prasarita 06 Odkrito.si

Ženske imamo poslanstvo, zato moramo ostati ...

rahim kurijev Svet24.si

VIDEO: Petletni Čečen s 4105 skleci postal ...

Ženska Petisvet.si

Veliko fatalnih žensk se zlomi

sneg Svet24.si

Pobelilo bo večji del Slovenije, na ta dan bo ...

severina kojić Svet24.si

Severina iskreno o svojih lepotnih popravkih

bql+zorjan Najstnica.si

Na finalu TOP NAJSTNICE Nika Zorjan in BQL!

fRANKO_BAJC Njena.si

Franko Bajc je to naredil prvič

STA
STA
1 26.06.2018 14:17:35

Američan s slovenskim potnim listom na sredozemskih igrah brani barve Slovenije

David Habat
Kako povezati ameriškega rokoborca, Slovenijo in Sredozemlje? Odgovor pozna David Habat, Američan slovenskih korenin, ki je že nastopil za Slovenijo na EP in SP, v Tarragoni pa že ima v rokah medaljo s sredozemskih iger.

Habat je v številčni slovenski zasedbi na igrah v Kataloniji zanesljivo med bolj zanimivimi športniki. Ne toliko zaradi tega, ker bi imel že veliko medalj, ampak zaradi svoje življenjske in športne zgodbe.

"Začel sem, ko sem kot otrok gledal spektakle WWF na televiziji in se navdušil. Ko sem bil otrok, sem verjel, da gre tam zares. Ko sem pri osmih začel trenirati, nisem vedel, pri čem sem. Zdaj vem, kaj je razlika med WWF in tekmovalno rokoborbo," je svoje športne začetke pojasnil Habat.

"Po obeh straneh staršev imam slovenske korenine, stari starši so vsi Slovenci. Imam veliko sorodnikov v Mariboru, Ljubljani, Celju ... Moji starši so poskrbeli za slovensko državljanstvo, ker nismo vedeli, če bomo kdaj živeli v Sloveniji," je v Tarragoni v pogovoru s sedmo silo svoje poreklo pojasnil edini slovenski rokoborec, rojen v največjem "slovenskem" mestu v ZDA Clevelandu, zdaj pa prebivalec Michigana.

"Zadovoljen sem z doseženim. Zmagujem, predvsem pa se zabavam. In ko se zabavaš, ni mogoče nič drugega kot zmagovati. Ni me zmotilo niti to, da sem tu brez trenerja. Sam se znajdem že večino kariere, res pa je, da je bilo potovanje sem morda nekoliko nenavadno, a ni težav," je menil o dosedanjih nastopih v Kataloniji.Tarragona je zanj prva takšna izkušnja: "Na sredozemskih igrah je tekmovanje precej kakovostno, vem, da Slovenija nima veliko močnih rokoborcev, a tu je precej držav, ki so močne. Številne so sem poslale morda ne najmočnejše postave, so pa tu zelo dobri rokoborci."

Že na predstavitvi ekipe v Portorožu je govoril v angleščini. Pojasnil je, da sicer zna nekaj slovenščine, a ne toliko, da bi se lahko brezskrbno pogovarjal. "Opravičujem se, da se ne morem pogovarjati z vami v slovenščini. Poznam nekaj osnovnih fraz, a ne gre mi dovolj dobro, da bi se lahko tekoče pogovarjal."

V prihodnosti pa ne izključuje možnosti, da bi se preselil v Slovenijo. "Moja družina je v Ameriki, vsi moji ožji sorodniki so tam. Tudi moja zaročenka je Američanka, čeprav ima tudi prednike iz Evrope. A nikoli ne veš, morda pa bom nekoč za stalno živel v Sloveniji," je končal simpatični Američan, ki živi v Michiganu, ima slovenske korenine in potni list, po evropskem in svetovnem prvenstvu v slovenskem dresu pa je zdaj okusil še sredozemske igre in že v prvem poskusu prišel do medalje. Kakšnega leska bo, zlata ali srebrna, pa bo znano danes po njegovi finalni borbi.

Njegovi cilji pa so še višji. Čeprav sredozemske igre neposredno ne pomenijo stopničke do OI v Tokiu 2020, pa so te igre že v mislih Habata. "Te igre tu ne štejejo za kvalifikacije za OI, so pa pomembne zame in za Slovenijo. Kvalifikacije se začenjajo naslednje leto, bo pa zelo težko priti do OI."

Članki iz rubrike