jezero-peruća, dominik-branimir-bilobrk Svet24.si

FOTO: Upanje ugasnilo, na globini 27 metrov ...

ventilator, bolnišnica, ZDA Svet24.si

Komaj je praznoval 18. rojstni dan, vzel ga je ...

franc jurša Svet24.si

Zakaj se je Jurša umaknil izpred oči javnosti? ...

karl erjavec pl 5 Reporter.si

Erjavec za uničenje Desusa krivi poslance, ...

matej tonin oklepnik tank tw mors Necenzurirano

Od ZDA za 30 milijonov kupili oklepnike, ki so ...

uroš-bilban, ljubezen-po-domače Njena.si

Uroš iz Ljubezen po domače: Nisem tak, kot sem ...

ronaldo Ekipa24.si

PREVARALA RONALDA! Sodišče jo je poslalo v ZAPOR!

STA
STA
1 26.07.2021 16:10:05

Gre za največji uspeh slovenskega kajakaškega športa

Zagotovo gre za največji uspeh slovenskega kajakaškega športa, se je na današnjo zlato medaljo kanuista Benjamina Savška za STA odzval nekdanji slovenski reprezentant Simon Hočevar. Vožnja, ki jo je prikazal Savšek, je bila po njegovem fenomenalna, saj praktično ni naredil nobene napake.

"Tudi na nekaterih delih proge, kjer drugi favoriti niso bili sposobni odpeljati na tak način, so njemu uspele vrhunske kombinacije," je navdušen trikratni udeleženec olimpijskih iger v Atlanti, Sydneyju in Atenah, čigar najvišja olimpijska uvrstitev je bila šesto mesto v grški prestolnici.

Kot je povedal, je Savšek že vsaj pet ali šest sezon v samem svetovnem vrhu, na skoraj vseh največjih tekmah v zadnjem času pa je osvojil kakšno od medalj, zato njegov uspeh v Tokiu ni presenečenje. Pri njem je bilo samo vprašanje, ali bo na olimpijskem nastopu sestavil takšno vožnjo, kakršno je sicer sposoben.

Spomnil je, da je imel predlani težave s poškodbo kolena, zato se ni mogel vrhunsko pripraviti na svetovno prvenstvo, čas epidemije pa je dobro izkoristil in dosegal lepe rezultate, čeprav je bila pogosto konkurenca na tekmah oslabljena.

"Letos je že na spomladanskih izbirnih tekmah v Tacnu odpeljal štiri tako dobre vožnje, da se mu nihče ni mogel niti približati. Tudi na evropskem prvenstvu mu je le nekaj malega zmanjkalo za uspeh. Svetovne pokale pa je vzel predvsem kot trening, na katerem sta s trenerjem Jožetom Vidmarjem testirala, kje lahko še kaj pridobi," je dejal kanuist, ki se je na svetovnih prvenstvih veselil treh medalj na ekipnih tekmah, med temi tudi zlate leta 1993.


Hočevar, ki je svojo aktivno kariero zaključil šele pred štirimi leti, ko je dopolnil 43 let, je dodal, da je Savšek že v kvalifikacijah izstopal in je dokazal, da je trenutno, če mu uspe brezhiben nastop, vsaj za razred boljši od konkurence.

Njegov uspeh bo gotovo dal zagon tudi ostalim članom ekipe. Po besedah Hočevarja je tudi Peter Kauzer na treningih deloval odlično, po informacijah, ki jih prejema iz Tokia, pa tudi na tem olimpijskem prizorišču dobro "leti" po progi. Največja uganka je zanj Eva Terčelj, saj je tudi ona sposobna osvojiti medaljo, a zadnje vožnje niso bile ravno takšne, ki bi si jih želela.

"Upam, da bo uspela sestaviti tako vožnjo kot jo zna, potem bo tudi sama v ožjem krogu favoritov," je še dodal Hočevar, ki tudi po koncu kariere ostaja v tem športu. Dogajanje na olimpijskih igrah spremlja na daljavo, precej informacij pa dobi tudi od hčere, ki je v Tokiu kot predtekmovalka in se z njo sliši vsak dan.

Zlata medalja 34-letnega Ljubljančana odmeva tudi na družbenih omrežjih, kjer so mu že čestitali mnogi rojaki. Le nekaj ur po vrhunski košarkarski predstavi na olimpijskem debiju proti Argentini je Savšku na Twitterju zaploskal Luka Dončič.

Čestitkam se je pridružil tudi slovenski politični vrh. Predsednik Borut Pahor je ob fotografiji, na kateri spremlja Savškov nastop na Twitterju zapisal: "Navdušenje v Predsedniški palači. Benjamin Savšek, iskrene čestitke od vseh nas!", čestitala pa sta mu tudi predsednik vlade Janez Janša in predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Članki iz rubrike