stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

(sm)
(sm)
0 06.07.2022 11:25:25

Iz Alžirije z bronom, kako bo v ZDA?

Slovenska ekipa na sredozemskih igrah
BZS
Slovenska balinarska reprezentanca nadaljuje tradicijo osvajanja medalj na največjih tekmovanjih. Na sredozemskih igrah v alžirskem Oranu se je z bronom v natančnem zbijanju okitila Tadeja Petrič, Nina Volčina in Martin Zdauc sta v hitrostnem zbijanju zasedla četrti mesti, Marko Švara pa je v natančnem zbijanju končal kot šesti. Konec tedna ženska zasedba potuje na svetovne igre v Združene države Amerike.

Zadnji dan balinarskih tekmovanj na sredozemskih igrah v Oranu je prinesel veselje balinarskemu taboru. Po zaslugi brona Tadeje Petrič v natančnem zbijanju se je Slovenija vpisala med dobitnice medalj. Petričeva je suvereno oddelala nedeljske kvalifikacije in ponedeljkov četrtfinalni nastop, v torkovem polfinalu proti Italijanki Valentini Basei pa je nesrečno klonila za točko z 19:20. V sredini opoldanski bitki za tretje mesto je zmogla dovolj zbranosti in natančnosti, tako da je dokaj gladko ugnala Hrvatico Carrolino Bajrić s 24:18.

Krogle so "pokale"

"Po nesrečnem polfinalnem porazu sem še toliko bolj vesela zmage v tekmi za tretje mesto. Tekmica mi je bila za petami do polovice nastopa, a sem ohranila mirnost. Ujela sem svoj ritem in krogle so lepo 'pokale'. Prvič sem v tej disciplini nastopila po sistemu na izpadanje, tako da je bilo vse skupaj še toliko bolj zahtevno. Že pred predzadnjim metom sem si zagotovila zmago. Sicer sem upala na najvišjo stopničko, a mi tudi bron veliko pomeni, saj smo balinarji vnovič obranili čast in osvojili odličje, kljub temu da se kolegom iz reprezentance ni izšlo po željah," je pojasnila Petričeva, ki je po zlatu letu 2013 v turškem Mersinu spet osvojila medaljo na sredozemskih igrah. To je že 237. medalja za slovensko balinanje na največjih tekmovanjih ter jubilejna deseta na sredozemskih igrah.

Odlični rezultati premalo za medaljo

Po porazih v polfinalu proti Turkinji Inci Eze Ozturk z 28:34 in v tekmi za tretje mesto proti Italijanki Sereni Traversa s 36:38 je Nina Volčina v hitrostnem zbijanju zasedla končno četrto mesto. "V polfinalu se mi ni izšlo, čeprav sem bila mirna in si zelo želela finala. Po kratkem predahu je bila na sporedu tekma za bron, za katero sem se dobro ogrela. Dvoboj je bil zelo izenačen, vendar sem tudi na svojih tretjih sredozemskih igrah ostala brez medalje. Seveda sem si je želela, a sem na koncu lahko zadovoljna z rezultati, ki sem jih dosegla v večini nastopov," je pojasnila Nina.

Pregorel v preveliki želji

Podoben razplet je doživel tudi Martin Zdauc v hitrostnem zbijanju, saj je v polfinalu klonil proti Francozu Alexandru Chiratu s 43:45, v boju za bron pa proti Hrvatu Marinu Miličeviću s 35:44. "Razočaran sem. V polfinalu sem imel lepo priložnost za zmago, a sem v zadnji minuti zgrešil kar pet krogel, tako je finale splaval po vodi. Imel sem še eno priložnost za medaljo, vendar sem, kot kaže, v tekmi za bron enostavno pregorel v preveliki želji. Želel sem potrditi dobre rezultate skozi celotno sezono, vendar sem dosegel najslabši rezultat v zadnjih letih. Tolažim se lahko s prebojem med najboljše štiri," se je zamujene priložnosti zavedal Zdauc. S porazom proti Italijanu Lugiju Grattapaglii v četrtfinalu natančnega zbijanja je z nastopi v Oranu zaključil Marko Švara.

Na svetovne igre po medaljo

V soboto zjutraj bo proti ameriškemu Birminghamu odpotovala ženska zasedba, ki jo čaka nastop na svetovnih igrah, kjer bo zbrana svetovna elita. Selektor Dejan Koren bo v zvezno državo Alabama popeljal Tanjo Marc, ki bo sredi naslednjega tedna lovila medaljo v natančnem zbijanju, medtem ko bo Petra Pivk Lukančič skušala presenetiti v hitrostnem zbijanju.

"Čez lužo ne potujemo z belo zastavo. Zaradi covidnih omejitev je prišlo do določenih sprememb, vendar bomo naredili vse, da se domov vrnemo z odličjem. Samo to me bo zadovoljilo. Realno imamo večje možnosti v natančnem zbijanju. Če Petra ponovi svoje najboljše rezultate v hitrostnem zbijanju, je ravno tako lahko konkurenčna," je pojasnil selektor Koren, ki je zadovoljen s formo svojih izbrank.

Petra se počuti kot "Gogi"

Izkušena Petra Pivk Lukančič se je brona na svetovnih igrah veselila že leta 2001 v japonski Akiti, po nekaterih odpovedih pa je prevzela zahtevno breme: "Počutim se kot Goran Dragić, ki je pred časom že napovedal slovo od reprezentance, a se je vrnil in pomagal Sloveniji, ko je bilo to najbolj potrebno. Za mano je kratko pripravljalno obdobje z intenzivnimi treningi. Kondicijsko sem dobro pripravljena in forma se stopnjuje. Konkurenca bo huda, a upam, da se mi ob pravem trenutku vse izide in ravno v Birminghamu pokažem svojo najboljšo predstavo."

V nepredvidljivem natančnem zbijanju bo Slovenijo zastopala Tanja Marc, ki ima ravno tako izkušnje z največjih tekmovanj: "Napovedi so nehvaležne. Treniram vsak dan in nestrpno čakam na nastop. Pomerila se bom z najboljšimi svetovnimi balinarkami in potrebovala bom tudi kanček sreče. Zadovoljna bom z uvrstitvijo v polfinale." 

Galerija

Članki iz rubrike