Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

(aj)
(aj)
0 06.07.2022 11:45:38

Prek rezultata v mladinski konkurenci do preboja v elito

Eva Alina Hočevar ima glede na letošnje rezultate največ možnosti za odličje v Ivrei.
Nina Jelenc/KZS
Slovenski tekmovalci v kategoriji mladincev in mlajših članov se bodo v naslednjih dneh v italijanski Ivrei borili za visoke uvrstitve na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah. S svojimi nastopi bodo poskušali nadaljevati tradicijo osvajanja kolajn in doseganja visokih uvrstitev, ki jih nizajo slovenski tekmovalci vse od uvedbe svetovnih prvenstev za mladince in mladinske ter mlajše člane in članice.

Na svetovnem prvenstvu bo nastopilo 20 slovenskih tekmovalcev in tekmovalk. Skoraj polovica jih je že stala na zmagovalnih stopničkah na enem od prejšnjih velikih slalomskih tekmovanj v mlajših kategorijah. Večina v konkurenci moštvenih voženj, Eva Alina Hočevar, Nejc Polenčič, Tine Kancler in Lan Tominc pa tudi v konkurenci posameznikov.

Da je osvajanje kolajn v mlajših starostnih kategorijah na evropskih in svetovnih prvenstvih pomembno za nadaljnji razvoj športnikov, pove pogled v zgodovino nosilcev kolajn na velikih tekmovanjih. Med njimi so sicer tudi izjeme, vendar je večji del najboljših tekmovalcev iz absolutne konkurence že konkurenci mladincev in mlajših članov na velikih tekmovanjih osvajal kolajne.

Naši najboljši že s kolajnami med mladimi

Če se ozremo na najboljše predstavnike trenutne slovenske članske reprezentance, lahko ugotovimo, da so bili med najboljšimi v svoji starostni kategoriji že v mlajših letih. Benjamin Savšek je svojo prvo posamično kolajno osvojil v kategoriji mlajših članov, prav tako Peter Kauzer, ki pa je bil svetovni prvak z ekipo že v mladinski konkurenci. Tudi Luka Božič je z osvajanjem kolajn začel v konkurenci mlajših članov, tako v dvosedu skupaj s Sašem Taljatom kot v enosedu. Eva Terčelj je bila v mladinski konkurenci svetovna prvakinja, nato pa je osvajala kolajne tudi v konkurenci mlajših članov.

Med tekmovalci, ki niso več aktivni, a so se z osvojenimi kolajnami zapisali v zgodovino slovenskega slaloma na divjih vodah, lahko podoben vzorec zaznamo pri Andražu Vehovarju, ki je osvojil dve kolajni na mladinskih svetovnih prvenstvih, nekaj let pozneje pa v Atlanti prvo slovensko kajakaško olimpijsko kolajno. Tudi Simeon Hočevar, prvi slovenski evropski prvak v slalomu, je bil nekaj let pred tem svetovni mladinski prvak v posamični konkurenci. Nosilca posamičnih kolajn med mladinci in pozneje med člani sta bila tudi Urša Kragelj in Miha Terdič.

Seveda je bilo med nosilci kolajn tudi več tekmovalcev in tekmovalk, ki niso povsem sledili prej omenjenemu pravilu. Med njimi vsekakor Jure Meglič, ki je osvojil kolajni na članskem evropskem in svetovnem prvenstvu, pa pred tem ni bil nosilec kolajne na prvenstvu za mladince ali mlajše člane. Še več je primerov, ko so tekmovalci in tekmovalke osvajali kolajne v mlajših starostnih kategorijah, pa potem niso naredili preboja v absolutni konkurenci.

Bera slovenskih kolajn na svetovnih prvenstvih za mladince in mladinke ter mlajše člane in članice je bogata in je vedno dajala upanje, da se bodo tekmovalci, ki so osvajali kolajne na prej omenjenih tekmovanjih, razvili v vrhunske slalomiste v absolutni konkurenci. Številke pravijo tako: 23 individualnih in 15 moštvenih kolajn v mladinski konkurenci ter tri individualne in šest moštvenih kolajn v konkurenci mlajših članov.

Prvi adut Eva Alina Hočevar

Glede na prikazano v prvem delu tekmovalne sezone so oči na letošnjem svetovnem mladinskem in mlajše članskem prvenstvu uprte predvsem v Evo Alino Hočevar, ki je v letošnji sezoni že dosegla več dobrih uvrstitev tudi v absolutni konkurenci. Na zadnji tekmi svetovnega pokala v Tacnu je bila tako v kajaku kot kanuju med finalistkami. Na progo v Ivrei ima lepe spomine, saj je na njej leta 2018 postala svetovna mladinska prvakinja. Iz Ivree se je lani z medaljo vrnil tudi Nejc Polenčič, ki jo je osvojil v ekipni tekmi na članskem evropskem prvenstvu, skupaj z Benjaminom Savškom in Luko Božičem.

Redko so se v zadnjih letih slovenski slalomisti na divjih vodah s svetovnih mladinskih in prvenstev U23 vračali brez osvojene kolajne. Ali bo današnja generacija sledila prejšnjim, bo znano v naslednjih nekaj dneh. 

Članki iz rubrike