Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 11.12.2018 07:45:22

Padel DRUGI NAJSTAREJŠI REKORD! Legendarna Sara Isaković nič več na vrhu, prehitela jo je - NAJSTNICA!

alesfevzer.com
V Hangzhouju na Kitajskem se je začelo 14. svetovno prvenstvo v plavanju v 25-metrskih bazenih. Slovenski izkupiček prvega dne je 18. mesto in nov slovenski rekord Katje Fain na 200 m prosto ter 21. mesto na 400 m mešano. Peter John Stevens je na 100 m prsno zasedel 28. mesto.

Slovenske nastope je na 200 m prosto odprla 17-letna Katja Fain, ki je z 1:56,71 na 200 m prosto za 15 stotink sekunde izboljšala drugi najstarejši slovenski ženski rekord v 25-metrskih bazenih. Nekdanja olimpijska podprvakinja Sara Isaković je prejšnjo znamko dosegla januarja 2005 v Berlinu in starejši od njenega rekorda je bil do danes le dosežek Alenke Kejžar ob zlati medalji na evropskem prvenstvu leta 2003 v Dublinu na 200 m mešano.

Fainova pa z rekordom, osebni rekord je napovedovala, ni razveselila le sebe, ampak je z dvodnevno zamudo poskrbela tudi za malo darilo za mamo in trenerko Metko Sparavec, ki jo spremlja na Kitajskem in je tukaj praznovala svoj rojstni dan.

Le uro kasneje je Fainova nastopila še na 400 m mešano, eni najtežjih plavalnih disciplin, kjer se je s 4:40,00 osebnemu rekordu približala na nekaj desetink sekunde in osvojila 21. mesto.

"Želela sem si osebni rekord na 200 m prosto in izkazalo se je, da je dovolj tudi za državnega. Z izidom sem zelo zadovoljna, posebej ker je šlo za jutranje plavanje in dodatnih sedem ur časovne razlike med Slovenijo in Kitajsko. Dobro mi je šlo tudi na 400 m mešano, kjer sem se zelo približala osebnemu rekordu," je po tekmi dejala mladinska in članska reprezentantka Slovenije.

Dobra nastopa sta vsekakor lep obet pred tekmama na 400 in 800 m prosto. "Lahko sem optimistična. Tudi na naslednjih tekmah si želim osebne rekorde, na 400 m prosto bi bil to tudi državni, a ne želim nič napovedati. Na tekmi je vsak dan drugačen. Vem le, da bom pokazala vse, kar zmorem, potem pa bomo videli."



Ponesrečen nastop pa ima za sabo 23-letni Peter John Stevens na 100 m prsno. Plavalec kranjskega Triglava, ki na Kitajskem zaradi zapletov z dokumenti konec tedna ne bo branil srebra na 50 m prsno iz Windsorja 2016, je vse stavil na 100-metrsko razdaljo.

Po burnem jutru, prijateljica iz ameriške ekipe je zaradi smrti v ožji družini davi odpotovala domov, sam pa si je pred startom še poškodoval palec na roki, je zasedel 28. mesto in bil razočaran nad dosežkom 58,73, ki je skoraj osem desetink slabši od njegovega osebnega rekorda. Za nameček je 23-letni reprezentant prepričan, da je bil dosegljiv tudi izid 57,6, ki je bil potreben za polfinale.

"Pritisk je bil zaradi ene discipline zelo velik. Želel sem si dober izid, saj na 50 m prsno ne plavam in začel sem očitno premočno, kar na koncu ni bilo poplačano z dosežkom. Za nameček mi je na koncu padla še kapica z glave. Enostavno moram sprejeti dejstvo, da sem plaval slab izid glede na svetovne pokale, saj je današnji dosežek najslabši. Želel bi si še en start, a ga žal ni," je o tekmi povedla Stevens in priznal, da je nekoliko podlegel lastnim željam.

Že med tekmo je Stevens vedel, da izid ne bo zadostoval za vrhunski dosežek. "Na prvih dveh obratih je bil z mano le Belorus Ilija Šimonovič, na 75 metrih pa sem ob sebi videl praktično vse tekmece. Nato sem začel plavati na silo, boril sem se, a namesto da bi z zavesljajem pridobival na hitrosti, sem se začel preveč dvigovati iz vode in še dodatno izgubljal čas." Popravni izpit, cilj bo zgolj osebni rekord, Stevensa čaka v četrtek na 100 m mešano.

V sredo bo slovenske barve v Hangzhouju na 100 m prosto branila slovenska rekorderka Neža Klančar.

Značke: plavanje, sp

Članki iz rubrike