenem boju na srečanju med Fakulteto za računalništvo in informatiko (FRI) in Filozofsko fakulteto (FF) pa so na koncu slavili »računalničarji« z 2:1 (19:25, 25:23, 15:8).

V drugem krogu skupine B futsal lige Uhlsport UFL UL so se podiplomski študentje Ekonomske fakultete (EF) in njihovi vrstniki z Biotehniške fakultete (BF) razšli z izidom 1:1, točke sta si razdelili tudi moštvi Fakultete za družbene vede (FDV) in Fakultete za elektrotehniko (FE), rezultat je bil 2:2. Medicinska fakulteta (MF) je izgubila proti Fakulteti za računalništvo in informatiko (FRI) s 3:4, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT) in Fakulteta za upravo (FU) pa sta tekmo končali z rezultatom 2:2.

FakultetaZaDruzbeneVedeSkupinska(FDV)

Ligaška tekmovanja v Mariboru
V prvem krogu skupine B Študentske futsal lige Zdrava zabava je mariborska študentska ekipa KURS ugnala DD AMS s kar 10:0, ekipa Povratniki je izgubila proti ŠOAM Team s 3:7, moštvi ŠŠK in KZSŠ sta se razšli z rezultatom 5:2, ekipi ŠOAM Team in ŠŠK pa s 4:1. KURS je visoko zmagal tudi na tekmi proti Povratnikom z 8:0, ekipa Zaključna gradbena dela An pa je bila boljša od DD AMS, premagala jih je z 6:1.


Tekmovanja v Kopru
V 2. krogu Univerzitetne košarkarske lige M servis Univerze na Primorskem so študenti Fakultete za vede o zdravju (FVZ) morali na koncu priznati premoč svojim nasprotnikom s Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (Famnit) s 47:55.

"Večji del srečanja smo bili v zaostanku, v zadnji četrtini pa smo tok tekme obrnili v svojo korist," je povedal Teo Klepač (FAMNIT).

Fakulteta za management (FM) pa je bila slabša od Fakultete za pomorstvo in promet (FPP) in je izgubila s 60:70.

Študentski šport podpirajo Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Nomago in športni dnevnik Ekipa SN.

kosarka

Članki iz rubrike