Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

sta
sta
0 21.06.2022 20:34:21

V Tacnu konec tedna svetovni pokal v slalomu na divjih vodah

BOBO
Danes se je v Tacnu s treningom začelo tretje dejanje svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah za kajakaše in kanuiste. Slovenci imajo po uvodnih tekmah v Pragi in Krakovu na domačem prizorišču visoka pričakovanja, so danes razkrili na novinarski konferenci.

Tacen bo že 19. gostil tekmo svetovnega pokala. Zaradi prenizkega vodostaja Save bo tokrat proga nekoliko krajša, saj bo cilj prestavljen višje, kot je bil sprva načrtovan.

Do zdaj so slovenski predstavniki na tacenski progi dosegli 14 zmag, 12 drugih in sedem tretjih mest. Po dobrem začetku sezone imajo tudi letos Slovenci visoka pričakovanja. S tacenskimi brzicami se bodo letos med kajakašicami in kajakaši spopadli Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar, Ajda Novak, Peter Kauzer, Martin Srabotnik ter Ulan Valant, v konkurenci kanuistk in kanuistov pa Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar, Lea Novak, Benjamin Savšek, Luka Božič ter Anže Berčič.

Na svoj račun bodo prišli tudi ekstremni slalomisti. V moški konkurenci so to Vid Kuder Marušič, Tine Kancler, Marko Petek in Martin Srabotnik, v ženski pa Ajda Novak, Eva Terčelj in Eva Alina Hočevar.

Med kajakaši je sezono z zmago v Pragi odprl Peter Kauzer. Drugo preizkušnjo v poljskem Krakovu pa je, po naknadni kazni zaradi izpuščenih vrat, zaključil na osmem mestu. "Po polomu na evropskem prvenstvu sem si zbistril glavo. Veslati nisem pozabil ter čez zimo sem dobro treniral in se pripravil na sezono, tako da sem to moral pokazati le še na tekmah. Začelo se je z zmagami v Augsburgu na evropskem pokalu in en teden kasneje v Pragi. V Krakovu se je ponovila zgodba s prejšnjih tekem, vendar zdaj ne morem več ničesar narediti. Zdaj se je treba čim bolje pripraviti na tretjo tekmo svetovnega pokala tu, v Tacnu," je povedal 38-letni Hrastničan.



Z odlično popotnico na domačo tekmo prihaja kanuist Benjamin Savšek, ki je minuli konec tedna v Krakovu končal na drugem mestu. "Zadovoljen sem z dosedanjimi tekmami, zato so pričakovanja na domači progi visoka. Vikenda se veselim. Želim si uvrstitve v finale in boja za najvišja mesta," je dejal olimpijski prvak z iger v Tokiu.

Poleg Savška bo v konkurenci kanuistov v boju za najvišja mesta Luka Božič, ki je enako kot Kauzer med kajakaši, slavil na uvodni preizkušnji letošnje sezone v Pragi, v Krakovu pa se je spopadal z zdravstvenimi težavami. "V Krakovu v kvalifikacijah še nisem bil pravi. V nedeljskem polfinalu pa sem se bolje počutil, tako da se sedaj že veselim domače tekme in komaj čakam, da se vse skupaj začne," je dejal Božič. Ta je dobil tudi zadnjo tekmo svetovnega pokala, ki je bila organizirana v Tacnu.

Med žensko konkurenco je sezono dobro začela Ajda Novak, ki letos tekmuje tako v kajaku kot ekstremnem slalomu. "Novo mi je to, da tekmujem v dveh disciplinah in se še vedno navajam na dvojni program, saj med svetovnim pokalom ni veliko časa, da bi trenirala oboje. Ampak zdi se mi, da se izboljšujem. Cilji so vedno visoki, sploh v Tacnu, kjer si vsi želimo prikazati svoje najboljše vožnje," pravi 28-letnica.

Program v Tacnu se začne v petek, ko so na sporedu kvalifikacije v kajaku in kanuju. Kajakašice in kajakaše polfinale in finale čakata v soboto, kanuistke in kanuiste pa v nedeljo. Kvalifikacije ekstremnega slaloma se pričnejo v soboto, finalni del pa bo prav tako v nedeljo.

Članki iz rubrike