Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 03.12.2018 20:24:12

Becker opustil zahtevo po diplomatski imuniteti

Nekdanji nemški teniški zvezdnik Boris Becker, trikratni zmagovalec Wimbledona, je opustil svojo zahtevo po diplomatski imuniteti kot posebnega odposlanca Srednjeafriške republike za športne zadeve pri Evropski uniji, s katero se je želel izogniti stečajnemu postopku, poročajo tuje tiskovne agencije.

Enainpetdesetletnega Beckerja je sodišče v Londonu junija lani poslalo v stečaj, ker ni mogel poplačati vseh nakopičenih dolgov. Sodišče v Londonu je s tem ugodilo zahtevi zasebne banke Arbuthnot Latham & Co za stečaj, ker jim Becker ni poravnal posojila vse od leta 2015.

Becker se je v postopku pred sodiščem skliceval na diplomatsko nedotakljivost pred sodnim pregonom. Aprila letos je bil imenovan za športnega atašeja Srednjeafriške republike pri Evropski uniji. Njegov diplomatski status pa bi ga v skladu z Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih iz leta 1961 varoval pred kazenskim pregonom. Na ta način je Becker vsaj začasno blokiral prodajo športnih trofej in osebnih predmetov, s katero bi poplačal svoj dolg.



Becker je v elektronskem sporočilu sodišču v Londonu pojasnil, da nima nobene druge možnosti, kot da opusti zahtevo za diplomatsko imuniteto. Ob tem je priznal, da niti ni v dovolj dobrem finančnem položaju. To pomeni, da se bo začela prodaja Nemčevih osebnih predmetov v višini 224.000 evrov.

Sicer pa je Beckerjevo sklicevanje na diplomatsko imuniteto vzbudilo precej mednarodnih kritik. Iz kabineta ministrstva za zunanje zadeve Srednjeafriške republike so vmes sporočili, da je diplomatski potni list Beckerja, s pomočjo katerega se je skliceval na diplomatsko imuniteto, "ponaredek". Nemec je obtožbe zavrnil in trdil, da je potni list dobil neposredno od enega od ambasadorjev Srednjeafriške republike.

Značke: tenis, stečaj, afera

Članki iz rubrike