Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

(nj)
(nj)
0 26.10.2022 11:06:32

Kajakaške oči že uprte v predolimpijsko sezono

Peter Kauzer
Nina Jelenc/KZS
Sezona 2022 je bila za slovenske kajakaše na divjih in mirnih vodah ena najuspešnejših v zgodovini, saj so se prav z vsakega tekmovanja najvišje mednarodne ravni vrnili vsaj z eno kolajno. To se je zgodilo tako na mirnih kot divjih vodah, v članski in mladinski oziroma mlajše članski konkurenci.

Vrhunski šport je neizprosen, zato ni mogoče spati na lovorikah in tekmovalci in tekmovalke že trenirajo s ciljem novih vrhunskih rezultatov tudi v prihodnjem letu. Večjih sprememb ne gre pričakovati, saj bodo vsi naši najboljši kariero nadaljevali tudi v prihodnji sezoni, ki bo še kako pomembna zaradi kvalifikacij in pridobivanja kvot oziroma mest za nastop na olimpijskih igrah v Parizu 2024. V slalomu na divjih vodah in sprintu na mirnih vodah bo najprej namreč treba zadostiti pravilom mednarodne zveze in biti med najboljšimi v mednarodnem merilu na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Londonu in svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah, ki ga bo gostil Duisburg. Število vozovnic za Francijo bo majhno, še posebej težka naloga bo v sprintu, a glede na dosežke v preteklih letih bodo slovenski tekmovalci in tekmovalke med glavnimi kandidati za pridobitev tako želenih kvot.

V sprinterski konkurenci bo prvo ime Anja Osterman, ki je letos enkratno nastopala na svetovnem in evropskem prvenstvu ter tekmah svetovnega pokala, kjer je povsod osvojila najmanj eno kolajno. K Parizu pogleduje tudi Špela Ponomarenko Janić, ki prav tako še ni rekla zadnje besede, a boj bo hud, saj pravila mednarodne zveze na svetovnih in evropskih prvenstvih dovoljujejo nastop le po enega čolna na določeni razdalji iz iste države. Na novo sezono se že pripravlja tudi Jošt Zakrajšek, ki je letos odlično veslal na 5000 metrov, kar pa žal ni olimpijska disciplina.

Najpomembnejše tekmovanje sezone za mirnovodaše bo torej svetovno prvenstvo in olimpijske kvalifikacije v Duisburgu konec avgusta, junija pa bo sprint že tretjič del evropskih iger, ki jih bo gostil Krakov. Še pred tem bosta na sporedu tekmi svetovnega pokala v Szegedu in Poznanju. Mlade sprinterje svetovno prvenstvo čaka na Portugalskem, evropsko pa v Italiji.

Še višja pričakovanja bodo v slalomu na divjih vodah, kjer bodo na voljo mesta za uvrstitev na OI v Parizu na voljo tako v slalomu kot v ekstremnem slalomu. Zanje se bodo borili na svetovnem prvenstvu na olimpijski progi iz leta 2012 v Londonu. V Tokiu smo imeli predstavnike v vseh štirih slalomskih kategorijah, enaki cilji bodo za prihajajoče igre. Dobitnika olimpijskih kolajn Benjamin Savšek in Peter Kauzer vneto trenirata za nastop na svojih četrtih oziroma petih igrah, a tu so še drugi odlični slovenski tekmovalci, ki prav tako računajo na resen boj za olimpijski nastop, še posebej Luka Božič, ki je letošnjo sezono svetovnega pokala končal na drugem mestu v skupnem seštevku serije. V ženski konkurenci je tu Eva Terčelj med kajakašicami, ki je vse boljša tudi v debitantski olimpijski disciplini – kajakaškem krosu oziroma ekstremnem slalomu, kjer je bila odlična tudi Ajda Novak, počasi pa se najboljšim približuje tudi Eva Alina Hočevar, ki tekmuje tako v kajaku kot kanuju.

Čeprav bosta svetovno prvenstvo in lov na olimpijske kvote glavni cilj sezone za vse slalomiste, so tu še evropske igre na Poljskem, kjer bo slalom prvič del tekmovalnega programa. Sezona se bo sicer začela s tradicionalnima tekmama za točke ICF v Solkanu in Tacnu, na sporedu pa bo tudi pet tekem svetovnega pokala v Augsburgu, Pragi, Ljubljani (16.–18. junija), Seu d'Urgellu in Parizu. Mladinski prvenstvi bosta v Krakovu in Bratislavi.

Nejc Žnidarčič bo rekordni sedmi naslov svetovnega prvaka v sprintu na divjih vodah lovil v začetku junija, ko bo svetovno prvenstvo v Augsburgu. Primorec ima na to prizorišče izjemno lepe spomine, saj je tu svetovni prvak postal že leta 2011. Ne bo edini slovenski adut za kolajno, saj so tu še Anže Urankar, Tim Novak, Simon Oven in obetavni mladinec Tjaš Til Kupsch. Mladinci in mlajši člani se bodo za naslove svetovnih prvakov v spustu borili na Češkem.

Domače tekme sezone 2023 se bodo začele marca, z majem pa prihajajo tudi največje mednarodne tekme leta. 

VELIKA KAJAKAŠKA TEKMOVANJA V LETU 2023

Svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah, London, 19.–24. 9. 2023

(globalne olimpijske kvalifikacije)

Svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah, Duisburg, 23.–27. 8. 2023

(globalne olimpijske kvalifikacije)

Svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah, Augsburg, 8.–10. 6. 2023

Evropske igre – slalom na divjih vodah, Krakov, 28. 6.–2. 7. 2023

Evropske igre – sprint na mirnih vodah, Krakov, 21.–25. 6. 2023

Evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah, Skopje, 18.–21. 5. 2023

Svetovni pokal v slalomu na divjih vodah, Augsburg, 2.–4. 6. 2023

Svetovni pokal v slalomu na divjih vodah, Praga, 9.–11. 6. 2023

Svetovni pokal v slalomu na divjih vodah, Ljubljana – Tacen, 16.–18. 6. 2023

Svetovni pokal v slalomu na divjih vodah, La Seu d'Urgell, 1.–3. 9. 2023

Svetovni pokal v slalomu na divjih vodah, Pariz, 5.–8. 10. 2023

Svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah, Szeged, 11.–14. 5. 2023

Svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah, Poznanj, 26.–28. 5. 2023

________________________________________________________________

Svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah – mladinci/U-23, Krakov, 15.–20. 8. 2023

Svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah – mladinci/U-23, Auronzo, 5.–9. 7. 2023

Svetovno prvenstvo v spustu na divjih vodah – mladinci/ U-23, Rudnice, 5.–8. 7. 2023

Evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah – mladinci/U-23, Bratislava, 19.–23. 7. 2023

Evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah – mladinci/U-23, Montemor-o-Velho, 26.–30. 7. 2023

________________________________________________________________

ICF ranking – slalom na divjih vodah, Solkan, 24.–25. 3. 2023

ECA evropski pokal in ICF ranking – slalom na divjih vodah, Ljubljana – Tacen, 22.–23. 4. 2023

Galerija

Članki iz rubrike