polna luna 8 Dobra karma

Popolna navodila za izvajanje obreda ob polni Luni...

italija, koronavirus, smrtne žrtve, Ponte San Pietro Bergamo Svet24.si

Toliko smrti zaradi covida-19 napovedujejo ...

Boris Johnson Reporter.si

Medicinski strokovnjaki: Boris Johnson je izjemno ...

koronavirus, ukc-ljubljana, vstopna-točka, klinični-center Svet24.si

"Ogorčenje ljudi na terenu je strašno. Ne vem, ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ko bo 15. zmanjkalo denarja za plače

Muzej norosti 1 Odkrito.si

»Marsikoga so v norišnico spravili za nekaj dni,...

andrej Njena.si

Delovna akcija: Andrej se še ni vrnil domov

STA
STA
0 07.12.2019 20:40:20

Fainovi rekord in sedmo mesto na 200 m prosto

Plavalka Branika Katja Fain je na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Glasgowu osvojila sedmo mesto na 200 m prosto, ob tem pa z 1:55,23 za pet stotink sekunde izboljšala lasten slovenski rekord, dosežen januarja letos v Ljubljani.

Mlada mariborska plavalka, ki je v finalu na Škotskem nastopila že tretjič, je za še boljši dosežek začela malce preveč zadržano, nato pa v drugi polovici dvignila ritem in izboljšala osebni in državni rekord, kar je bil osnovni cilj. Drugo polovico razdalje je preplavala kar sekundo hitreje kot v kvalifikacijah.

"Zadovoljna sem z državnim rekordom, želje pa so bile še malce višje. Ampak danes je bilo treba dvakrat plavati izredno hitro, kar je res zahtevno, saj v predtekmovanju v boju za finale ni bilo varčevanja z močmi, kot si to lahko privoščim na domačem prvenstvu. Prav zato sem lahko res zadovoljna s tem dosežkom," je odkrito o dosežku povedala ta čas najbolj nadarjena reprezentantka.

V nedeljo se bo Fainova potegovala še za finale na 400 m prosto. "Jutri bom še enkrat napadala, a videli bomo, koliko moči mi je za peti dan še ostalo. Mislim, da je je še dovolj. A že zdaj sem s prvenstvom lahko zadovoljna. Na zadnjem prvenstvu sem dosegla en finale, zdaj tri. Tudi danes sem popravila svoj dosežek, saj sem bila pred dvema letoma v finalu na 800 m prosto osma, danes na 200 m prosto sedma," je še povedala tekmovalka, ki bo lahko zadnji dan povsem sproščeno startala vsaj na še en slovenski rekord.

Na tekmi je dolgo vodila Nemka Annika Bruhn, v končnici pa so iz ozadja napadle Nizozemka Femke Heemskerk, Italijanka Federica Pellegrini in Britanka Freya Anderson. Ko je že vse kazalo na novo zmago 31-letne Pellegrinijeve, je vse sile še enkrat zbrala 18-letna Britanka, evropska prvakinja na 100 m prosto je bila na zadnjih 50 metrih več kot sekundo hitrejša od tekmic, ter zmagala.Prireditelji so skupaj razdelili sedem kompletov kolajn. Madžarska zvezdnica Katinka Hosszu je zlatim odličjem na 100 in 400 m mešano ter na 200 m delfin dodala še naslov prvakinje na 200 m mešano.

Italijanka Martina Carraro je srebru s tekme na 50 m prsno dodala zlato v 100-metrskem finalu. Moško tekmo na 100 m prsno je dobil Nizozemec Arno Kamminga, tudi evropski prvak na 200-metrski razdalji in bronast v 50-metrskem sprintu. Presenetil je tudi Belorusa Ilijo Šimanoviča, ki je v petek v polfinalu dosegel nov evropski rekord, danes pa se je moral zadovoljiti s srebrom.

Štiriindvajsetletni Rus Oleg Kostin si je na 50 m delfin priplaval prvi evropski naslov karieri. Nizozemka Kira Toussaint pa je v Glasgowu postala kraljica hrbtnega plavanja. Zmagam na 100 in 200 metrov hrbtno je dodala še zlato na najkrajši 50-metrski razdalji.

Prav ob koncu programa so Rusi Vladimir Morozov, Vladislav Grinjov, Arina Surkova in Marija Kamenjeva dosegli še evropski rekord 1:28,31 v moško-ženski štafeti 4 x 50 m prosto.

Značke: plavanje, katja-fain

Članki iz rubrike