stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

(nj)
(nj)
0 29.06.2022 10:42:38

Martin Srabotnik: Sijajno do prvih stopničk

Nina Jelenc/KZS
Savske brzice so pretekli konec tedna gostile tretjo tekmo za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v sezoni 2022, slovenska ekipa pa je znova navdušila s tremi kolajnami.

Izkupiček prvih treh preizkušenj za svetovni pokal v Pragi, Krakovu in Ljubljani je tako narasel na sedem osvojenih kolajn slovenskih slalomistov. V Ljubljani sta v nedeljo zmagovalni oder zasedla kanuista Luka Božič in Benjamin Savšek, dan prej je do svojih prvih stopničk na največjih mednarodnih tekmah priveslal kajakaš Martin Srabotnik.

Šestindvajsetletni član Kajak kanu kluba Celje Martin Srabotnik je na Savi prišel do največjega uspeha kariere v posamični konkurenci in se prvič zavihtel na zmagovalne stopničke svetovnega pokala. Zaostal je le za Čehom Jirijem Prskavcem, aktualnim olimpijskim prvakom, ki je bil bronast že na OI v Riu de Janeiru, ima tudi pet naslovov evropskega in dva svetovnega prvaka.

"Najlepše je biti na stopničkah doma. Ozračje je bilo odlično, imam veliko domačih navijačev. To je potrditev, da sem dobro pripravljen, da dobro delam, sem hiter in sodim sem. Tu so najboljši tekmovalci na svetu, premagal me je le olimpijski prvak. Moraš malo tvegati, da prideš na stopničke. Tvegal sem tam, kjer sem lahko, vožnja ni bila popolna, ampak dovolj za stopničke," je povedal Srabotnik, ki je bil odličen že v polfinalu, kjer sta si drugo mesto delila s Petrom Kauzerjem, saj sta dosegla povsem enak čas.

Prej se mu je preveč mudilo

Martin je postal dvajseti Slovenec s kolajno na svetovnem pokalu v Ljubljani. V preteklih sezonah je že kazal dobre vožnje, a pike na i do te sobote ni bilo. "Preskok, da začneš osvajati kolajne, je težak. Moraš biti v finalih, da se najprej sploh boriš, da dobiš izkušnje, naslednji korak je, da začneš medalje osvajati stalno. Jaz sem zdaj naredil prvi korak, me pa še čaka nekaj stopničk. Nekoliko je pomagal tudi domači teren. Letos smo veliko tekmovali, tako da sem se učil iz napak. Boriti se je treba do konca. Vem, da sem dovolj hiter, pomembno je, da se mi ne mudi, tudi če se dogajajo male napake, je še vedno lahko dober rezultat. Prej se mi je preveč mudilo," je povedal Martin, ki je sicer miren in se rad umakne na samo, da si z meditacijo spočije glavo, v prostih trenutkih rad tudi bere.

Požgali prostore kluba

Kajakaški začetki Srabotnika segajo v leto 2006, prej se je ukvarjal z atletiko in modelarstvom. Celjski kajakaški klub je pred 16 leti doletela velika nesreča, saj so po vlomu v prostore storilci klub zažgali, da bi prikrili sledi, in celjski kajakaši so ostali brez vsega. Takrat desetletni Martin je spremljal očeta, zavarovalniškega agenta, ko so urejali papirje, in predsednik celjskega kluba Dušan Konda ga je povabil naj naredi nekaj zavesljajev. "Bilo mi je všeč. Takoj mi je šlo dobro, tako da sem potem vztrajal. Zdaj je že kar nekaj let od tega, ampak očitno se delo obrestuje in rezultati so počasi tu. Na klubu smo iz praktično nič zgradili velik objekt, gostilno, imamo malo skupnost, smo mala družina, tako da je 'ful' dobro. Zato tudi živim v Celju, ker hočem biti povezan s tem in sem vesel, da sem v tem klubu," se je začetkov spomnil Martin.

In kaj ga je pritegnilo pri kajaku? "Eno so rezultati. Takoj sem bil dober in konkurenčen. Že po letu sem začel osvajati kolajne. Šport je zelo zanimiv, vedno je nekaj novega. Stalno se nekaj dogaja, veliko potujemo, nikoli se ne nehamo učiti. Včasih je težko, včasih prijetno, tako kot danes," je razmišljal nekaj ur po osvojeni kolajni.

Številni uspehi v ekipnih vožnjah

V dozdajšnji karieri je tekmovalec, ki je več let treniral pod vodstvom Aleša Kudra, zdaj pa sodeluje z Inakijem Gomezom, osvojil že kar nekaj kolajn na največjih tekmovanjih, a te so bile v ekipnih vožnjah. Prvo ekipno zlato kolajno so mu okoli vratu obesili leta 2011 na mladinskem evropskem prvenstvu v Banjaluki, v sezonah 2012 in 2103 je priveslal do ekipne zlate in bronaste kolajne na mladinskih svetovnih prvenstvih, v sezonah od leta 2016 do leta 2018 je osvojil še štiri ekipne kolajne na evropskih in svetovnih prvenstvih za mlajše člane. Do prve članske ekipne kolajne je prišel leta 2017, ko je bil skupaj s Petrom Kauzerjem in Žanom Jakšetom tretji na svetovnem prvenstvu v Pauju, uspeh so ponovili tudi lani, ko sta bili v ekipi poleg Martina še Kauzer in Niko Testen. S kajakaško ekipo je bil dvakrat uspešen tudi na članskih evropskih prvenstvih, leta 2019 so bili srebrni, leta 2018 bronasti.

"Za zdaj bo v najlepšem spominu ostal uspeh v Tacnu. Prvo kolajno sem osvojil leta 2011, ko sem bil mladinec. S Simonom Brusom in Maticem Štrukljem smo osvojili zlato mladinsko, tisto je bila res prva medalja. Potem so se članske tudi kar vrstile. S Petrom, Žanom in Nikom smo jih osvajali na evropskih in svetovnih prvenstvih. Zlate še nimamo, tako da je to še nekaj, kar bi želel z njimi doseči. Upam, da bo letos še kakšna kolajna," je zaključil Srabotnik, ki se namerava v prihodnje nekoliko bolj posvetiti tudi ekstremnemu slalomu, ki bo leta 2024 prvič na sporedu olimpijskih iger.

Galerija

Članki iz rubrike